Tujina

Virus zika vzel novo življenje

Fort de France, 20. 05. 2016 20.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na francoskem otoku Martinique v Karibskem otočju so zabeležili prvo smrtno žrtev zaradi okužbe z virusom zika. Umrl je 84-letni moški. Medtem potnikom, ki potujejo na območja, kjer razsaja okužba, svetujejo previdnost.

Komarji prenašajo virus Zika
Komarji prenašajo virus Zika FOTO: AP

Na francoskem otoku Martinique v Karibskem otočju so zabeležili prvo smrtno žrtev zaradi okužbe z virusom zika, je potrdila tamkajšnja zdravstvena služba.

"84-letnega moškega so pred desetimi dnevi hospitalizirali na intenzivni negi zaradi Guillain-Barrejevega sindroma," so še zapisali. Povezavo z virusom zika so odkrili prejšnji teden.

Guillain-Barrejev sindrom je nevrološka motnja, pri kateri imunski sistem v odzivu na bakterijsko ali virusno okužbo napade dele živčnega sistema, ki nadzirajo moč mišic. Bolezen vodi v šibkost mišic rok in nog oziroma v ohromitve.

Medtem so pred dnevi na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) ob opozorilu WHO, da v nekaterih evropskih državah, tudi Sloveniji, obstaja zmerna verjetnost širjenja virusa zika, pojasnili, da v Sloveniji do zdaj niso zaznali primera okužbe z virusom zika pri človeku. Kot so poudarili, je tveganje za širjenje virusa v Evropi nizko do zmerno.

Potnikom, ki potujejo v kraje, kjer je virus zika, na NIJZ svetujejo, naj se izognejo potencialnemu prenosu virusa z zaščito pred piki komarjev in imajo varne spolne odnose. Potniki, ki v treh tednih po vrnitvi s potovanja kažejo simptome, značilne za okužbo z virusom zika, naj se posvetujejo s svojim zdravnikom, ki jih bo, če bo smiselno, napotil k infektologu.

Cepiva proti okužbi z virusom zika ni, so poudarili na NIJZ. Vsem, ki potujejo na območja oz. v države, kjer se virus zika širi s komarjev na ljudi, svetujejo zaščito pred vbodi komarjev, zlasti od sončnega vzhoda do sončnega zahoda, ko so piki komarjev najbolj pogosti. Nosečnice in potniki, ki imajo imunske motnje ali resne kronične bolezni, in tisti, ki nameravajo potovati z majhnimi otroki, naj se pred potovanjem posvetujejo s svojim zdravnikom ali se obrnejo na ambulanto za potnike, da se seznanijo s priporočili o uporabi repelentov in drugih preventivnih ukrepih. Na NIJZ priporočajo, da nosečnice, ki nameravajo potovati na območja, kjer se pojavljajo okužbe z virusom zika, razmislijo o možnosti, da bi odložile potovanje, posebej če nameravajo potovati na območja, kjer je število primerov okužb visoko in še narašča.

Nosečnice, ki so potovale na območja, kjer se prenaša virus zika, naj o potovanju obvestijo svojega ginekologa, da bo ob rednem pregledu opravil še morebitne dodatne preiskave in pozorno spremljal nosečnost. Obstaja namreč možnost, da okužba z virusom zika neugodno vpliva na potek nosečnosti, čeprav raziskave o tem še potekajo in še ni dokončno potrjeno, se pa nakazuje možnost, da okužba z virusom zika povzroča okvaro ploda (mikroencefalijo), so še navedli na NIJZ.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jzkzfzmz
21. 05. 2016 20.33
+1
Vsako leto dajo en virus da se ma kaj za pisat, malo postaja dolgčas. Kaj bo jeseni? Mediji gotovo veste.
ferencz 1
21. 05. 2016 12.50
+3
water war cochabamba , to si oglejte slovenclji na YT, ker to boste imeli kmalu po podpisu TTipa!
jzkzfzmz
21. 05. 2016 20.33
+1
enakostzavse
21. 05. 2016 08.31
Ah sem že mislil da je mahničev žanek šel rakom zvižgat. Na obliki njegove tintare, bi se lahko zdravniki izobraževali v tej bolezni.