Tujina

'Virus ni tako nevaren'

Ciudad de Mexico, 12. 11. 2009 10.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Verjetnost okužbe z virusom nove gripe je največja pri mladih ljudeh, medtem ko je nevarnost, da zaradi nove gripe umrejo, večja pri starejših. WHO pa poziva, da naj imajo prednost hujši primeri.

Medicinska sestra
Medicinska sestra FOTO: Blaž Garbajs
Na Hrvaškem je umrl 33-letni moški, ki je bil okužen z virusom nove gripe. Gre za četrti primer smrti osebe, ki je bila okužena z omenjenim virusom, v tej državi. Neuradno hrvaški mediji poročajo, da moški ni imel nobene druge bolezni kot pa novo gripo. Pojavljajo se vprašanja, kako je možno, da se je zdravstveno stanje mladega, donedavno zdravega človeka, tako zelo poslabša. Tamkajšnji minister za zdravje je dejal, da so tako kot pri vsaki gripi, tudi pri tej možne komplikacije.

Raziskava, ki so jo opravili epidemiologi na mehiškem inštitutu za socialno varnost, je tudi potrdila, da virus ni tako nevaren, kot so se nekateri sprva bali, kljub temu pa je potrebna previdnost, saj mutacije v bolj smrtonosno obliko ni moč izključiti, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Znanstveniki so preučili več kot 63.000 bolnikov, ki so se od izbruha nove gripe avgusta letos pa do konca julija zdravili v javnih bolnišnicah zaradi simtpomov, podobnih novi gripi. Od skoraj 7000 potrjenih primerov okužbe z A H1N1 jih je bilo 56 odstotkov pri ljudeh, starih od 10 do 39 let. Pri tej starostni skupini obstaja tudi največje tveganje, da se z virusom okužijo prek družbene interakcije.

Starejših bolnikov je manj, kar kaže na to, da so ti v preteklosti prišli v stik z nekim sorodnim virusom in so zato v nekaterih primerih razvili imunost na A H1N1.

 Stopnja umrljivosti se povečuje s starostjo

Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO), ki so bili objavljeni prejšnji petek, je po svetu za novo gripo umrlo več koz 6000 ljudi, bolezen pa so doslej zabeležili že v 199 državah po svetu.

Je pa po drugi strani raziskava pokazala, da se verjetnost, da okužba z novo gripo vodi v smrt, povečuje s starostjo, poroča AFP. Pri bolnikih, starih od 20 do 29 let, je namreč stopnja umrljivosti 0,9-odstotna, pri bolnikih, starih od 60 do 69 let, pa 5,7-odstotna. Še posebej ranljivi pa so ljudje s kakšno drugo kronično boleznijo, pri katerih se verjetnost smrti poveča kar za šestkrat.

Stopnja umrljivosti zaradi nove gripe je po različnih ocenah med 0,2 in 1,23-odstotna, odvisno od države, regije in pa družbenega sloja obolelih. Na svoji spodnji meji je primerljiva s stopnjo umrljivosti zaradi t. i. sezonske gripe, ki je 0,1 odstotna, tudi na svoji zgornji meji pa je za kar polovico nižja kot pri španski gripi leta 1918.

Prednost imajo najhujši primeri

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je medtem pozvala zdravnike, naj kar hitro je mogoče s protivirusnimi zdravili zdravijo najbolj ogrožene skupine, ko se pojavijo simptomi gripe, da bi tako preprečili hujše primere nove gripe in se izognili preplavi bolnišnic.

Strokovnjakinja WHO Niki Shindo je še napovedala, da bo organizacija objavila nove smernice za ključne skupine ljudi v državah, kjer se virus A H1N1 širi. Ob tem je izpostavila, da gre pri veliki večini primerov nove gripe sicer za "milejše oblike" bolezni, žrtve pa so okrevale v nekaj dneh brez zdravljenja v bolnišnicah.

Če ste v dvomih in ne veste ali bi se cepili proti virusu nove gripe ali ne, si preberite argumente ZA in argumente PROTI cepljenju.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kledo
15. 11. 2009 16.47
po podatkih CDC v ZDA do sedaj umrlo okoli 3600 oseb
dodoman23
13. 11. 2009 00.44
kdo je nasedal sploh tej novi gripi, da je nevarna? ok...se najdejo tudi taki...ampak dvomim, da je večina tko neumna.. da je gripa nevarna bom verjel, ko bodo umirali množično britanci ali nemci.. dokler pa množično umrejo mehičani in podobni ljudje, ki dobesedno živijo v dreku brez zdravstva, pa res nebom nasedal smrtnosti gripe. prej je to dokaz, da imajo mehičani obupno higieno in zdravstvo in še kaj..
Audy
12. 11. 2009 15.01
JohnWayne, ta ideja je že dolgo znan in mnogokrat izpeljan Heglov dialekt oz. problem-reaction-solution.
JohnWayne
12. 11. 2009 13.47
Ideja nove gripe: po vsaki krizi/revoluciji je bila v preteklosti vojna. s tem se je redčilo prebivalstvo in s tem so se manjšali stroški. Irak ni uspel, naravne katastrofe niso dovolj "močne", se bo pa naredilo cepivo proti gripi, ki je v bistvu navadna gripa. Umirali (načrtno) bodo pa tisti, ki od države samo prejemajo in nič v njeno blagajno ne dajejo.. enostavno..
boer
12. 11. 2009 12.54
a to so taisti znastveniki ki delujejo na Institutih financiranih s strani Rockfellerjev? jo, sigurno bom verjel.
populus
12. 11. 2009 12.35
ko bo čas za pravo pandemijo katere od bolezni bo narava sama poskrbela ,da se je ne bomo mogli obranit!! dokler je pa to samo farmacevtska muha za zaslužkom pa mislim da nebo tako hudo kot nam želijo prikazat! sicer pa nam topla beseda pomaga kajne,hahahha
AlternativeFacts
12. 11. 2009 11.44
Prihajajočo pomlad, bo gotovo moderna pljučna kuga v kombunaciji z "swine flu".
Desno
12. 11. 2009 11.41
ja itak gripa kot gripa,,,verjetno so naredili preslab virus,,,jim bo pa drugic uspelo narediti kaj bolj konkretnega
ales2
12. 11. 2009 11.37
A ptičja gripa pa ni več v modi. Ali morda čez čas sledi še kaka goveja gripa.
jezni_jezek
12. 11. 2009 10.51
sej ni tako nevaren ne !
DAJ DAJ
12. 11. 2009 10.43
No vsaj en članek, ki pravi, da virus ni tako nevaren, kot nas strašijo. Verjetno gre tu za politično idejo, ker so naročli preveč cepiva, ljudje se niso hotli cepit, pa so zagnali paniko, pa je po cepivu šlo. Bravo ljudje, da nasedate takim stvarem.