Tujina

Virus izbruhnil v Izraelu

Jeruzalem, 17. 03. 2006 09.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
0

V Izraelu, kjer so potrdili prisotnost virusa H5N1, so v bolnišnico sprejeli moškega, ki kaže znake ptičje gripe.

Purani na jugu Izraela so bili okuženi z virusom H5N1
Purani na jugu Izraela so bili okuženi z virusom H5N1 FOTO: Reuters

Izraelske oblasti so sporočile, da so bili purani, ki so poginili na farmi na jugu države, okuženi z virusom ptičje gripe H5N1. "Prvi testi so pokazali, da je imela perutnina virus H5N1," je sporočil vodja veterinarske službe Šimon Polomonski.

Izraelsko kmetijsko ministrstvo je v četrtek potrdilo, da je v kibucu v puščavi Negev na jugu države zaradi virusa H5 poginilo okoli 11.000 puranov, vendar še ni bilo znano, za katero podvrsto gre.

Nekega moškega, ki je na omenjenem posestvu delal, pa so s simptomi gripe sprejeli v bolnišnico. Ali se je okužil s človeku nevarnim virusom H5N1, še ugotavljajo. Na pregled v bolnišnico so sicer napotili še dve osebi.

Evropska unija je medtem prepovedala uvoz žive perutnine, perutninskega mesa, jajc in drugih perutninskih izdelkov iz Izraela. Še vedno pa je dovoljen uvoz toplotno obdelanih perutninskih izdelkov ter meso in izdelki iz perutnine, ki je bila zaklana pred 15. februarjem.

Preplah zaradi mrtvih škorcev

V Avstriji je zavladal preplah, potem ko je nek 90-letnik iz Oslipa na svojem dvorišču našel šestnajst mrtvih škorcev. Ali so živali poginile zaradi ptičje gripe, še ugotavljajo.

Ptičja gripa na farmi na Švedskem

Švedske oblasti so Evropsko komisijo obvestile, da so na divjačinski farmi blizu mesta Oskarshamn odkrile virus ptičje gripe, in sicer gre za sum na virus najnevarnejše vrste H5N1. Virus je bil odkrit pri raci in skladno s pravili Evropske unije za odziv na pojav bolezni na komercialni farmi bodo vse ptice, 500 rac in 150 fazanov, pobite. Virus je bil doslej odkrit le pri eni živali, bodo pa vse druge po zakolu pregledane, so dodali.

Novi žarišči v Maleziji

Medtem so v Maleziji na severu države potrdili dve novi žarišči virusa ptičje gripe H5N1. Oblasti so ukazale poboj vseh ptic na ogroženem območju, doslej pa so pobili skoraj 40.000 živali.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.