Tujina

VIDEO: Zaradi solzivca suspendirali dva policista

Sacramento, 21. 11. 2011 08.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Dva policista, ki sta vsepovprek s solzivcem škropila kalifornijske študente, sta suspendirana. Rektorica univerze, pri kateri sta policista zaposlena, pa ne namerava odstopiti.

Kalifornijska univerza je suspendirala dva policista, ki sta med sobotnimi protesti, proti študentom, ki so demonstrirali v podporo newyorškim protestnikom Okupirajmo Wall Street, uporabila solzivec. Videoposnetki, ki so obkrožili svet, namreč kažejo, da so policisti študente, ki so protestirali mirno, niso pa upoštevali navodil, da se morajo umakniti, vsepovprek škropiti v obraz.

Rektorica univerze Linda Katehi, ki je policijo pozvala, naj posreduje, je kasneje obžalovala uporabo solzivca, sama pa ne namerava odstopiti. Povedala je, da je bila uporaba, kot jo kaže videoposnetek, neprimerna, hkrati pa je napovedala preiskavo dogodka. Oblikovali bodo posebno skupino, ki jo bodo sestavljali tako študentji kot tudi osebje univerze, in bo imela 30 dni časa, da poroča o dogodku.

Policisti s solzivcem nad mirne protestnike
Policisti s solzivcem nad mirne protestnike FOTO: YouTube

Obsodba policijske akcije

Organizacija Davis Faculty Association (DFA), ki je pozivala k protestom, predvsem zato, ker so želeli pokazati solidarnost s protestniki na fakulteti Berkley, ki prav tako spada pod okrilje kalifornijske univerze, je uporabo sile močno obsodila. "Ta teden smo videli uporabo grobe sile proti nenasilnim protestnikom. Študente in fakultetno osebje so s solzivcem škropili direktno v oči in usta, jih pretepali z gumijevkami, jih vlekli z zvezanimi rokami ter jih izpostavljali drugim oblikam pretirane sile. Nasilje ni bilo izzvano, je bilo neproporcionalno in pretirano," je organizacija zapisala na svoji spletni strani.

Ob tem so rektorico pozvali, naj ne uporablja policijskega nasilja nad nenasilnimi političnimi protestniki. Pozvali so jo tudi k odstopu, kar pa je sama zavrnila. "Menim, da nisem kršila politike te institucije. Sama sem se zelo močno trudila, da bi bil univerzitetni kamp varen za vse," je povedala na tiskovni konferenci po incidentu.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Slava_Rusiji
21. 11. 2011 12.46
Poškropil jih je kot koloradske hrošče.
tekavcminka56
21. 11. 2011 12.21
s takšnimi posti se delate kot kao neodvisni medij, ki vse nepravilnosti nemudoma objavi, če ta posnetek nebi zakrožil po celem svetu, oz če bi ga kdo prestregel verjetno o tej novici nebi slišali ne duha ne sluha, k pravim problemom pa se še vedno ne obrnemo kajne pop tv? Kdo so že rothschildi in vatikan? Osjega gnezda se ne dotika, ah zato pa tu samo še preletim portal, novice pa čitam na *
tekavcminka56
21. 11. 2011 12.02
NATO kaže svojo dvoličnost, če bi se to dogajalo nekje na bližnjem vzhodu, bi posredovali verjetno že preden bi se dobro začelo protestirat
nenasedajte
21. 11. 2011 11.09
Videti je, da ameriškim represivnim organom počasi zmankuje lahko premagljivih državnih sovražnikov.
Crazy_Horse
21. 11. 2011 09.43
zveza NATO naj razmisli o uporabi letalskih napadov na policijste v new yorku za zaščito mirnih protestnikv in svobodi govora
Bojan Skof
21. 11. 2011 09.13
POLICIJA ZNATE PROVOCIRST!
Bojan Skof
21. 11. 2011 09.12
policjo treba TOŽIT! TI POLICAJ SE ME SPLOH DOTAKNIT NE SMEŠ!