Tujina

VIDEO: Vratolomno! Poglejte, kako je sredi neurja Xavier pristal pilot A380

Düsseldorf, 06. 10. 2017 10.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Nevihta Xavier, ki pustoši po severu Nemčije, ni ohromila le prometa na tleh, kjer so zaradi podrtih dreves obstali vlaki, ampak so imela zaradi močnega vetra veliko težav tudi letala. Na spletu se je pojavil posnetek vratolomnega pristanka na letališču v Düsseldorfu.

Nevihta Xavier povzroča sive lase prebivalcem severa Nemčije. Ob jeznih potnikih, ki so zaman čakali na železniških postajah ali celo prenočevali na vlakih, so imeli ogromno težav tudi piloti.

Na spletu se je pojavil posnetek pristanka letala, ki se bori z močnim stranskim vetrom. Številni so že ocenili, da je pilot A380 dokazal, da je mojster svojega poklica.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (126)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

emilzapata
08. 10. 2017 17.21
+2
večkrat sem pogledal posnetek, in mislim, da je pilot napravil napako: tik preden se letalo dotakne tal, je repno krmilo izravnano, letalo zanaša v levo(gledano iz pilotske kabine), pilot pa je repno krmilo tudi obrnil vlevo, kar je posledično povzročilo še večje drsenje v levo, to napako takoj pilot popravi, toda povzroči nestabilnost letala.
LiiMaa
06. 10. 2017 20.55
-11
Pametnjakovici pa ste ni kej, dobro, da ne vidite svojih pristankov s tretjega pogleda, ce vzemate to kot nekaj ne vem kaksnega :) Twitat pa znate, to pa svaka cast
LLORT
07. 10. 2017 08.13
+1
drugače je to nekaj takšnega kej je bil double tap in ni dovoljen od nesreče... vsa "nova" pravila letalstva so plačana s krvjo zato da se jih upošteva
Aijn Prenn
06. 10. 2017 20.47
+2
@Chatefucio: ker vidim spodaj, da si poznavalec, me zanima naslednje: Je moralo letalo po tem pristanku na kakšne izredne preglede ali so obremenitve, ki nastanejo pri takem pristanku znotraj dovoljenega in jih podvozje prenese brez težav? Pa še kolikšna je teža takšnega letala ob pristanku ter kakšna je hitrost ob stiku s stezo?
Chatefucio
06. 10. 2017 21.19
+12
Moje področje so sicer bolj letala družine A320, ki je precej manjše letalo, zato podatkov o maksimalnih dovoljenih vzletnih, pristajalnih masah za A380 ne vem. Mislim pa da se zadeve dajo najti na spletu. Kar se tiče maintinence checkov po pristanku je tako, da se vsi pristanki letal beležijo in je možno preračunati g-loade oz. obremenitve letala na podlagi zabeležene vertikalne hitrosti ob stiku s tlemi ter mase letala. Praksa je, da se posadka letala (ki je seveda tudi odgovorna za morebiten incident ali nadaljne tehnične težave zaradi njihove napake) oceni, ali je bi pristanek t.i. severe hard landing, kjer se najprej opravi visualni pregled elementov, ki pri takšnih pristajanjih najbolj trpijo, v kolikor gre za res trd pristanek (govora je o rangu več kot -700, 800 čevljev na minuto), pa se seveda letalo v celoti pregleda s posebnimi tehnikami za odkrivanje morebitnih nastalih razpok. Tako letalo je potem seveda "prizemljeno" in mora skozi temeljit pregled. V zgornjem primeru mislim da je posadka opravila klasičen - in tudi obvezen - walk around kjer so malo bolj podrobno pogledali podvozje, to pa je tudi vse. To letalo takšne sile mora zdržati brez težav, sam pristanek ni bil nevem kako trd, bilo pa je kar nekaj bočnih obremenitev na podvozje zaradi trenja in "lovljenja letala". Največ kar bi se tule lahko poškodovalo oz. obrabilo, so same pnevmatike.
Aijn Prenn
07. 10. 2017 09.46
+4
Hvala za odgovor. Pa veliko srečno preletenih ur ti želim.
Aijn Prenn
07. 10. 2017 10.19
+0
Pa še eno vprašanje... Mi lahko razložiš kaj so tisti beli "curki" nad motorji, ki se pojavijo nekje po 17. sekundi videa?
Aviator247
06. 10. 2017 20.20
+2
Boljs da pisete clanke za Bibaleze. Za dvajstet jurjev na mesec je blo tole bolj za go around kot pa neko skropucalo na v bistvu ne prav veliki bocni komponenti.
kekec_pokec
06. 10. 2017 19.11
+3
Talent. Ampak dobr da kot potnik ne vidiš kaj se z letalom pri takem pristanku res dogaja ampak samo občutiš. Mislim da bi večino potnikov če bi tole še vidli krepko zašibilo
exdetektiv
06. 10. 2017 18.38
+6
Vidim, da so spodaj sami pametni komentarji, kot bi jih pisali veleumi na baterije.
Kalymero
06. 10. 2017 17.56
+11
Bravo. Vse čestitke pilotu. Si predstavljate kako je zaudarjalo v letalu po pristanku?
ezzy5
06. 10. 2017 17.36
-19
Nebi mu pel ne vem kakšne slave. Z desno nogo je na koncu kardinalno zamudil. Tveganja za potnike pa ni bilo prevelikega, kot nekateri nabijate.
User768643
06. 10. 2017 17.39
+30
Sem zelo vesel komentarja nekoga, ki ima A380 v malem prstu. Hvala, da si nas razsvetlil.
LGX
06. 10. 2017 17.57
+0
Chatefucio
06. 10. 2017 18.59
+4
Prej bi rekel da je zamudil z levico, pa mislim da ga je sprememba vetra malce presenetila pred touchom, ker je videti da mu je malo zmanjkalo na koncu, rahli strig bi rekel. Predvidevam da je bil variabilni veter, bi bilo zanimivo prečekirati METAR za ta dan in to uro... Posledica relativno hard touch in seveda grip teh 20ih gum zadaj naredi svoje, potem ga je pa lovil levo-desno...
noname007
06. 10. 2017 19.50
+2
Jp, levo nogo je ob dotiku tiščal v nedogled, ni ok.
olidata
06. 10. 2017 20.47
+2
Ne pozabit, ta kar nekaj slovencev leti A380! Njihov komentar se med poplavo pametnjakovićev tu gor hitro izgubi.
Zmaga Ukrajini ..
06. 10. 2017 17.26
-11
Mojster svojega poklica???? Za moje pojme je neumen, naiven in še kaj. Dokler je prazen avion, nimam nič proti, da gre tvegati, naj razbije letilico in sebe, če hoče. Ampak s polnim avionom takole tvegati. Zakaj? Zato, ker ga v to sili letalska družba, ali zato, ker je frajer in se hoče dokazati. Bilo je kar nekaj nesreč samo zaradi frajarjenja. Nekaj podobnega se je pred leti zgodilo na vlaku v Španiji, kjer je tip na vsak način hotel z max brzino pripeljat v ovinek. Ni se izšlo. V ZDA je bil primer, ko je hotel pilot opraviti notranji polet med več nevihtnimi celicami, upajoč, da bo šel ravno vmes. Ni se izšlo, nevihte so se namreč združile in tip je namesto, da bi se dvignil in pač priletel na najbližje varno letališče, po vsej sili vztrajal na predvidenem letališču. Seveda nihče ni preživel. Tako frajarjenje za moje pojme ne izkazuje mojstrstva, ampak nevarno trmoglavost. Če bi šlo za nek letalski miting, bi bila zadeva še sprejemljiva, in pilot bi veljal za pravega mojstra. v tem primeru pa absolutno ne. Sicer na spletu lahko najdemo več takih "mojstrov" svojega poklica, ki kar kličejo nesrečo. Ali so ti mojstri potnike vprašali, ali bi oni tvegali?
Chatefucio
06. 10. 2017 18.56
+6
Nekaj komentarjev spodaj sem razložil procedure in pravila pri pristajanju v danih vremenskih pogojih. Če te zanima, preskrolaj in preberi, lahko pa ti potrdim da si mimo streljal s temle komentarjem.
Zmaga Ukrajini ..
06. 10. 2017 21.50
-2
Ok. Popolnoma razumem, da je civilna aviacija "v nulo" predpisala postopke, proceduro, limitacije, itd. Vendar pa je po mojem mnenju pri vsakem letu kljub temu še vedno preveč spremenljivk, ki utegnejo vplivati na varnost letenja, zlasti v nevarnih pogojih. Tu vidim riziko pri: 1) letalskih družbah (znani so primeri, ko so silili svoje pilote, da opravijo lete, kljub temu, da so bili pogoji enostavno neprimerni za letenje, pa so jim znižali plače, omejili nadaljnje letenje, itd.) nadalje pri 2) pilotih (kdo lahko garantira, da se bodo vsi ustrezno odzvali v stresnih situacijah, pa prosim ne govori mi, da imajo vsi toliko in toliko ur letenja za sabo, simulatorje, ocene, itd...Ljudje smo različni. Spomni se onega norca na GermanWingsu), potem so tu 3) obremenitve letala (res nisem strokovnjak za aviacijo, ampak v tem primeru ne rabiš biti jedrski fizik, da opaziš, da pri takem pristajanju na trup in rep letala ter podvozje delujejo gromozanske sile. Civilna letala pa imajo kljub vsej svoji tehnološki dovršenosti tudi precejšnje »fizične« omejitve. Tudi tu ti lahko postrežem s primerom: mislim, da je bilo na Japonskem in če se ne motim, je šlo za Boeing 737, ki je priletel v izpuh letala, ki je vzletel pred njim. Začelo ga je metati sem in tja in pilot je imel navodila (priročnik), da mora v takih situacijah močno pritisniti desno in levo in tako je tudi storil. Ker so bile sile na trup in rep letala premočne, mu je odtrgalo rep (kljub temu, da je menda iz karbonskih vlaken, so spoji in vijaki pač »običajni« in so popustili). Čeprav je letalo še vedno letelo v neki smeri, pilot se je na vse pretege trudil, vendar je bilo jasno, da ni imel nikakršnih možnosti, da varno pristane in padli so na neko odročno pogorje. Sledila je preiskava in vsi preiskovalci so se čudili kako vendar je pilot lahko storil kaj tako neumno usodnega, ob tem pa se je izkazalo, da so se tega manevra v takih situacijah posluževali tudi drugi piloti, saj je bilo to vendar zapovedano celo v priročniku. Skratka »twerkanje« se ni dobro izteklo. Pa še en zanimiv primer: Kitajci so, mislim da z JumboJetom, vsakič pri vzletanju podrsali z repom po pisti. Nato pa so zadevo kozmetično »zaflikali« in letalo poslali spet letet. Enkrat kmalu pa so bile sile na trup letala prevelike in letalo je dobesedno raztrgalo ter razpadlo med letom. Izkazalo se je, da se Kitajci niso držali strogo predvidenega protokola Boeinga, ki je natančno zapovedal koliko pločevine je potrebno odrezati okoli razpoke in ponovno zanetati in pokriti površino). Skratka, želim samo povedati, da so te, kot ti temu praviš »limitacije«, kljub zelo strogim pravilom v civilni aviaciji, za moje pojme še vedno prerazkošne, tudi v tem primeru ko gre za letenje po vsej sili v tako močnih vetrovih. Po mojem ne bi nobenega pobralo, če bi odpovedali let, oz. se preusmerili na drugo letališče. Ampak to je za letalske družbe seveda očitno predrago. Zavedam se tudi, da znajo biti razmere med letom občasno res dramatične, od poskakovanja in udarjanja ob zgornje omarice, do velikih dvigovanj in hitrih padcev zaradi vremenskih razmer, kar je za (verjetno večino" pilotov čisto ok, itd. Pa vendar bi si želel, da bi mi bilo to prihranjeno. Zato me tole »twerkanje« AirBusa ni navdušilo, pač pa kvečjemu razjezilo.
Našvasan__zob
06. 10. 2017 16.54
+7
V trupu letala so od znotri sprejal gate..
komunjara 1
06. 10. 2017 16.49
-3
Aviatika mi je tuja... Ampak a nimajo arbasi avtomatike za vzletanje in pristajanje al je kompjuter sam za normalne pogoje????
Chatefucio
06. 10. 2017 18.37
+4
četudi ti je aviatika tuja logično razmišljaš; avtomatika se v finalni fazi pristajanja (t.i. finalni dolet ali final approach) redko uporablja, namenjena pa je zgolj letenju v instrumentalnih pogojih (zelo zlaba vidljivost). Sicer piloti kontrolo prevzamemo v finalni fazi in letalo spravimo na tla. Vsa avtomatika pa je seveda pogojena z vremenskimi pogoji, in prav si pomislil, pri bočnih/repnih komponentah vetra nad določeno vrednostjo, je uporaba avtomatskega pristanka prepovedana. Nasploh pa se jo odsvetuje v kakršnih koli vetrovnih pogojih.
deltex
06. 10. 2017 16.21
+17
Tale A380 je res ogromen in ga najbrž ni tako enostavno spraviti na tla v takih razmerah. Samo da je vse OK.
FesterAdams
06. 10. 2017 16.10
-7
Tako na hitro bi rekel, da ta uničeni, če na pa pretegnjeni podvozji obeh letal. Te konstrukcije nimajo neke vrhunske trdnosti, to pa zaradi stremljenja k minimalni masi delov. A vseglih.., gornji deli letal so ostali celi, nesreče in žrtev pa ni bilo.
FesterAdams
06. 10. 2017 19.34
+1
mikitr
06. 10. 2017 16.08
+3
Ramzess
06. 10. 2017 16.07
-4
Malo zibanja, malo zanašanja, malo pretiravanja novinarjev, ... nevem zakaj takšen halo, pa to je normalno v letalskem prometu. Kako bi bilo če kaj takega pisali za poklicne voznike tovornjakov, nič manjših vatolomij ne doživljajo ob podobnem vremenu, in kakšnih drugih naravnih dogodkih.
pen123
06. 10. 2017 15.50
+3
POZOR! EKSKLUZIVNI! NEVERJETNI! VRATOLOMNI! ... IQ
olidata
06. 10. 2017 15.48
-15
Laikom se zdi to morda dober pristanek. Pristanek z bočnim sunkovitim vertom je res precej zahteven manever, ampak če boste poslušali koga od stroke, vam tega pristanka ne bo ravno pohvalil. Ko bo šef to videl na spletu, zna posadka izgubiti službo...
Frane Šajn
06. 10. 2017 15.38
+1
Se vidi,da ima človek A in B kategorjo!
24pišancov
06. 10. 2017 15.50
+2
?erniGad
06. 10. 2017 15.13
+13
Popolna kombinacija: letalo Airbus, firma Emirates z vrhunskim osebjem!!! +++++
Iztok Strel
06. 10. 2017 14.52
+0
Pojma nimate v kakšnih razmerah pristajajo piloti vsak dan. To mora obvladat vsak pilot in kopilot ki se vsede v cockpit potniškega ali tovornega letala ali pa samo v cessno.