Tujina

FOTO in VIDEO: Voditelje držav G8 pričakujejo protestniki in slaščičarji

Belfast, 15. 06. 2013 16.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na Severnem Irskem je že vse pripravljeno za začetek vrha osmih industrijsko najbolj razvitih držav (G8). V Belfastu imajo generalko protestniki, slaščičarna v mestecu Enniskillen pa je pripravila posebne sladolede, ki naj bi bili narejeni po okusu voditeljev držav udeleženk G8.

V severnoirskem mestecu Enniskillen se bo v ponedeljek začel vrh osmih industrijsko najbolj razvitih držav (G8), že danes pa se je v Belfastu zbralo kakšnih 1500 protestnikov. Med zbranimi so tudi okoljevarstveniki in predstavniki sindikatov, v načrtu pa imajo še koncert, ki ga pripravljajo organizacije za boj proti svetovni lakoti.

Skupino osmih industrijsko najbolj razvitih držav G8 sestavljajo ZDA, Rusija, Nemčija, Japonska, Velika Britanija, Francija, Kanada in Italija. Skupini od januarja letos predseduje Velika Britanija.

Gostitelj, britanski premier David Cameron, je za vrh izbral tri glavne teme. To so ukrepi za učinkovitejše pobiranje davkov, liberalizacija svetovne trgovine in spodbujanje večje preglednosti s strani podjetij in držav. Na političnem polju bo prevladovala Sirija.

Nekateri trgovci v Enniskillenu bodo veledogodek izkoristili v svoj prid. V lokalni slaščičarni so pripravili osem posebnih sladoledov, ki naj bi ugajali voditeljem držav udeleženk G8.

Šefinja lokala Una Lilley je medijem zaupala, da so pobrskali po spletu in ugotovili, da so ameriškemu predsedniku Baracku Obami všeč orehi in mandlji, japonskemu premierju Šinzu Abeju pa zeleni čaj, zato so zanju pripravili sladoleda z okusom teh sestavin.

Lilleyeva pravi, da bi ji bilo v največje zadovoljstvo, če bi kateri izmed njih vstopil v njeno slaščičarno in poskusil sladoled. To ne bi bilo tako zelo neverjetno, saj se bodo pomembneži srečali v hotelu na obrobju mesteca.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

HooplaToopla
16. 06. 2013 13.07
Kje je pa Kitajska?
appollyon
16. 06. 2013 13.30
Kakšna kitajska?!? Kitajska ni član skupine G8! Ne vem zakaj bi potem bila tam! Kvečjemu če jo povabijo kot opazovalko!
mes
15. 06. 2013 20.17
+5
Kapitalistična mafija na kupu !
grim3
15. 06. 2013 18.31
+5
Video je naravnost super. Se vidi, da je bilo vloženo ogromno truda.