Tujina

VIDEO: Vesoljsko plovilo zasebnega podjetja prispelo do ISS

Washington, 03. 03. 2013 17.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Do Mednarodne vesoljske postaje je plovilo brez posadke prispelo dan kasneje zaradi tehničnih težav, ki so skoraj ogrozile uspeh misije. Plovilo Dragon je na ISS prineslo več kot pol tone tovora.

Vesoljska kapsula zasebnega podjetja SpaceX se je danes pritrdila na Mednarodno vesoljsko postajo (ISS). Do ISS je plovilo brez posadke prispelo dan kasneje zaradi tehničnih težav, ki so skoraj ogrozile uspeh misije. Plovilo Dragon je na ISS prineslo več kot pol tone tovora.

Raketa Falcon 9 s kapsulo je bila sicer minuli četrtek uspešno izstreljena z izstrelišča Cape Canaveral na ameriški Floridi, vendar so kontrolorji kmalu ugotovili, da ima več pogonskih naprav težave z ventili. Po več urah popravil, testov in poletnih manevrov so vse pogonske naprave spet normalno delovale.

Vesoljska plovila podjetja SpaceX imajo pomembno vlogo pri dobavljanju tovora na ISS. Sedanja misija je druga od 12 načrtovanih v okviru 1,6 milijarde ameriških dolarjev vredne pogodbe med ameriško vesoljsko agencijo Nasa in podjetjem SpaceX.
 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Pivojevoda
03. 03. 2013 19.08
-2
Pri megalomanskih projektih mednarodnega značaja velja nepisano pravilo, da je cenej zgraditi dva namesto enega. Mednarodna vesoljska postaja bi postala hitro precej bolj rentabilna, če bi povezovala dva svetova, privatna podjetja morajo čim prej vtiriti še vesoljske postaje v orbito Meseca, Marsa in Venere, preden monopolov ne bo požrla konkurenca. Zanimiva bi bila tudi postaja na geostacionarni orbiti, to je 36.000 kilometrov nad zemljo in nekaj deset tisoč nad ISS, ker se menda ob primerni hitrosti tam sploh ne bi premikala glede na nas, podobno kot luna. Počasi bi lahko zgradili verigo umetnih satelitov in planetoidov, med katerimi bi potekal vse bolj gost promet. V neskončnih prostranstvih velja še eno pravilo, večje kot je, boljše je, ki je velikim narodom nekako pisano na kožo, zakaj ne bi že enkrat končali to globalno krizo. Če nas boli glava, bi mogoče pomagal udarec v vampe, tudi klin se s klinom zbija.
gozdar1
03. 03. 2013 20.11
+2
Tu so vložki in tveganje preveliki, da bi se tega lotil privatni kapital sploh ,ker bi bilo potrebno 10+let preden bi se stvar obrestovala Geostacionarna orbita je predvsem uporabna za komunikacijske satelite, ker tam satelit navidezno miruje nad neko točko na zemlji...nima pa neke prednosti pri poletih s človeško posadko..poleg tega je že precej visoko , ko prehodna točka je še vedno veliko bolj primerna nizka orbita...za misije v globine sončnega sistema pa morda luna. Morda bi lahko zgradili preskrbovalne postaje v Lagrange-ovih točkah med planeti in soncem... Par dni nazaj je tovor "pripeljal" na ISS tudi Ruski progres in to v pičlih 6 urah po istrelitvi
Pivojevoda
04. 03. 2013 10.05
gozdar1, finančni argumenti se vedno zdijo smiselni, ker nihče nima denarja, s katerim bi jih demantiral. Po nekem naključju, se vse te do sedaj vložene milijarde in trilijoni vseeno nekako poplačajo, vsi zgolj opravljajo svoje delo, kot da imajo umetni asteroidi kak smisel. To je seveda edino, kadar človek gleda na stvar iz stališča kapitalista, sicer se postavlja vprašanje, s čim motivirati kapitaliste, da bodo financirali take deficitarne projekte. Verjetno bi vsak zemljan šenkal dolar, da bi videli prvo zunajzemeljsko bitje ali vsaj nek naravni čudež, ki bi bil na Zemlji neponovljiv in ob enem zelo lep. Vesolje je preveliko, da bi lahko hitro potovali povsod tja, kjer se kaj zanimivega dogaja, sploh preden bodo začeli kopati prve rude in postavljati trgovske centre. Na Zemlji imajo te stvari smisel, ker lahko zastonj živimo, uležeš se gol pod jablano, pa je, za prvo silo. V vesolju moraš zapraviti več kot lahko ustvariš, sicer se ne da preživeti, sploh pa ne gol, največkrat niti za sekundo, nikjer ni nič užitnega razen mogoče vode, pa je menda celo neskončno. Sliši se kot idealna turistična destinacija. Vesoljske raziskave žene globalna vesoljna religija. Vesolje je nekaj, o čemer nimamo pojma, je pa zgleda kritično povezano z nami, zato je treba zadeve podrobneje raziskati ter izmeriti. Pa ker lahko, seveda. Vesoljska kultura temelji izključno na znanstvenih dogmah in tehnologiji, vsak dosežek je čudež, ki omogoča prej neslutene moči, enako kot bi včasih našli neke magične kamne ali portale v druge dimenzije. Zato bi se mreža različnih raziskovalnih postaj, med katerimi bi lahko vzpostavili številne možnosti poceni potovanj na kratke razdalje, zelo hitro poplačala, predvsem pa bi lahko pridobili ogromno energije, ki je v vesolju zelo poceni in s katero se da marsikaj zanimivega početi. Javnost itak seznanijo le o obstoju višnje na vrhu sadne kupe, to je upam jasno. Ampak najprej si bo treba izmisliti lepo zgodbo, Pijevo potovanje nekako nima smisla, ker ti v vesolju ne bi dosti koristilo, če bi se v skrajnem obupu, v sebi boril še z ogromnim tigrom. Zato pa pravim, da rabimo Atomsko cerkev, mogoče nekaj takega kot je bila ona serija na TV Blakeovih 7.
Pivojevoda
03. 03. 2013 18.55
+0
Vesoljsko plovilo made in China, naj raje naročajo rezervne dele pri nas, v Sloveniji, ah, kdaj smo že mi tovorili sol čez Alpe...