Tujina

VIDEO: Večje število pliskavk nasedlo in poginilo na Škotskem in Floridi

Glenrothes/Tallahassee, 03. 09. 2012 08.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na Škotskem in Floridi je nasedlo večje število kratkoplavutih mrkih pliskavk. Kljub temu da so pristojne oblasti poskušale rešiti živali, jih je več poginilo, na Škotskem 16, na Floridi pa 17.

22 kratkoplavutih mrkih pliskavk je v petek nasedlo na obali Floride v ZDA. Od takrat jih je 17 poginilo kljub trudu pristojnih oblasti in prostovoljcev, da bi jih rešili. Nekaj jih je poginilo zaradi naravnih vzrokov, nekaj pa so jih morali usmrtiti. Pet mladičev in mlajših pliskavk so uspeli rešiti. Odpeljali so jih v bližnje rehabilitacijsko središče.

Kratkoplavute mrke pliskavke, ki spadajo v družino delfinov, so nasedle pri kraju Fort Pierce. Kot so še sporočile pristojne oblasti, so tovrstne pliskavke zelo inteligentne, ki pa pogosto nasedejo na obalah. Razlog za to so običajno infekcije parazitov, ki napadejo možgane teh živali in negativno vplivajo na njihovo sposobnost orientiranja v morju. Običajno se zadržujejo v globokih vodah, kjer se prehranjujejo z lignji in hobotnicami.

Zakaj so na obali Floride nasedle pliskavke, pa še ni čisto jasno. Vzrok bodo poskušali ugotoviti z obdukcijo mrtvih živali.

Samci kratkoplavute mrke pliskavke, ki so običajno črne barve in večji od samic, lahko zrasejo do velikosti dobrih šest metrov in tehtajo do tri tone.
Samci kratkoplavute mrke pliskavke, ki so običajno črne barve in večji od samic, lahko zrasejo do velikosti dobrih šest metrov in tehtajo do tri tone. FOTO: Reuters Video

Pliskavke nasedle tudi na Škotskem

26 kratkoplavutih mrkih pliskavk pa je včeraj nasedlo na vzhodni obali Škotske. 16 jih je poginilo. Večina poginulih pliskavk je bila velikih okoli šest metrov, trije so bili mladiči. Živali, ki so preživele, bodo nadzorovali še nekaj časa, da ne bi spet nasedle.

Na istem območju, približno štiri kilometre daleč, so opazili 24 pliskavk, ki so zašle v plitve vode. Trenutno jih nadzorujejo, da bi jim lahko pomagali, če bi nasedle.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Winja
03. 09. 2012 09.37
+3