Tujina

VIDEO: V vesolje poletelo letalo brez posadke

Washington, 23. 04. 2010 10.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ameriška vojska je v vesolje izstrelila vesoljsko letalo brez posadke. Rezultati poskusnega leta naj bi med drugim ZDA pomagali pri razvoju programov za prihodnja vojaška letala.

S Floride je včeraj v vesolje poletelo prvo vesoljsko letalo brez posadke X-37B. Izstrelitev, ki je bila ob 19.52 po lokalnem času, je izvedla ameriška vojska, potekala pa je brez zapletov. Letalo, ki je podobno manjšemu vesoljskemu plovilu, je dolgo 8,9 metra, razpon kril pa ima 4,5 metra. V vesolje je poletelo s pomočjo rakete atlas V.

Izstrelitev letala-1
Izstrelitev letala-1 FOTO:

Pristanek letala, ki bo v celoti avtomatski, bo v Kaliforniji, kdaj naj bi se to zgodilo, pa ni znano. "Resnično ne vemo, kdaj se bo vrnilo," je dejal namestnik podsekretarja za vesoljski program ameriških zračnih sil Gary Payton in dodal, da bi letalo v vesolju lahko ostalo devet mesecev. Letalo v vesolju poganjajo sončne celice in litij-ionske baterije.

Po pristanku naj bi bilo letalo v samo deset do 15 dneh pripravljeno za nov polet. "Ko se bo ptič vrnil, bomo videli, kako dolgo bo dejansko trajalo, da bo spet sposoben za let," je še dejal Payton.

Letalo naj bi med poletom med drugim preizkusilo navigacijski sistem, sistem kontrole letenja, odpornost materialov na visoke temperature in tesnjenje. Rezultati poskusnega leta naj bi Američanom pomagali tudi pri "razvoju programov za prihodnja vojaška letala".

Izstrelitev letala-3
Izstrelitev letala-3 FOTO:

Program vojaškega letala, ki ga izdelujejo v Boeingu, se je začel kot projekt Ameriške vesoljske agencije (Nasa) leta 1999, 2004 pa je projekt prišel pod okrilje ameriške vojske.

Pred kratkim je NASA preizkusila tudi global hawk, vojaško vohunsko letalo!

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Dejan Zajebancije
23. 04. 2010 12.22