Tujina

VIDEO: V vesolje poletel simpatični robotek Kirobo

Tokio, 04. 08. 2013 08.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Iz japonskega vesoljskega središča so proti mednarodni vesoljski postaji poslali raketo z okoli 3,5 tone zalog. V raketi pa je bil še poseben potnik – simpatični robot astronavt Kirobo. Robot se zna sporazumevati, a govori le japonsko.

Kirobo
Kirobo FOTO: Reuters

Japonska vesoljska agencija (Jaxa) je iz vesoljskega središča Tanegašima proti mednarodni vesoljski postaji (ISS) poslala raketo z okoli 3,5 tone zalog.

Nič še ne videnega, če ne bi bil v raketi še poseben potnik. V vesolje je poletel mali robot Kirobo, ki je namenjen japonskemu astronavtu, ki bo na misiji na ISS, ki se giblje med 330 in 435 kilometri nad Zemljo. Raketa Kounotori, kar v japonščini pomeni bela štorklja, bo do ISS pripotovala v šestih dneh.

Kirobo – ime je sestavljeno iz besede kibo, ki v japonščini pomeni upanje, in robot – je velik 35 centimetrov, težak pa je okoli enega kilograma. Robot se zna sporazumevati, a govori le japonsko. To je prvi govoreči robot, ki je poletel v vesolje.

Robot bo v vesolju opravil nekaj poskusov, ukaze pa bo sprejemal od sonarodnjaka Koičija Vakate, ki se mu bo novembra pridružil v vesoljski avanturi, in iz komandne sobe na Zemlji. Razvijalci robotkov upajo, da bodo lahko podobni roboti nekega dne desne roke astronavtov.

Robot
Robot FOTO: Reuters

Kirobo je na Zemlji pustil ''bratca'' – identičnega robota z imenom Mirata.

Oba robota sta opremljena s tehnologijo za prepoznavanje glasu, obrazov in čustev, kamero in tehnologijo za govor.

Med junijsko predstavitvijo je eden izmed projektantov Fuminori Kataoka Kiroba vprašal, kakšne so njegove sanje. Odgovoril je, da ''želi ustvariti prihodnost, v kateri bi lahko ljudje in roboti živeli skupaj in bi se dobro razumeli''.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

resssssss
04. 08. 2013 21.55
+1
To je po mojem samo reklama, kot da bi mi poslali Kranjsko klobaso in naredili z njo nekaj poskusov ;)
Pjeva? Tuge
04. 08. 2013 10.40
+7
Škoda da ne bom dočakal cajtov ko bodo roboti znali kuhat in likat, da bi se ženske lahko bolj posvetile glavi družine, in jim ne bi hodile neumnosti po glavi med kuhanjem in likanjem. Mi pa takole sami sebi prepuščeni cele popoldneve brez upanja da ti kdo prinese pivo iz hladilnika v tej vročini.
resssssss
04. 08. 2013 21.52
+1
Saj bi kaj komentira pa mi žena gleda čez ramo... ha ha :)
resssssss
04. 08. 2013 21.53
+3
Sedaj je šla........ se popolnoma strinjam s tabo.. Naj se ve kdo je šef !