Tujina

FOTO in VIDEO: Turške oblasti zaslišujejo štiri osebe, ki jih sumijo vpletenosti v teroristični napad, v katerem je umrlo najmanj 11 ljudi

Istanbul, 07. 06. 2016 09.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
V.L./STA/K.H.
Komentarji
7

Potem ko je v Istanbulu v eksploziji avomobila bombe umrlo 11 ljudi, še okoli 36 je bilo ranjenih, so turške oblasti prijele štiri osebe, ki jih sumijo vpletenosti v napad. Odgovornosti za napad sicer še ni prevzel nihče. Predsednik Erdogan je namignil, da za napadom stoji prepovedana kurdska delavska stranka.

Več videovsebin
  • V osrednjem delu Istanbula odjeknila eksplozija
    00:38
    V osrednjem delu Istanbula odjeknila eksplozija
  • Iz 24UR: Nov napad v Turčiji
    02:35
    Iz 24UR: Nov napad v Turčiji
  • Iz 24UR: Za napadom Kurdi?
    01:14
    Iz 24UR: Za napadom Kurdi?
  • Iz 24UR: Slovenci v Turčiji takih napadov že vajeni
    02:37
    Iz 24UR: Slovenci v Turčiji takih napadov že vajeni

Turške oblasti so prijele štiri osebe, ki jih zaslišujejo glede morebitne vpletenosti v današnji teroristični napad avtomobila bombe, poroča APTN, ki se sklicuje na turške državne medije.

Osumljence so odpeljali v glavno policijsko postajo v Istanbulu. Zasebna turška tiskovna agencija Dogan poroča, da naj bi bile osebe vpletene v najem avtomobila, v katerem je bila podtaknjena bomba.

Avtomobil, v katerem je bila podtaknjena bomba.
Avtomobil, v katerem je bila podtaknjena bomba. FOTO: AP

Bomba izmaličila policijski avtobus

V osrednjem delu Istanbula v bližini avtobusne postaje Vezneciler je namreč zjutraj eksplodiral avtomobil bomba. Eksplozija je odjeknila ravno v trenutku, ko je mimo peljal policijski avtobus. V bližini se nahaja tudi univerza in več turističnih znamenitosti. Število mrtvih narašča, po zadnjih podatkih je žrtev 11, 36 je ranjenih, med njimi so trije v kritičnem stanju, je sporočil tamkajšnji guverner. Kot je guverner pojasnil ob obisku prizorišča eksplozije, je med ubitimi sedem policistov in štirje civilisti.

Avtomobil-bomba je razneslo ravno v času, ko se je mimo pripeljal policijski avtobus.
Avtomobil-bomba je razneslo ravno v času, ko se je mimo pripeljal policijski avtobus. FOTO: AP

Turški zunanji minister Mevlut Cavusoglu je v izjavi za državno televizijo TRT obsodil napad in poudaril, da je država v boju proti vsem oblikam terorizma. Odgovornosti za današnjo eksplozijo za zdaj ni prevzel še nihče. Po poročanju lokalnih medijev je bilo v bližini eksplozije slišati tudi strele.

Bomba je izmaličila policijski avtobus, poškodovala pa je tudi mnoge trgovine, avtomobile ter bližnji hotel, ki je priljubljen med tujimi turisti. Posnetki lokalnih televizij prikazujejo uničena okna ter pročelje mošeje Šehzade iz 16. stoletja.

Slovencev med žrtvami po doslej dostopnih podatkih slovenskega zunanjega ministrstva ni.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je v televizijski izjavi namignil, da za napadom stoji prepovedana kurdska delavska stranka (PKK). Erdogan je po obisku ranjenih, ki so jih sprejeli v eno od istanbulskih bolnišnic, dejal, da za PKK ni "nič novega", da napada velika mesta, kot je Istanbul. Ob tem je poudaril, da se bodo še naprej vztrajno borili proti teroristom ter dodal, da mora biti Turčija ves čas pripravljena na napad.

Erdogan je obiskal ranjence v bolnišnici.
Erdogan je obiskal ranjence v bolnišnici. FOTO: AP

V Turčiji razglašena najvišja stopnja varnostne ogroženosti

V zadnjem času so napade v Turčiji izvedli tako kurdski borci kot tudi islamski skrajneži ter skrajni levičarji. Po zadnjih dveh krvavih napadih v Istanbulu je v Turčiji razglašena najvišja stopnja varnostne ogroženosti.

Današnji napad je sicer že četrti večji teroristični napad v Istanbulu letos, od tega so pri dveh napadih bili tarča turisti, ostali napadi pa so bili uperjeni proti državnim varnostnim službam.

Napad sredi marca, ki je terjal pet življenj, še 36 ljudi pa je bilo ranjenih, je izvedla skrajna skupina Islamska država (IS). Tudi za napad sredi januarja, ki je zahteval življenja 11 nemških turistov, naj bi izvedla IS. 

 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1