Tujina

FOTO in VIDEO: Ruski premier Medvedjev: Ameriški napad na Sirijo je pripeljal do roba vojaškega spopada z Rusijo

Washington, 07. 04. 2017 06.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 14 min

Sirski predsednik Asad je ameriški napad na vojaško letališče označil za nespametno in neodgovorno dejanje, ruski premier Medvedjev pa opozoril, da je napad pripeljal do roba vojaškega spopada z Rusijo. Sirska vojska je sicer potrdila šest smrtnih žrtev, državna agencija Sana pa poroča, da so med njimi tudi otroci.

Ameriška vojska je z raketami napadla vojaško letališče režima sirskega predsednika Bašarja al Asada, ki ga Washington obtožuje torkovega napada s kemičnim orožjem na mesto Kan Šejkun, v katerem je umrlo najmanj 86 ljudi.

Po informacijah Pentagona so 59 vodljivih raket tomahavk na sirsko vojaško letališče Šajrat v provinci Homs sprožili ob 4.40 po sirskem času z dveh vojaških ladij oz. rušilcev v Sredozemskem morju. "Škodo, ki smo jo povzročili, še ocenjujemo. Prve informacije kažejo, da smo močno poškodovali in uničili njihova letala, infrastrukturo in opremo, s čimer smo zmanjšali njihove zmožnosti uporabe kemičnega orožja," so sporočili.

Sirska vojska naj bi bila pred napadom opozorjena. Po poročanju libanonske televizije Al Majadin je namreč poveljstvo iz baze Šajrat evakuiralo osebje in umaknilo večino vojaških letal, preden so jo zadele ameriške rakete.

Število smrtnih žrtev še ni povsem jasno. Sirski observatorij za človekove pravice je sporočil, da so bili ubiti najmanj štirje vojaki, vojaška baza pa skoraj v celoti uničena – med drugim letališka steza, rezervoarji z gorivom in zračna obramba. Sirska vojska je potrdila šest smrtnih žrtev in veliko materialno škodo. Sirska državna agencija Sana pa poroča, da je bilo v dveh vaseh okoli vojaške baze ubitih devet civilistov, med njimi tudi štirje otroci. V vasi al Šajrat je bilo ubitih pet ljudi, v vasi al Hamrat pa štirje. Rakete so po njihovih navedbah padle tudi na vas Al Manzul kake štiri kilometre stran od baze al Šajrat, kjer je bilo ranjenih še sedem civilistov.

VS ZN se je sestal na izredni seji

Varnostni svet Združenih narodov se je popoldne sestal na izredni seji o ameriškem raketnem napadu na sirsko letalsko bazo, so povedali ameriški diplomati. Posebni odposlanec ZN za Sirijo Staffan de Mistura je medtem dejal, da se bo na izredni seji sestala tudi posebna delovna skupina za prekinitev ognja v Siriji.

Moskva pa je zahtevala tudi sklic izredne seje mednarodne podporne skupine za Sirijo, ki ji predseduje de Mistura. Sklic seje skupine, ki je namenjena razpravam o kršitvah krhkega premirja v Siriji, so podprle tudi ZDA.

Rusija je medtem zanikala, da bi bil na sirijskem letališču prisoten živčni strup sarin, ki naj bi ga uporabili v sredinem napadu. "Trditve, da je bil sarin prisoten na kraju napada, so neutemeljene," je dejal Mihail Uljanov z ruskega zunanjega ministrstva.

Ameriška veleposlanica pri ZN Nikki Haley je dejala, da so ZDA pripravljene izvesti dodatne aktivnosti.

"ZDA so sinoči izvedle zelo odmerjen ukrep. Pripravljeni smo storiti več, vendar upamo, da ne bo treba," je povedala na seji VS ZN, ki je bila odprta za javnost.

Rusija, ki podpira režim sirskega predsednika Bašarja al Asada, je ameriški napad znova ostro obsodila. Namestnik veleposlanika pri ZN Vladimir Safronkov je dejal, da je napad "temeljil na vnaprej določeni krivdi Sirije".

Ponovil je tudi navedbe ruskega predsednika Vladimirja Putina, ki je dejanje označil za "agresijo na suvereno državo" in dodal, da je "šlo za kršitev mednarodnega prava na podlagi izmišljenih izgovorov".

Safronkov je kritiziral tudi preiskavo ZN in britanskemu veleposlaniku Matthewu Rycroftu dejal, da se "bojijo prave neodvisne preiskave". Rycroft je dejal, da so napadi odmerjen odgovor na neverjetna dejanja, s čemer je mislil na torkov napad s kemičnim orožjem v naselju Kan Šejkun, v katerem je bilo ubitih 86 ljudi.

Generalni sekretar ZN Antonio Guterres se je zavzel za politično rešitev v Siriji.

Po navedbah tiskovnega predstavnika Bele hiše Seana Spicerja tudi ameriški predsednik Donald Trump, ki je odredil napad, meni, da je bil napad odmerjen in da ga je mednarodna skupnost dobro sprejela.

Dodal je, da so ZDA z napadom poslale "zelo jasno sporočilo". "Kot prvo in najbolj pomembno, da bi morala sirska vlada, Asadov režim, najmanj kar je spoštovati sporazum, da ne bo uporabljala kemičnega orožja," je dejal novinarjem na Trumpovem posestvu na Floridi.

Neimenovani predstavnik Pentagona pa je dejal, da ameriška vojska ugotavlja, ali je morda Rusija pomagala Siriji pri torkovem napadu s kemičnim orožjem v Siriji.

Namestnik ruskega veleposlanika pri ZN Vladimir Safronkov na zasedanju ZN.
Namestnik ruskega veleposlanika pri ZN Vladimir Safronkov na zasedanju ZN. FOTO: AP

Trump: Noben božji otrok ne bi smel trpeti takšnih grozot

Še pred tem povračilnim ukrepom je ameriški predsednik Donald Trump dejanje Asadove vojske obsodil in napovedal, da se bo nekaj zgodilo. Posvetoval se je z obrambnim ministrom Jamesom Mattisom, ki mu je podal nekaj predlogov za vojaško ukrepanje. Odločil se je za tomahavke.

Ruska televizija Rosija 24 poroča, da je bilo v napadu uničenih devet sirskih letal. Na posnetkih, ki so jih objavili, je veliko razbitin ter kosov pločevine na tleh, pa tudi poškodovana pristajalna steza. Videti je tudi najmanj dve nedotaknjeni letali v hangarjih iz armiranega betona.

Danes je Trump v kratki izjavi za javnost na svojem floridskem posestvu Mar a Largo potrdil, da je ukazal napad na letališče v Siriji, od koder je bil sprožen kemični napad. "Asad je pobil nemočne moške, ženske in otroke. Za številne je bila to počasna in surova smrt. V tem barbarskem napadu so bili okrutno umorjeni celo čudoviti dojenčki. Noben božji otrok ne bi smel nikoli trpeti takšnih grozot," je med drugim dejal in dodal, da je preprečevanje širjenja kemičnega orožja ključni nacionalni interes ZDA.

Zagotovil je, da ni nobenega dvoma, da je Sirija uporabila prepovedano kemično orožje, kršila obveze iz Konvencije proti kemičnemu orožju in zanemarila pozive Varnostnega sveta. "Številni poskusi spremembe Asadovega obnašanja so dramatično propadli. Zaradi tega se begunska kriza povečuje, regija se destabilizira, kar ogroža ZDA in zaveznike. Vse civilizirane države pozivam naj se nam pridružijo v prizadevanjih za končanje klanja in prelivanja krvi v Siriji in končanje terorizma v vseh oblikah," je dejal in na koncu poleg Amerike prosil za božji blagoslov ne le Amerike ampak celotnega sveta.

Republikanski senator John McCain je zagovarjal napad: "To je konec začetka in ne začetek konca." Izrazil je pričakovanje, da bo ameriška vojska deležna podpore tako doma kot na tujem in ne nasprotovanja. "Veliko arabskih držav nas podpira, a morajo občutiti, da imajo v nas zaveznika." McCain je za MSNBC izjavil, da je Obamova administracija naredila napako, ker ni že pred leti uredila situacije. "Ko je predsednik Obama potegnil črto in prenehal ukrepati, smo vsi vedeli, kakšen bo izid. Predsednik Trump sedaj popravlja stvari in poskuša nazaj pridobiti kredibilnost."

Donald Trump pravi, da noben božji otrok ne bi smel trpeti takšnih grozot, kot so jih ob kemičnem napadu trpeli sirski otroci.
Donald Trump pravi, da noben božji otrok ne bi smel trpeti takšnih grozot, kot so jih ob kemičnem napadu trpeli sirski otroci. FOTO: AP

Slovenija razumevajoča do napada

"Raketni napad ZDA na letalsko oporišče sirske vojske razumemo kot odziv na uporabo kemičnega orožja v pokrajini Idlib z namenom preprečitve možnosti novih napadov s kemičnim orožjem," so se odzvali na slovenskem zunanjem ministrstvu. "Slovenija uporabo kemičnega orožja najostreje obsoja," so poudarili.

Na ministrstvu so spomnili, da je kemično orožje prepovedano z mednarodno konvencijo, "obenem pa gre za najhujšo kršitev načel mednarodnega humanitarnega prava".

"Obžalujemo, da Varnostnemu svetu Združenih narodov ni uspelo doseči soglasja glede obsodbe napada ter se dogovoriti o nadaljnjih korakih, ki bi omogočili preiskavo ter ustrezen pregon odgovornih," so še sporočili z MZZ.

"Prav zaradi takih situacij je Slovenija del velike skupine članic ZN, ki se pod geslom 'Odgovornost, koherentnost, transparentnost' zavzema za to, da bi se stalne članice Varnostnega sveta odrekle uporabi veta v primerih, ko Varnostni svet obravnava najhujša hudodelstva," so še sporočili in se zavzeli, da bi Varnostni svet "prevzel svojo vlogo in usmerjal aktivnosti mednarodne skupnosti ob dogodkih, ki zahtevajo odločen in enoten odgovor".

Na ministrstvu so dodali še, da je edina pot naprej oblikovanje trajne in vzdržne politične rešitve konflikta v Siriji. "Pričakujemo, da bodo vsi akterji, vpleteni v konflikt v Siriji, pokazali resno politično voljo za oblikovanje takšne rešitve, tako v okviru ženevskih pogajanj, ki jih vodi posebni odposlanec ZN Staffan de Mistura, kot tudi v okviru pogovorov v Astani," so še sporočili.

Ruski policist gleda televizijska poročila o napadu na Sirijo.
Ruski policist gleda televizijska poročila o napadu na Sirijo. FOTO: AP

Izrazi podpore: Vso odgovornost nosi sirski režim

Nemška kanclerka Angela Merkel in francoski predsednik Francois Hollande sta v skupni izjavi poudarila, da vso odgovornost za napad nosi Asad. Merklova je dodala, da je bil napad pričakovan glede na vojni zločin, ki ga je storila sirska vlada. "A hkrati - in to resno poudarjam - moramo vse moči usmeriti v pogovor, da bi našli trajno rešitev za Sirijo."

Britanska vlada je napad označila kot "primeren odgovor na barbarski napad s kemičnim orožjem", a vodja opozicijske laburistične stranke Jeremy Corbyn je obsodil ameriško posredovanje rekoč, da bi lahko dejanje peljalo v še hujšo vojno stanje, ki mu zlepa ne bo konca. BBC sicer poroča, da je bila britanska premierka Theresa May obveščena o ameriških načrtih za napad. Britanski obrambni minister Michael Fallon je to potrdil. 

Nemški zunanji minister Sigmar Gabriel je dejal, da je bil ameriški napad razumljiv po domnevnem kemičnem napadu v Siriji. "Dejstvo, da so se ZDA zdaj odzvale z napadom na vojaški objekt Asadovega režima, ki je izvedel ta krut vojni zločin, je razumljivo," je poudaril.

Kanadski premier Justin Trudeau je izjavil, da Kanada popolnoma podpira ZDA v boju proti Asadovemu režimu. "Predsednik Asad je uporabil kemično orožje, zločinov, ki jih je storila sirska vlada ne moremo ignorirati."

Visoka zunanjepolitična predstavnica EU Federica Mogherini je medtem sporočila, da so ZDA Bruselj seznanile z napadom, katerega "razumljiv namen je bil preprečiti širjenje in uporabo smrtonosnega kemičnega orožja". Kot so še sporočili iz Sveta EU, je Washington potrdil tudi, da gre za omejene napade.

Po besedah Mogherinijeve EU še naprej podpira delo Organizacije za prepoved kemičnega orožja, predvsem glede preiskave uporabe kemičnega orožja v Siriji. Odgovorni pa morajo biti kaznovani v okviru ZN, so še sporočili iz Bruslja.

Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg ni izrecno podprl napada, dejal je, da sirski režim po napadu s kemičnim orožjem orožjem nosi polno odgovornost za tovrstni razvoj dogodkov. "Vsakršna uporaba kemičnega orožja je nesprejemljiva in ne sme ostati nekaznovana. Odgovorni za to morajo odgovarjati. Za Nato je uporaba kemičnega orožja grožnja mednarodnemu miru in varnosti," je poudaril. Podobno se je odzval tudi predsednik Evropskega sveta Donald Tusk. Ameriški raketni napadi so pokazali "potreben odgovor na barbarski napad s kemičnim orožjem" v Siriji. "EU bo sodelovala z ZDA za konec brutalnosti v Siriji," je tvitnil.

Poljska vlada je sporočila, da je Asad "prestopil mejo", ko je proti civilistom uporabil kemično orožje. "Upamo, da bo ukrep ZDA stabiliziral situacijo," je dodal tiskovni predstavnik Rafal Bochenek.

"Ameriški ukrep vidimo kot pozitivnega, mednarodna skupnost se mora zoperstaviti barbarskosti sirskega režima. Predsednik Asad mora biti kaznovan, mirovna prizadevanja v Siriji pa pospešena," je sporočil namestnik turškega premierja Numan Kurtumlus. Uradna Ankara je pozvala tudi k vzpostaviti območja prepovedi letenja v Siriji, da se masakri, kakršen je bil v Kan Šejkunu, ne bi več ponavljali, je sporočil tiskovni predstavnik predsednika Recepa Tayyipa Erdogana. Znova je pozval k vzpostaviti območja prepovedi preletov v Siriji.

Turški zunanji minister Mevlüt Cavusoglu pa je izrazil tudi pričakovanje, da bo Asad čim prej odstranjen z oblasti. Pozval je k čimprejšnji vzpostavitvi začasnih oblasti v Siriji. Potrdil pa je, da so ZDA tudi Turčijo vnaprej obvestile o napadu v Siriji.

Tudi izraelski premier Benjamin Netanjahu je sporočil, da napad povsem podpira. "Predsednik Trump je danes poslal jasno sporočilo – tako z besedami kot z dejanji – da uporabe kemičnega orožja ne bo toleriral. Izrael njegove odločitve povsem podpira in upa, da se bo to sporočilo odrazilo v prenehanju grozljivih dejanja Asadovega režima, ne samo v Damasku, ampak tudi v Teheranu, Pjongjangu in drugje po svetu." Izraelska vojska je tudi potrdila, da so bili obveščeni vnaprej o obsežnem napadu z manevrirnimi raketami, prvem ameriškem neposrednem napadu proti sirskemu režimu v šestih letih državljanske vojne.

Washington je dobil tudi podporo Savdske Arabije. Kot je izjavil predstavnik savdskega zunanjega ministrstva, lahko sirski režim krivdo za ta napad "išče le pri sebi po grozljivih zločinih, ki jih že leta izvaja proti sirskemu ljudstvu". Trumpa je označil za zelo pogumnega, ker je sprožil akcijo, "potem ko mednarodna skupnost ni uspela zaustaviti dejanj režima".

Američanom je podporo izrazila tudi Japonska. "Japonska vlada podpira namero vlade ZDA, da ne bodo nikoli dovolile širjenja in uporabe kemičnega orožja," je izjavil premier Shinzo Abe. "Visoko cenimo močno zavezanost predsednika Trumpa ohranitvi mednarodnega reda in miru ter varnosti zaveznikov in sveta," je dodal.

Kitajska je pozvala k umiritvi razmer in opozorila pred dodatnim poslabšanjem razmer v Siriji. "Zdaj je nujno, da se izognemo dodatnemu poslabšanju razmer," je dejala tiskovna predstavnica zunanjega ministrstva Hua Chunying.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Asadov odziv: Trumpovo nespametno dejanje 

Asad se je na napad odzval z besedami: "To, kar je storila Amerika, ni nič drugega kot nespametno in neodgovorno dejanje, ki dokazuje njihovo kratkovidnost in politično ter vojaško neznanje o tem, kakšna je realnost."

Iz Asadovega urada so sporočili še, da bodo po ameriškem napadu na njihovo bazo podvojili napade proti upornikom. "Ta agresija je povečala odločenost Sirije za napade na te teroriste," so zapisali. "To sramotno dejanje napada na letališče suverene države znova kaže, da tudi sprememba administracije ne prinese globljih sprememb politik," so še izpostavili.

Tudi Iran je sporočil, da ta "enostranski napad" strogo obsoja. "Takšni ukrepi bodo le okrepili terorizem v Siriji in zapletli situacijo v regiji," je dejal predstavnik zunanjega ministrstva Bahram Qasemi. Iran je sicer z Rusijo najtesnejši zaveznik Asadovega režima in mu zagotavlja tako orožje in vojaške svetovalce kot tudi finančna sredstva. Zagotavlja mu tudi vojaške "prostovoljce".

Ruski predsednik Vladimir Putin meni, da je bil ameriški raketni napad na Sirijo "agresija na suvereno državo" in da je "šlo za kršitev mednarodnega prava na podlagi izmišljenih izgovorov". Njegov tiskovni predstavnik Dmitrij Peskov vztraja, da sirska vojska nima kemičnega orožja, kar je ugotovila in potrdila Organizacija za prepoved kemičnega orožja, poroča ruski spletni portal RT. Dejal je tudi, da je ta napad "povzročil resno škodo ameriško-ruskim odnosom, ki so že zdaj obžalovanja vredni". Sicer pa je ocenil, da je bil to zgolj poskus preusmeritve pozornosti s civilnih žrtev v Iraku.

Ameriški napad na sirijsko oporišče je kršenje ne le mednarodnih, pač pa tudi ameriških zakonov, je dejal ruski premier Dmitrij Medvedjev in dodal: "Napad je pripeljal do roba vojaškega spopada z Rusijo."

"Namesto truda, da bi porazili skupnega sovražnika, Islamsko državo, Trumpova administracija dokazuje, da se bo z vsemi močmi borila proti sirski vladi," je Medvedjev zapisal na družbenem omrežju Facebook.

Donald Trump odhaja z govorniškega odra na Floridi.
Donald Trump odhaja z govorniškega odra na Floridi. FOTO: AP

Rusija prekinila dogovor z ZDA o izogibanju incidentov v sirskem zračnem prostoru

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je sporočil, da nimajo informacij, da bi bil v napadih ubit kakšen njihov vojak. Njihovo obrambno ministrstvo pa je po poročanju agencije Interfax sporočilo, da je bilo obstreljevanje neučinkovito. "Sodeč po podatkih naše opazovalne opreme je samo 23 izstrelkov zadelo bazo. Ni znano, kam so prileteli ostali," so sporočili.

Dodali pa so, da se ne bodo odzvali z napadom in stopnjevanjem vojaških akcij na tem območju, in napovedali le, da bodo okrepili zračno obrambo v Siriji in že v bližnji prihodnosti zavarovali tamkajšnjo "ključno infrastrukturo". Rusija ima sicer v Siriji nameščen napreden protiletalski raketni sistem S-300, ki je namenjen predvsem zaščiti ruskega oporišča Tartus na sredozemski obali.

Prav tako je Rusija prekinila dogovor z ZDA, ki je bil namenjen izogibanju incidentom v sirskem zračnem prostoru. "Ruska stran prekinja dogovor o preprečevanju incidentov ter zagotavljanju varnosti poletov med operacijami v Siriji, ki je bil sklenjen z ZDA," je sporočilo rusko zunanje ministrstvo.

Pentagon je danes pozval Moskvo, naj ohrani odprte vojaške kanale za preprečevanje incidentov v Siriji. Poudarili so, da bi to koristilo vsem stranem, ki delujejo v zračnem prostoru nad Sirijo, da bi se izognili nesrečam in napačnim izračunom. Upajo, da bo to ugotovilo tudi rusko obrambno ministrstvo in da bo znova premislilo o odločitvi.

Gre sicer za navadno telefonsko povezavo med ameriškimi častniki v operacijskem centru v Katarju in ruskimi častniki v Siriji, preko katere komunicirajo vsakodnevno. Odločitev Moskve, da prekine to komunikacijo, bi lahko dramatično povečala tveganje za pilote in kopenske sile vseh strani.

Rusija in ZDA sta leta 2015 podpisali sporazum, s katerim sta se državi izogibali morebitnim incidentom med operacijami v sirskem zračnem prostoru. "Pozivamo Varnostni svet ZN, naj skliče izredno sejo o razmerah," je še sporočilo rusko zunanje ministrstvo, ki je ameriški napad na vojaško letališče v Siriji označilo za "ogabno kršitev mednarodnega prava".

Obramboslovec Klemen Grošelj je za STA opozoril na dejstvo, da Rusi niti niso poskusili preprečiti ameriške akcije, kar bi lahko storili s sestrelitvijo raket. Tako so morda hoteli tudi dati sporočilo Asadovemu režimu, je menil. Sicer pa je ocenil tudi, da so se Američani z raketnim napadom odločili za najmanj tvegano akcijo in niso tvegali klasičnega letalskega napada. "Ta napad je pokazal, da se Američani kljub vsej retoriki ne bodo spuščali v neko kopensko avanturo," je ocenil.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

'ZDA ne bodo več mirno opazovale, kako Asad pobija nedolžne'

Kot je znano, Trumpov predhodnik Barack Obama nikoli ni odločneje ukrepal proti Asadu, zaradi česar si je prislužil kritike jastrebov v kongresu, kot je senator iz Arizone John McCain.

Ta je skupaj z republikanskim kolegom iz Južne Karoline Lindseyjem Grahamom zdaj sporočil, da vojaška akcija pošilja pomembno sporočilo, da ZDA več ne bodo mirno opazovale, kako Asad s pomočjo Rusije pobija nedolžne civiliste v Siriji.
Senatorja sta Trumpa še pozvala naj povsem izloči iz boja Asadove zračne sile ter skupaj z zavezniki in partnerji razvije celovito strategijo za končanje spopadov v Siriji.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (2021)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Dante Kersi
16. 04. 2017 14.31
zda nasilne genocidno usmerjene in strupijo mati zemljo eu politiki sužnji zgresenega modela življenja skupaj najhujša oblika fašizma
eFranjo
08. 04. 2017 21.25
potopit tole barkačo bi bilo kar zanimivo dejanje
VZORNIK
08. 04. 2017 19.24
+2
Nato naj nato propade ....
jebalvisvoju
08. 04. 2017 17.27
+4
ko sem pisal da je NATO TERORISTICNA ORGANIZACIJA sem pridno nabiral minuse, očitno se mnogi sele ko se sraaajneee zgodi odpirajo oci, zal vedno prepozno
M_teorija
08. 04. 2017 11.27
+3
Znameniti Monsanto, ki nam vsiljuje gensko spremenjene rastline, kako že je obogatel in postal tako mogočen!?
ServerAUTOMATIC
08. 04. 2017 11.12
-1
Asadu so postregli z fino toplo kamilico in ruskim medom.
babicagrenajug
08. 04. 2017 11.12
+0
Evo, dokazi o ruski vpletenosti v napad s kemičnim orožjem.
babicagrenajug
08. 04. 2017 11.12
-2
ServerAUTOMATIC
08. 04. 2017 11.13
-8
Rusija je svetovna sramota že od prej in tudi danes.
kevo122
08. 04. 2017 11.31
+2
Pa vi2 sta sramota kaj piseta tu gorih malo si preberita kaj se sploh dogaja pa usaj mal intelektualno komentirajta
eFranjo
08. 04. 2017 21.22
ServerAUTOMATIC
08. 04. 2017 10.57
-6
Putin je dobil prijateljski namig iz Pentagona, da je skrajni čas, da se umakne iz Sirije.
srebrnibreg
08. 04. 2017 12.21
+10
Čuj kaj je s tabo? Zakaj bi naj Putin šel iz Sirije? On je edini legitimen od tuje vojske v Siriji saj je edino njega Asad pozval v svojo državo. Vsi drugi so okupatorji predvsem pa b utasti Tumpl. Kdor zahteva odhod Putina iz Sirije je isti kot ti ISIS-ovci.
ServerAUTOMATIC
08. 04. 2017 10.45
-3
Drage gospe in gospodje, danes počivajmo in se imejmo lepo.
Salamandros
08. 04. 2017 10.41
+6
Nato pakt je v Siriji že 7 let in niso naredili popolnoma NIČ, samo nudijo pomoč ISIS vojski to je pa vse. Rusi pridejo in v enem letu porazijo proxy vojake Amerike. Sedaj, ko po otročičkom iz amerike to ni prav pa na drevo in v jok. Vržejo svojih 59 raketk a lejga zlomka samo 23 jih prileti do cilja. saj neveš a bi se jim smejal ali jokal :D
Salamandros
08. 04. 2017 10.43
+1
Najbolj smešen dan v zgodovino vojske pa je prav gotovo 9/11, saj je bosonogcem brez orožja in znanja pilotiranja uspelo podreti največji stolpnici v Ameriki. hahahahahha + kao najbolj varovan vojaški objekt na svetu PENTAGON hahahahahaha
JApajaDAja
08. 04. 2017 10.52
+1
babicagrenajug
08. 04. 2017 11.13
-2
Lahko Rusom, Američani ne uporabljajo kemičnega orožja.
jebalvisvoju
08. 04. 2017 17.12
ServerAUTOMATIC
08. 04. 2017 10.34
-6
Putin rad popije toplo kamilico ali fino domače rusko mleko iz neokrnjene kmetije ruskih kmetov. Vojna mu ne gre najbolje, sedaj pa je še razočaran nad Trumpom.
Salamandros
08. 04. 2017 10.38
+6
Putin ima moč, Trump je pa samo lutka družine Rotschild in Rockaffeler.... V službi velikega Izraela :D
babicagrenajug
08. 04. 2017 10.29
-1
7 let vojne -- Putin se še vedno bojuje proti peščici bosonogih divjakov. Ne morem si predstavljat Ruse proti pravi, moški vojski.
ServerAUTOMATIC
08. 04. 2017 10.32
-8
trdovrat
08. 04. 2017 10.38
+2
Na katerokoli stran pogledam, vidim Čavleka. Sedaj se ne bom upal niti tošlna odpreti, da bi plačal kofe, ker ta žverca je tako tečna, kot podrepna muha, vsaj tako smo včasih rekli, ko smo orali z voli! Povedal bi pa klahko vse kar ima za povedati, v samo enem stavku, in to bi bil "ne strinjam se s pametnimi"! Govoril sem!
Salamandros
08. 04. 2017 10.38
+2
Bosonogci so s civilnimi letali podrli največje stolpnice v NY in pentagon hahahahahaha :D
Salamandros
08. 04. 2017 10.39
+5
babicagrenajug
08. 04. 2017 10.53
-2
290ktober
09. 04. 2017 17.57
babica,,,, Rusi niso NIKOLI izgubili nobene vojne in NIKOLI nebodo!! Ne širi laži!
Animal_Pump
08. 04. 2017 10.16
+1
Eh...očitno je tudi Trump podlegel demokratičnemu socializmu. Če mu Killary ploska potem je jasno, da je zafrknil na celi črti. Upam, da se tole ne bo nadaljevalo, pa, da vsaj Vladimir ohrani pamet, ki jo ima, ker v nasprotnem primeru bo vojna uničujoča in zelooo doooolga....zmagovalca pa ne bo.
ServerAUTOMATIC
08. 04. 2017 10.10
+0
Danes zjutraj so Ameriški vojaki dobili okusen zajtrk, kruh, maslo, slanino, kakav in kos čokolade. Na palubi jim je morski veter božal site trebuščke.
Salamandros
08. 04. 2017 10.45
+2
Raje naj se pazijo kakšnega bosonogca, da jim ladije ne potopi. Pentagon so jim podrli brez orožja, tako da tudi ta njihova ladijca ni najbolj varna hahahahahha
appollyon
08. 04. 2017 10.08
+0
Po zadnjih podatkih in raziskavah je napad izvedla Iranska šitska milica, kateri PR je 4 ure pred napadom to oznanil na Facebooku in strani iranske šitske milice. Če je to res, potem je Assad subjektivno odgovoren za napad, in naj si malo zamisli koga ima v svojih vrstah.
eFranjo
08. 04. 2017 10.06
+3
"zda ne bodo več gledale, kako asad pobija nedolžne teroriste", ko so teisti teroristi rezali vratove ameriškim"turistom" je bilo pa vse v redu
prašek
08. 04. 2017 10.08
+4
Tudi Krampa nič ne motijo tisti otroci, ki so npr. v Iraku umirali pod njihovimi bombami !
prašek
08. 04. 2017 09.49
+4
En lep dan želim vsem tovarišem in tovarišicam !
prašek
08. 04. 2017 09.50
+4
Upam , da bo moj veliki ruski bratranec ohranil mirno kri in ŠE ne bo reagiral na očitno provokacijo!
prašek
08. 04. 2017 09.51
+2
Ampak tista dva čolnička, ki sta rakete izstrelila, bi pa Asad (Putin) lahko poslal na dno !
prašek
08. 04. 2017 09.52
+2
Kramp se igra in sploh se ne zaveda, s kom se igra !
ServerAUTOMATIC
08. 04. 2017 09.58
+1
Tovariši so se umirili, ker so veselo pripravili teren za Ameriške rakete. Razburili so se nekateri komentatorji tu, a ob topli kamilici se vse uredi. Kako si ti moj prijatelj Prašek???? Mene zanima ko si taxiral kake avte si vozil???? Hvala za odgovor!
prašek
08. 04. 2017 09.59
+1
Si pa radovedna . Naj ti bo : Espace in Zafira !
ServerAUTOMATIC
08. 04. 2017 10.03
+1
Ja, sem ljubitelj avtov. Koliko km si z njimi prevozil do odpada?
prašek
08. 04. 2017 10.04
-1
ServerAUTOMATIC
08. 04. 2017 10.09
+0
prašek
08. 04. 2017 10.12
+1
No prav : en Espace sem imel 480.000 km, drugega 520.000 in Zafiro približno 500.000km . Misliš da ti bo kaj takega v življenju uspelo ??? Razmišljaj po tihem , jaz odgovor poznam !
ServerAUTOMATIC
08. 04. 2017 11.11
+1
Prašek ne vem, če mi bo uspelo. Vse odvisno od avta in mene kot lastnika.
kaslc 1
08. 04. 2017 09.48
+6
amerika neti 3.ww ovce pa ploskate
ServerAUTOMATIC
08. 04. 2017 09.44
-2
Upam, da so se Asadovi in Putinovi podporniki kaj umirili, hi, hi, hi,.......
User1063544
08. 04. 2017 09.43
+1
Malo numerologije? 06.04. 1917 je Amerika uradno bila vključena v 1. svetovno vojno. Torej gre za numerološko 100. obletnico pričetka sionizma. Trump je pokazal in dokazal da ne dela za Ameriko, CIO itd.. Trump dela za Sionistični Izrael, za tistih 90 odstotkov Izraela ki ga kontrolira družina Rotschild. Vse skupaj mi je odprlo oči.. Svak, povezava Netanjahu, sestaniki, napad na Sirijo.. Vse se poklapa. Sirija je ena od zadnjih držav ki nimajo zunanjega dolga, ki ni pod kontrolo Rotschildov. Ne pozabit Bolufordova deklaracija je ustanovila Izrael kot državo, torej direkten vpliv iz strani Rotschildov. In zdaj se vse skupaj steka v linijo krvi... Numerološko kot sibolični napad, iz vseh smernic se bo začela prava in končna 3 svetovna vojna. Zdaj pa poglejte novice, kdo poleg Turčije najbolj pozdravlja ta napad na Sirijo?????
User1063544
08. 04. 2017 10.02
-1
Vsi dokazi so vam predočeni, samo odmislite te propagandne slogane Asad, Putin Trump blajarijo.. Poglejte celostno sliko ozadja kaj se dogaja. Britanci so V Arabiji, sklepajo nove posle, Arabci bodo prejeli še več orožja. Trump je sprožil prvi napad, v istem momentu Sirski uporniki napadejo premestje Idliba, Turčija in Izrael glavni trobili po še več Ameriških povračilnih ukrepov. Med tem samo kontrolirajo Sirski zračni prostor ob meji in pobijajo t.i. Palestinske upornike in teroriste. Rusija prekine memorandum o sirskem zračnem prostoru. s300 in s400 sistemi so pripravljeni. Jaz verjamem, da še en incident in bodo Turčija, Izrael in ZDA izvedli ofenzivo na Sirijo, tako potegnili v vojno Rusijo in Kitajsko.. Potem pridejo Korejci in Japonci v špil ter EU. 3. prava Svetovna vojna...
appollyon
08. 04. 2017 10.09
+0
Haha, vsi delajo za sionistični izrael, seveda ko se zgodi kaj slabega, ko pa se kaj izumi, pa nobenega ne slišim vpiti to je sionistični izum. Sej ni čudno da se levičarji in islamisti tako razumete.
User1063544
08. 04. 2017 13.42
+2
seveda ne, ker te zadeve niso za javnost, in če bi javnost vedela kaj se dogaja (v ozadju), potem leta in leta ameriške "pomoči" izraelu ne bi bilo, ne bi bilo zasedanja tujega ozemlja itd... Kakšna je bila Palestina pred ustanovitvijo Izraela in kakšna je zdaj? In tukaj ne govorim o nobeni polarizaciji levi ali desni, ampak samo dejstva in resnično stanje... Pač javnosti se prodajajo stališča ..izmov levih desnih zgornjih spodnjih, v resnici pa očitno samo en cilj.. Totalna globalna kontrola ki ga bo vršil kdo? Bilderstan aka Izrael z elito na čelu torej Sionisti.
User1063544
08. 04. 2017 13.54
+1
Očitno je da ta napad z plinom dokazuje, da nekdo noče da stečejo mirovna pogajanja. Je to v interesu Asada? ZAKAJ, kaj ima od tega, želi mir tako da ga ne želi.. Dajte no.. tipični false flag da ima nekdo legitimni razlog uničiti vse kar so do zdaj želeli dosečt. To pa je mir.