Tujina

VIDEO: Trpljenje pred smrtjo

Ljubljana, 24. 12. 2008 06.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Špela Zupan
Komentarji
326

Prašiče na farmah čaka gotova smrt. Pred končnim udarcem pa doživijo kastracijo brez anestetika in boleče rezanje repov. Pozor, posnetki tajne raziskave vas lahko pretresejo!

Preiskovalci, ki so tajno pregledali farme po Evropi, so ugotovili izjemno slabo stanje na skoraj vseh farmah.
Preiskovalci, ki so tajno pregledali farme po Evropi, so ugotovili izjemno slabo stanje na skoraj vseh farmah. FOTO:
Očitno prašiči nikogar ne skrbijo. Kažejo znake agresije in nimajo kaj početi. Tla so brez kakršnega koli nastilja, prostora je zelo malo in večina hlevov je zelo umazanih. /…/ Ne morem verjeti, da večina mesa, ki se prodaja v naših trgovinah in restavracijah, prihaja iz takih nemogočih razmer. Tajni preiskovalec

Člani organizacije Sočutje med rejci (Compassion in World Farming) so od marca do septembra obiskali prašičje farme v petih držav Evropske unije, in sicer v Nemčiji, Španiji, Veliki Britaniji, na Nizozemskem in Madžarskem. V tajni raziskavi so sodelovali tudi člani Obalnega društva proti mučenju živali iz Kopra, ki so o vsem obvestili evropsko komisarko za zdravje Androulo Vassiliou. Nad videnim so bili šokirani. "Obalno društvo proti mučenju živali in Compassion in World Farming apelirata na Evropsko komisijo in na slovensko vlado, naj uveljavi evropsko zakonodajo, ki predpisuje nastilj, kot je slama, in končno prepove rezanje repov. Zahtevamo tudi, da se okrepi zakonodaja in se prepreči nadaljnje vsakodnevno trpljenje teh živahnih in inteligentnih živali," pozivajo.

Evropski prašiči so gojeni v strašanskih in pogosto nelegalnih razmerah, je razkrila raziskava. Večina svinj mora preživeti v tako ozkih kletkah, da se niti obrniti ne morejo, večina pitanih prašičev pa je natlačenih v prenatrpanih, pogosto umazanih oborah, brez nastilja. Prav tako imajo porezane repe, kar evropska zakonodaja prepoveduje.Majhnim prašičkom jih režejo, da bi preprečili grizenje, do katerega prihaja, "ker so zdolgočaseni in frustrirani v oborah na golih tleh brez nastilja in obogatenega okolja. Prašiči so zelo inteligentna bitja, ki rada rijejo in se krmijo. Če živijo v bednih razmerah in brez nastilja, se tiščijo skupaj in drug drugemu žvečijo repe iz čistega dolgočasja. Iz istih razlogov grizejo tudi kovinske ograje," opozarjajo. V društvih za zaščito živali so prepričani, da bi bili prašiči v urejenem okolju, kjer bi lahko tudi rili, kot jim veleva narava, manj nasilni.

Prašiči so, skupaj s perutnino, najbolj intenzivno rejene živali na evropskih farmah.
Prašiči so, skupaj s perutnino, najbolj intenzivno rejene živali na evropskih farmah. FOTO:
V naravnih pogojih bi si mati svinja naredila gnezdo iz trave, listja, vej in vejic, medtem ko se v kletkah ne more niti premikati.

Prav tako je po mnenju društva nehumano kastriranje. "Večina samcev je kastrirana brez anestetikov, kar je ekstremno boleče. Kastrirajo jih zato, da meso odraslih samcev ne bi imelo neprijetnega vonja," so pojasnili. Trpijo tudi breje svinje, ki jih zaprejo v kletke, v katerih se niti obrniti ne morejo. Tik pred porodom jo preselijo v prasitveno kletko, ki je prav tako izjemno ozka. V njej ostane, dokler mladičkov ne vzamejo, torej po približno štirih tednih. Nato jo spet oplodijo in brejo stlačijo v kletko, katerih uporabo opravičujejo s trditvijo, da bi svinje v nasprotnem primeru potlačile pujske. "Kakor koli, kletka je že prepovedana v Švici in švicarske raziskave so pokazale, da je lahko pogin med pujski prav tako nizek v dobro načrtovanih prasitvenih oborah, kjer je dovolj prostora za svinjo, kot v nemogočih razmerah v kletkah, kjer se svinja niti obrniti ne more," opozarjajo v koprskem društvu. A so spremembe že na vidiku. Svinjske kletke bodo v Evropski uniji prepovedane z letom 2013 po četrtem tednu brejosti, že sedaj pa niso dovoljene na Švedskem in v Veliki Britaniji.

Prašiči so izjemno živahna in radovedna bitja. Znanstvene raziskave so pokazale, da prašiči okoli 75 odstotkov svojega časa preživijo aktivno: rijejo, kopljejo in raziskujejo svoj svet. Na farmah je drugače.
Prašiči so izjemno živahna in radovedna bitja. Znanstvene raziskave so pokazale, da prašiči okoli 75 odstotkov svojega časa preživijo aktivno: rijejo, kopljejo in raziskujejo svoj svet. Na farmah je drugače. FOTO:
V Evropski uniji po podatkih Evropske komisije letno zakoljejo okoli 250 milijonov prašičev.

Direktivo o prašičih bodo pregledali naslednje leto, društva za zaščito živali pa že danes pozivajo k številnim spremembam. Prosijo za prepoved svinjskih kletk, ščipanja zob in kastracije ter za poostritev nadzora nad rezanjem repov in steljo. Prav tako poudarjajo, da bi morali imeti prašiči veliko več bivalnega prostora, v katerem bi lepše živeli. In kaj lahko stori potrošnik? Kupuje svinjino, slanino, šunko in pršut, ki prihaja od prašičev, gojenih na farmah proste reje ali z bioloških kmetij.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (326)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

osscar
22. 05. 2009 16.35
+4
razmere na farmah niso rožnate, ker rejci gledajo na živali čisto z ekonomskega vidika. da imajo z njimi čim manj sroškov - kar do neke mere razumem. najbolj me moti in jezi in žalosti, da živali pred zakolom mučijo in mrcvarijo in pri tem zeeeeeelo uživajo. kaj je treba tega - žival na živo rezat in pretepat in polomit in pohabit in ne vem kaj še vse. to kar je na teh posnetkih še zdaleč ni vse. za bruhat. upam da se bo oblst zganila in naredila tudi kaj v tej smeri. pa tudi v zvezi s prevozi živih živali. kap. mi crkujemo sredi poletja v avtu brez klime al pa s klimo - kaj pa te reve. pa sam zato, ker jih bomo pojedli. ker jih na konec poti čaka smrt, pa je očitno vseeno če do takrat trpijo.
jaka
22. 05. 2009 15.32
-2
Pogledal sem video madžarske farme in ne vidim nič slabega na njem. Farma je urejena, živali tečejo naokoli, prašič pa je vač žival, ki po blatu rije in je umazan. Na krožniku, vam povem, prav lepo diši. Res pa sem proti prevozom živih živali. Žival naj bi se peljalo le v najbližjo klavnico, kjer se po predpisih žival zakolje, nikakor pa ni sprejemljiv transport čez 3/4 Evrope...
SchneeEule
27. 12. 2008 10.50
ja valda da to ni ql.... učas je blo bolš,k so take živali (krave,ovce.......) na pašnikih (dons so bl mal,al pa sploh niso več)... sam js sm misla povedat,da če krava da mlek,ostane živa,pa vrjetn je ne boli,k jo molzeš....... če pa da meso,pa umre,pa to še boli...
zlobniCO2
26. 12. 2008 14.59
+1
samo po vasih besedah je zival se zmerom zaprta in more usak dan dajat mlek to je vredu ce je pa zaprta za mesu pa ni kul js vas res ne zastopim
SchneeEule
26. 12. 2008 14.52
@nicnevem sj si sam lepo povedu,da je B12 tud u mleku--->>ni treba pojest mesa,sam mlek popit....
zlobniCO2
26. 12. 2008 10.50
ne gre se samo za beljakovine tudi za vitamine se gre recimo B12 je zelo pomemben Vitamin B12 je nujno potreben vitamin, ki se topi v vodi in se v glavnem nahaja v živilih živalskega izvora, kot so ribe, školjke, rdeče meso in mlečni proizvodi. Ima pomebno nalogo pri nastajanjju rdečih krvnih celic in DNA, genetskega materiala naših celic. Vitamin B12 pomaga ohranjati zdrave živčne celice, kar je ključnega pomena za umske sposobnosti.
brokkoli
26. 12. 2008 10.32
+1
Še nihče ni umrl, ker ni jedel mesa. Vsak odrasel človek bi moral bit seznanjen s prehransko piramido, ki govori o priporočeni količini dnevno zaužitih hranilnih snoveh! To se učijo otroci že v osnovni šoli. Prehranska piramida prikazuje koliko je potrebnih določenih prehranskih snovi za človeka na dan, torej govori o vitaminih, mineralih, ogljikovih hidratih, maščobah in beljakovinah. Beljakovine, ki jih človek dobi tudi z mesom, zagotovo ne obstajajo samo v mesu! Zato je vztrajanje o nujnosti uživanja mesa, brezpredmetno.
sencasrca
25. 12. 2008 23.03
+1
Vse se vraca vse se placa clovestvo dinozavri te cakajo
suey
25. 12. 2008 20.29
@pijanec22: rastline nimajo živčnega sistema.. Tema tega članka je le o krutosti ki se dogaja na farmah, ampak je le košček problema ki je povezan s krutosjo nad živalmi. (Pa glede gozdov.. se ne krčijo samo za sojine nasade ampak zaradi širitev mest, kmetijsva, sekret papirja in se 100 drugih stvari.) Stvar ni katera prehrana dela več škode, ampak je da živali ni treba trpeti v neznosnih okoliščinah v katerih so zapuščene preden jih nehumano usmrtijo. To je stvar, ki jo jaz poudarjam - prepreči trpljenje, žival boš tudi brez povzročenega trpljenja lahko pojedel! pa še moje mnenje osebam, ki silijo v vegetarjanstvo.. če se koga sili v nekaj se vedno dobi nasprotno! Odločitev je od vsakega posameznika.. SKRBETI JE TREBA ZA TISTE, KI MOŽNOSTI ODLOČANJA NIMAJO - ŽIVALI!
motofrik
25. 12. 2008 19.48
-2
Kdor je meso, naj ga je. Kdor je vegetarijanec, naj bo. Samo naj mi ne vsiljuje svojega načina za edino pravega. Mi pridejo naprej, kot muslimani, ki so najprej hoteli molilnico, zdaj pa bi že cel kompleks imeli. Bodi kar si, ampak ne vsiljuj mi tega.
xye
25. 12. 2008 17.16
+2
ko človek muči človeka,ga obsodijo,zaprejo in o njem govorijo na dolgo in široko v medijih.....ko človek muči žival, ki se ne more branit, pa je vse tiho in zamolčano. in povrh vsega so ti \" ljudje\" še plačani za to???
SchneeEule
25. 12. 2008 15.28
@nostradamus al kokr kol že...... ti si tle edin patetičn..... ne morm dojet,kuko ste lah (ne usi) tko \"munjeni\" ?! halo??!!živali usak dan trpijo-->>in tud to večini ne pride do živga;pa kva še hočte??da vm odrežejo kšn ud??da vs z elektrošoki stresejo?? tle se pokaže kašni ste ljudje......... sram me je,da se usm reče LJUDJE--sram me je vs.......
ZaZaZuu
25. 12. 2008 15.12
12urZaKompam prepricanje da je meso zdravje je v danasnjih casih, ko je bilo opravljenih tooooliko raziskav o tem kaksna prehrana je na dolgi rok bolj zdrava, dobesedno neumno. prav smilis se mi ce res verjames temu kar si napisal.
pijanec22
25. 12. 2008 14.59
+1
Zanimivo je, da takšne krute stvari lahko prikazujejo, tam pa cenzurirajo popolnoma vsak penis. Tipična ameriška dvojna morala. @suey: seveda ni primerno, da živali trpijo. Vprašanje je, zakaj nekateri ne štejejo, da so tudi rastline živa bitja? A ne izsekavajo cela območja tropskih pragozdov in pri tem ubijejo na milijone živali, da jih nadomestijo s sojinimi nasadi?
norec79
25. 12. 2008 13.57
če sem lačen, si vzamem šunko, al pa pršut, al pa karkoli že,. ljudje smo vsejedci, kdor je vegi je...pač vegi. jest imam rad meso, jedel, ga bom do smrti.
suey
25. 12. 2008 13.56
Pa dejte nehat s temi primerjavami kako je bilo nekoč in kako so lovili in blli veseli. Če bi bili zadovoljni s tistim življenjem bi še danes ostali na tistem nivoju in ne bi tukaj modrovali in pljuvali po vegetarjancih in neznanih letečih predmetih! Vsak si izbere svoj stil življenja, ki mu najbolj paše.Vsak lahko skrbi zase in ne vsiljuje svojih prepričanj drugim, sej mamo vsi svojo pamet za pridet do kakšnih zaključkov. Tu gre samo za eno stvar. Ješ meso? Jej! Vprašanje je, zakaj mora žival pri tem trpeti? Kaj imaš ti od tega? Kako se bi ti počutil? Je to potrebno? Je potrebno nehumano zaklat n - živali, da potem to čaka v skladiščih, hladilnikih in gre vse po slabem?! Je s tem boljša kvaliteta hrane? Vam ob gledanju podobnih posnetkov ne naredi slabo, ste ponosni nase? ... Pa ko odgovarjate na zgornja vprašanja provajte vsaj enkrat v življenju mislit tudi na druga bitja in ne samo nase!
gizmohizmo
25. 12. 2008 13.09
LIVE AND LET LIVE. NISEM VEGI, MESA PA NE JEM ŽE DOBRO DESETLETJE, SAMO LIŽEM :). Z MESOJEDCI SI NE DELAM TEŽAV. PROBLEMATIČEN SE MI ZDI LE ODNOS DO ŽIVALI, PREDVSEM TA EKONOMSKA USMERJENOST PRIDELOVANJA MESA (PRESEŽKI SE ODMETAVAJO V SMETI, NA DRUGEM KONCU SVETA PA JE NA MILJONE LAČNIH), BREZČUTNOST, NEZAHVALNOST OZ. NEHVALEŽNOST DO UBITE ŽIVALI. SAJ VSAKA ŽIVAL TAKO KOT ČLOVEK ZAČUTI BOLEČINO, ČE JO UŠČIPNEŠ, JE POD STRESOM, ČE JO ZAPREŠ V MAJHEN PROSTOR ITD., S TEM SE LAHKO VSI STRINJAMO. VENDARLE, KO JEMO SAMO JEJMO, ZAVESTNO UŽIVAJMO V HRANI, NE PA DA NAM JE TO NEKAJ POSTRANSKEGA, KOT SE POPRASKATI PO RITI. Z ZAVESTNIM UŽIVANJEM TEM IZKAZUJEMO SPOŠTOVANJE DO UBITE ŽIVALI IN HRANE. IN ČEZ DESET MINUT NAM NE BO POTREBNO ZOPET JESTI, KER SE MOGOČE NE SPOMNIMO ALI SMO ŽE JEDLI.
KURSK
25. 12. 2008 11.02
NOSTRADAMUS-se podpišem.lepo si to povedal.
tovarišinajuriš
25. 12. 2008 09.01
padalec:reče se jim bratje od mesarjev,ker so isto govno !
MILEVOLLIDISCO
25. 12. 2008 08.52
Kako se potem reče tistim ki pridelujejo gensko spremenjeno zelenjavo, sadje ? Da tiste vijolčne, rumene in kirkizne paprike sploh ne omenjam.