Tujina

VIDEO: Tajfun Damrey pustošil po Vietnamu

Da Nang, 05. 11. 2017 13.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Vietnam je letos prizadelo več neurij in tajfunov. Te dni je udaril Damrey. Obilno deževje in veter s hitrostjo do 130 kilometrov na uro sta zajela predvsem obalno regijo na jugu Vietnama, ki jo tajfuni običajno obidejo in prizadenejo sever države.

Tajfun Damrey, ki je v soboto dosegel Vietnam, je zahteval najmanj 27 življenj in uničil več kot 40.000 domov, so danes sporočile vietnamske oblasti. 

Obilno deževje in veter s hitrostjo do 130 kilometrov na uro sta zajela predvsem obalno regijo na jugu Vietnama, ki jo tajfuni običajno obidejo in prizadenejo sever države. Gre tudi za najhujši tajfun na tem območju v več deset letih.

Damrey je zahteval najmanj 27 smrtnih žrtev, 22 ljudi pa pogrešajo. Uničil je 40.000 domov, že pred njegovim prihodom pa so v osrednjem delu države evakuirali več kot 30.000 ljudi, med njimi tudi turiste. Najhuje je bilo v obalni provinci Khanh Hoa, kjer je umrlo 16 ljudi, 10 pa jih je bilo poškodovanih, so sporočile oblasti.

Tajfun Damrey je pustošil po Vietnamu.
Tajfun Damrey je pustošil po Vietnamu. FOTO: AP

Fotografije prikazujejo ljudi, ki jim voda sega do kolen, ter podrte električne drogove in drevesa, ki ovirajo promet. Po navedbah vietnamske vlade je zaradi neurja potonilo tudi 300 ladij.

O manjši škodi poročajo tudi iz mesta Danang, približno 500 kilometrov severneje, kjer bo prihodnji konec tedna potekal vrh voditeljev foruma o Azijsko-tihomorskem gospodarskem sodelovanju (Apec). Na srečanju pričakujejo tudi predsednike ZDA Donalda Trumpa, Kitajske Xi Jinpinga in Rusije Vladimirja Putina.

Eden od prebivalcev Dananga je povedal, da sta veter in dež podrla oglasne panoje o vrhu Apeca. "Zdaj prebivalci mesta združujemo moči z oblastmi pri odpravljanju posledic, da bo mesto v tednu Apeca lepše," je povedal Tran Huy.

Poplave so zajele tudi med turisti priljubljeno mesto Hoi An, ki leži približno uro vožnje južneje od Dananga. To mesto naj bi prihodnji teden obiskale tudi soproge voditeljev Apeca.

Slabo vreme je ta konec tedna prizadelo tudi Malezijo, kjer sta v poplavah v mestu Penang umrla najmanj dva človeka.

Vietnam je sicer letos prizadelo več neurij in tajfunov. Od začetka leta je tako v poplavah in zemeljskih plazovih umrlo ali je pogrešanih 240 ljudi. Osrednji del države je septembra prizadel tajfun Doksuri, ki je zahteval okoli 80 življenj.

Po podatkih Svetovne banke je v zadnjih dveh desetletjih v naravnih katastrofah v Vietnamu umrlo 13.000 ljudi, povzročile pa so za 6,4 milijarde ameriških dolarjev gmotne škode.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

felix59 drugič
05. 11. 2017 15.21
-1
Dokler stojijo kandelabri pokonci , je to le malo močnejši veter. Ko bo vse na tleh , bo pa tajfun.