Tujina

VIDEO: Sončna nevihta v slabi uri zadela Zemljo

Denver, 24. 01. 2012 11.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Izpad elektrike, okvare letalske navigacije, satelitskih sistemov in motnje telefonskih omrežij so glavni strahovi ameriških znanstvenikov, ki v teh dneh budno spremljajo dogajanje na Soncu.

Kot že dolgo opozarjajo strokovnjaki za vreme v vesolju, naše Sonce trenutno vstopa v najbolj aktivno obdobje svojega od enajst do dvanajst let trajajočega naravnega cikla. Že lansko leto smo bili priča večji solarni nevihti, katere nabiti delci so na Zemlji povzročili spektakularne severne sije in zmotili radijske komunikacije, a tokrat bi lahko bilo še huje.

Kot pravijo, je namreč v nedeljo zjutraj ob izjemno močni eksploziji na Soncu nastala največja solarna nevihta v zadnjih šestih letih. Prvi valovi rentgenskih žarkov in ultravijoličnega sevanja so Zemljo dosegli že slabo uro po eksploziji, najmočnejši val pa naj bi naš planet dosegel v torek.

Nasine kamere so ujele Sončev izbruh. Zgornji posnetek je nastal v ponedeljek.
Nasine kamere so ujele Sončev izbruh. Zgornji posnetek je nastal v ponedeljek. FOTO: Reuters

Bomo priča izpadu elektrike?

Znanstveniki Ameriške agencije za vreme v vesolju v Koloradu opozarjajo, da bi lahko valovi sevanja in nabitih delcev poškodovali satelitske sisteme, letalsko navigacijo in telefonska omrežja, v najhujšem primeru pa bi lahko prišlo tudi do izpada elektrike. Največje težave naj bi imela letala, ki letijo v bližini zemeljskega severnega pola oziroma letala na letih med Severno Ameriko, Evropo in Azijo. "Nekateri leti bodo najverjetneje prestavljeni,“ pravijo v agenciji. V času solarne nevihte se lahko po njihovih besedah ljudje sicer počutimo nenavadno, a poleg izpada elektrike in prekinitve delovanja satelitov večjih učinkov ni pričakovati. "Malce so lahko zaskrbljeni le tisti, ki se radi preveč zanašajo na GPS-navigacijo,“ pravi sodelavec na agenciji, fizik Dag Biseker, ki še dodaja, da bo malce lepša posledica najverjetneje tudi ta, da bo severni sij potegnilo bolj proti jugu. Ponoči naj bi ga bilo tako mogoče videti na širšem območju Severne Amerike, angleški mediji pa poročajo celo o možnosti, da bi lahko bil sij viden tudi po večini Evrope.

Protoni proti Zemlji s hitrostjo 2.000 kilometrov na sekundo

Po eksploziji so protoni dosegli neverjetno hitrost 2.000 kilometrov na sekundo, kar je petkrat hitreje od običajne hitrosti delcev, je pojasnil Terry Onsager, predstavnik omenjene agencije. "Ko to zadene, izgleda kot velik oven, ki potisne v magnetno polje Zemlje," pravi in dodaja, da ta energija lahko povzroči nihanje Zemljinega magnetnega polja. Slednje lahko povzroči tudi drugi oblak izbruhane koronarne mase Sonca, ki nas bo dosegel prav danes. "Ves prostor med nami in Jupitrom je zapolnjen s protoni, ki se jih ni lahko znebiti. Zaradi tega bomo njihovemu vplivu priča več dni,“ je še pojasnil Biseker.

Šesterici astronavtov na Mednarodni vesoljski postaji se ni treba bati hujših posledic, pravijo predstavniki Nase.
Šesterici astronavtov na Mednarodni vesoljski postaji se ni treba bati hujših posledic, pravijo predstavniki Nase. FOTO: Reuters

V preteklosti že doživeli izpade elektrike ter poškodbe na vesoljski postaji

Leta 1972 je velika solarna nevihta povzročila izpad telefonskih povezav v ameriški zvezni državi Ilinois, leta 1989 pa je povzročila izpad elektrike v provinci Quebec v Kanadi. Tedaj je v hladni zimski noči brez elektrike ostalo okoli šest milijonov ljudi. Leta 2003 je v ameriški zvezni državi Ohio odpovedala ena elektrarna, to pa je povzročilo težave še na sto drugih elektrarnah, zaradi česar je bilo štiri dni brez elektrike 50 milijonov ljudi, škoda pa je znašala med štiri in šest milijard evrov. Astronavti na Mednarodni vesoljski postaji so se morali tedaj zaradi nevihte, ki je poškodovala senzorje na postaji, skriti globje v notranjost objekta. Nasini strokovnjaki so tokrat ugotovili, da sevanje večjih težav šesterici astronavtov, ki so trenutno  na Mednadorni vesoljski postaji, ne bo prineslo in da se jim ne bo treba dodatno zaščititi.

Pretekle študije so sicer nakazale tudi na povezanost vremena in klime na Zemlji z nevihtami na Soncu. Nalet koronarne mase naj bi bil tako tudi eden od vzrokov za nestabilno vreme in spremembe temperature.

Lahko Zemljo ubranimo filmskega kaosa?

Solarna nevihta, ki smo ji bili priča, je po petstopenjski lestvici intenzivnosti označena s tretjo stopnjo.
Solarna nevihta, ki smo ji bili priča, je po petstopenjski lestvici intenzivnosti označena s tretjo stopnjo. FOTO: Reuters

Razsežnosti posledic, ki bi lahko sledile, so že lansko leto pritegnile pozornost tako zavarovalnih družb kot tudi institucij, ki so zadolžene za varnost posameznih držav. "Če si predstavljate, da nekateri deli držav ali kar celin več tednov ali celo mesecev ne bi imeli električne energije, potem bi bila to resna zadeva," je ob koncu lanskega leta pojasnjeval Jim Wild z britanske univerze Lancaster. Glavno težavo vidi v tem, da je omenjene nevihte izjemno težko predvideti, dodaten problem pa je tudi kratek čas, ki ga imajo sateliti za odkrivanje takih aktivnosti Sonca. V tem trenutku namreč ni blizu Sonca nobenega satelita, ki bi lahko Zemljo opozoril prej kot največ eno uro pred sončno nevihto. Modernizacija satelita, ki bi to omogočil, pa bi stala okoli milijardo dolarjev, dodaja Wild.

V primeru električnega mrka bi po ocenah nemških zavarovalnic verjetno zelo hitro nehali delovati bankomati in drugi aparati. V prihodnjih šestih urah bi se ustavile tudi bencinske črpalke in rafinerije. Pomožni generatorji, s katerimi bi se napajale bolnišnice, borze in službe za izredne razmere pa bi lahko brez goriva ostali v nekaj dneh. Gospodinjstva bi tako ostala brez hrane, vode in ogrevanja, družine pa bi zimo preživljale ob tabornih ognjih. Škoda bi lahko po njihovih ocenah znašala tisoč milijard dolarjev, kronično pomanjkanje elektrike pa bi se lahko vleklo celo desetletje.

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (341)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Nimivseeno
25. 01. 2012 20.11
Odgovor na vprašanje KD_FT: Viri so dostopni. (google, planet mars electromagnetic shield, prvi zadetek od NASA) Citiram: "Novi dokazi iz Surveyor NASA Mars Global (MGS), vesoljsko vozilo podpira dolgoletni sum, da je bil velik del atmosfere Red Planet preprosto odpihnilo - zaradi sončnega vetra." Torej, če ni aktivnega jedra, ni magnetnega polja. Če ni magnetnega polja, ni atmosfere, ker jo sončni veter počasi odpihne. Seveda je virov še na miljone, tu sem samo enega podal.
Savrus
25. 01. 2012 13.08
-3
A bo tudi snežni vihar na soncu?
vesolec1
25. 01. 2012 12.51
+1
Men so vceraj kure v dnevno sobo rinle namesto v kurnik,se je že zacelo,nevihta je na delu...
mokasMeskalin
25. 01. 2012 08.43
+23
Dve kravi sedita na drevesu in štrikata ena jopico druga pa nogavice za svoje tele, ko nenadoma mimo prileti riba pozdravi obe kravi in odleti naprej. Kravi se spogledata in štrikata dalje, ko čez nekaj časa prileti mimo druga riba in malo kasneje še tretja. Nato se ena krava obrne k drugi in reče: SVAŠTA
Roxy79
25. 01. 2012 07.42
+5
Prvi valovi rentgenskih žarkov in ultravijoličnega sevanja so Zemljo dosegli že slabo uro po eksploziji, najmočnejši val pa naj bi naš planet dosegel v torek. hmmm.... danes je sreda. Mogoče se bodo novinarji 24 ur spravili na delo in napisali en DOLGGGG članek o posledicah tega najmočnejšega vala. Me pa res zanima, kje se je ustavilo življenje in kje bodo preživeli zimo ob tabornem ognju.
exdetektiv
25. 01. 2012 07.33
+7
Besedilo v čanku je popolna copy-paste verzija iz lanskega leta.
tali?ni tom
25. 01. 2012 00.08
-14
uglavnem , men so všeč punce z velikimi in z veliko ! kaj čem ! briga me za sonce !!!!!!!!
lolipoly
25. 01. 2012 08.06
+4
RoccoStarkStar
25. 01. 2012 00.07
+3
men je fajn toplo! sem šla prej na balkon na cigaret na pol naga, ni takega mraza blo, saj prej ne, rože na balkoni pa tudi lepo uspevajo ((: bomo že videli kaj bo!
tali?ni tom
25. 01. 2012 00.09
+1
dej da vidm ! rajš tipsm ko slabo vidm ! resno !!!!!!!!!
bostjanmmm
24. 01. 2012 23.47
+0
@Tonček Balonček Ti Tona, kok je pa kej situacija v vaših hribih? Je primerno za obisk s cepinom, al je preveč plazovito? (Krn in primorske variante..?) Menda nas sonce ne-bo preveč ožgalo!? Pozdrav na primorsko :) BM
sandi101
24. 01. 2012 23.28
-7
Konc sveta prihaja, pripravte se! Čas je že bil ...
cucjetina
24. 01. 2012 22.12
+6
jaz sem se danes ful porezal to je to pol
Max_Headroom
24. 01. 2012 21.54
+4
Sonce je najlažje opazovati od vseh nebesnih teles, čez dan ga poiščeš s pogledom na jasnem nebu, pa je. Skrivaj opazujemo in se čudimo. Glede sonca je cel kup nejasnosti, predvsem kakšno vezo ima tista svetla luč na nebu z zgornjimi slikami špageti monsterja ter raznih specialnih defektov, s katerimi nam pomaga porpaganda. Po moje, je le redko katera stvar tako razburljiva kot gledati v izvor čiste svetlobe, tudi če le za hip. Pravzaprav je to neumno, ker nam lahko menda ožge oči, čeprav lahko povsod drugam nemoteno gledamo vse, kar odbija to isto svetlobo. Ali pa se vsaj tako zdi, izvor ni isto kot odsev, povrh tega vse ostalo vidimo s sencami in v barvah, le svetlobe same ne. Tudi atmosfera se blešči, skozi pline še vedno ne vidimo čiste svetlobe. Zato sem pomislil, kako bi bilo, če bi ga lahko enkrat videl čito od blizu, na lastne oči. Zapeljal bi se tako blizu, kot je zgoraj na sliki in za trenutek odprl skafander, da ne bi bilo niti stekla med soncem in mojimi očmi, samo za hip. Kaj bi se zgodilo? Če zanemarimo, da bi mi temperatura vesoljskega vakuma, le nekaj nad absolutno ničlo, zelo hitro zamrznila, kristalizirala oči, negativni pritisk pa bi jih porinil iz dupelj, bi pred tem oziroma če bi bil dovolj hiter, da se to ne bi moglo zgoditi, vseeno še nekaj videl. Brez filtrov, bi najbrž videl vse žareče belo, vse, povsod kar bi zajel pogled, nobenega mraka ali senc, ničesar, razen boleče slepeče bele svetlobe. Je to vesolje ali še boje, je to kar sije skozi središče sončnega sistema, zrcalni odsev Boga, ki odseva skozi neskončna prostranstva prostora in časa?
Max_Headroom
24. 01. 2012 21.54
+4
Obstaja neločljiva povezava med našimi telesi, očmi in svetlobo, ustvarjeni smo tako, da vidimo le ta del elektromagnetnega valovanja. Zato se zgornje in druge slike sonca tako razlikujejo, enkrat je rdeče, drugič rumenkasto belo, pa modro, zeleno, vijočično in kakršen koli filter že uporabijo. Mi vidimo le ozek pas vse te svetlobe, ki zgleda, kadar se od nikoder ne odbija, kot odsotnost vseh nijans, vsakršnih podrobnosti, iz katerih bi bilo karkoli razpoznavno. To seveda ne more biti res, kot da ne bi imeli kot živa človeška bitja, nobenih asociacij na sonce. Celo tema je narisana na nebo, da ga lahko vidimo. Ne gre le za mehanske omejitve očesa, ravno tako naša zavest izklopi vse ostalo, prazen prostor vidimo le kot temo. Od nekdaj rišejo ljudje sonce okroglo, ki ga obdajajo žarki iz črtic ali valov, skoraj nikoli ni le krog. Tudi na zgornjih slikah površina plapola, prepletajo ga tanki laski plazme, ki jih ukrivlja neznan izvor magnetnega polja, nekje pod površino. Sonce diha, prehaja skozi razne cikluse ter periode in ves prostor okoli njega z njim, kar je razvidno že iz zgornji slik. Za predstavo, kako velika je površina razpoke, kjer se je natrgala ovojnica, sonce je premera kakšen milijon štiristo tisoč kilometrov, zemlja le 14.000 kilometrov, torej se je odluščila površina premera 33 naših planetov. Kakšna je razlika med svetlobo, ki seva iz razpoke in tisto, ki jo je oddajala ovojnica, je lahko svetloba še bolj svetla?
Max_Headroom
24. 01. 2012 21.54
+4
Prostor je ukrivljen in ne le to, je tudi zavit, ker je to, kar mi vidimo kot kroženje ogromnih mas po vesolju, v resnici bolj spiraljenje gravitacijskih polj, ki se širijo okoli nebesnih teles. Gravitacija sicer pada s kvadratom razdalje, vendar se sila razteza praktično neskončno, prostor pa se ukrivlja in zvija za njo. To je eksperimentalno dokazano, ne ukrivljajo se neke silnice, kot v magnetnih poljih ampak vse, kar je, tudi svetloba, ki za nas zgleda, ker smo tudi ukrivljeni, kot da bi potovala povsem naravnost. Poskušam si predstavljati, kakšno spremembo lokalnega gravitacijskega polja povzroči masa več deset zemelj, kako ukrivlja in spreminja prostor okoli sebe, kot bi se tam naenkrat znašel še ne Jupiter. Vendar je prostor med nami in soncem ogromen, masa se hitro "razmaže" naokoli in vzpostavi nazaj neko ravnovesje. Sonce namreč ni nikoli pri miru, saj ga gnete bibavica okoliških planetov. Dlje kot se odmikamo, šibkejša je gravitacisjka privlačnost oziroma bolj opazne so anomalije zaradi različne distribucije valov mase in obratno, manjši, ožji in tanjši, a bolj gosti, frekvenčnejši so ti valovi v bližini sonca. Torej tam svetloba ni le manj popačena temveč tudi prihaja do očesa po krajši poti. Teče čas v neposredni bližini sonca drugače, veliko hitreje, je površina sonca meja zaznavanja naše realnosti, je lahko sploh kaj sestavljeno iz čiste svetlobe, celo čas?
Max_Headroom
24. 01. 2012 21.55
+3
Ostanimo na zemlji. Zanimiva se mi zdi slika gibanja življenja na planetu, vse diha s soncem, celi hribi in pokrajine se dvigajo in spuščajo, ko se razteza za sončnimi žarki v njih voda ter plini, rastline vpijajo svetlobo in se obračajo za njim, zmesi v atmosferi spreminjajo agregatna stanja in povzročajo vzgon, kot bi vse sledilo nevidnim potem, ki jih je vnaprej utrla njihova lastna teža. Ne le na zemlji, enako je tudi s protoni v vesolju, brez svoje lastne hitrosti, bi namreč vse padlo na sončno površino. Erupcije svetlobe razbijejo šibke vezi in spravijo elementarne delce v gibanje, jih naredijo lažje, da jih odnese stran oziroma zaplapolajo kot valovi, nato pa se posedajo nazaj, po svoji teži, in spredejo kapilare tokov materije po prostoru. Vse skuša posnemati Nepremagljivo sonce, kaj smo mi drugega kot slike, ujete v gibanju upočasnjenih, razvlečenih in zavitih tokov časa, kot zamrznjen odraz sončne površine, spleten iz magičnih niti svelobe? Najbolj neverjetno je zagotovo, da smo ob vsem tem divjanju in kaosu naključno nastalega stvarstva še živi, vreme je zaenkrat pri nas še lepo in se nič kaj ne dogaja, pa še nebesni light show se nam obeta. Moram se malo spočit, čas je za ene borovničke, zagotovo bo prenos tudi po televiziji.
bibagre
24. 01. 2012 22.21
+2
zanimovo si napisal, si mi dal nekaj nove snovi za premleti. popolnoma novi zorni kot dojemanja časa in prostora. Hvala
Max_Headroom
24. 01. 2012 22.40
+0
Ja, mene je tudi šokirala, Lana zgleda seva tisto bistvo svetlobe, da prestavi gledalce v paralelne dimenzije in se ustavi čas.
Kolani
24. 01. 2012 22.45
+2
Ne, to je le svetloba, za katero tvoje oči niso narejene.
Jamallllll
24. 01. 2012 23.39
+0
dreko123
25. 01. 2012 00.21
+0
a si bil ti mal navlečen ko si tole pisal? :)
Feels_good_man
25. 01. 2012 07.33
+4
glej max, pomojm maš ti zdej pred sabo samo dve možni izbiri: 1. Napiši in izdaj filozofsko knjigo, ali 2. Povej nam kaj kadiš in kje se to da kupit
Max_Headroom
25. 01. 2012 07.57
+3
Yo man, 1. Knjige zaenkrat še ne bo, ker bi bil to tudi učbenik za izdelavo povsem novega tipa orožja, kot se zgodi vsakič kadar človeštvo odgrne novo tančico skrivnosti fizičnega sveta. Ostanimo raje še malo pri palicah in kamenju, s klasičnim razumevanjem narave smo dosegli znosne meje destruktivnosti, zakaj bi zdaj to pokvarili. Tudi ne bi bil tako zanimiv ta portal oziroma komentarji, če bi jih spremenili v Breivikov testament. Poleg tega oprezajo za nami filozofski policisti, kakršen je Žižek, ki že v vsaki misli takoj zaznajo seme dekonstrukcije sodobne znanstvene misli ter socialistične teorije družbe in bi hitro izsledili filozofske teroriste. Skratka, spet bo treba v partizane, bomo tam pisali knjige, pesmi ter komentarje na Združene narode. 2. Menda se ga bo kmalu dalo kupiti le na Škotskem in whiskey se pije, ne kadi.
abigail
25. 01. 2012 10.29
-1
Z vsem spoštovanjem ti bova z možem nocoj v mislih nazdravila, ko bova skozi okno na severu strmela v zvezde in iskala sledi igre sončne svetlobe...
grinc
25. 01. 2012 10.39
+1
Stephen Hawking bi se ti smejal!!!! pa Napiši komentar če ga že in ne romana in svojega pogleda na svetlobo.Odpel se do Sonca.S svojo domišljijo boš hitr tam,Potem pa lahko brez vizirja gledaš v sonce kolker češ!!!!!
grinc
25. 01. 2012 10.59
+1
bibagre 24.01.2012 22:21:18 3 zanimovo si napisal, si mi dal nekaj nove snovi za premleti. popolnoma novi zorni kot dojemanja časa in prostora. Hvala Sej maš cel kup zelo kvalitetnih,fascinantnih in poučnih dokumentarcev o vesolju nasploh! Max_Headroom pa misli,da samo njega zanimajo te stvari!Ne predavaj prosim!
samo_firbec
24. 01. 2012 21.47
-6
v kolikor vas zanima ,kako zaščititi sebe in družino ter dediče , glede sociale....pišite na gmail : stajerske@gmail.com za več info.
Raketa Max
24. 01. 2012 21.18
+19
Saj razumem, da se POP financira s propagandnimi oglasi, ampak okna POZOR! Ste današnji dobitnik... so pa dno. Pa da na video posnetku ni ne morem prekinit nadležnih reklam. Ne vem, zakaj še nasedam vašim senzacionalističnim naslovom...
KD_FT
24. 01. 2012 22.14
-1
weinheim
24. 01. 2012 21.16
+1
ali lahko ta pojav vpliva na delovanje srčnih vzpodbujevalnikov?
Nimivseeno
24. 01. 2012 21.31
+4
lahko ja, ti delci sončevega vetra so nabiti in se izredno hitro gibljejo. Gibanje nabitih delcev pomeni pojav elektromagnetnega polja.
Nimivseeno
24. 01. 2012 21.37
+3
Samo, da bi dejansko prišlo do tako močnega izbruha, da bi doživeli izpad električnega omrežja je zelo malo verjetno. 1. Ne živimo tako zelo na severu in 2. naše magnetno polje zemlje nas ščiti pred tem sončnim vetrom. Se je pa zgodilo na Marsu, da je jedro ugasnilo, Mars je izgubil elektromagnetno polje, kmalu nato še atmosfero. V preteklosti je bilo površje marsa bolj toplo, kar kažejo kanali, ki naj bi jih naredila tekoča voda.
KD_FT
24. 01. 2012 21.58
+3
čist tko ... se da kje prebrat o ugaslem jedru marsa? Kak bolj nazoren dokumentarec?
grinc
25. 01. 2012 10.50
-1
Marsu ni ugasnilo jedro!!!!!!!!Ampak je samo oslabelo!!!!Tudi luna ga ima!Vročo sredico,ampak je žal preslaba,kot na Marsu,da bi ustvarila magnetno polje planeta ali Lune.
layers
25. 01. 2012 11.31
-1
se noben ni dokazal da je zemlja v sredini zareca, prav tako noben ne more izpodbijati, da je zemlja v sredini votla, je pa ta moznost vecja.
Nimivseeno
25. 01. 2012 20.14
Elektromagnetno polje obstaja samo tam, kjer se nabiti delci gibljejo. Torej očitno se morajo nabiti delci gibati, da imamo mi elektromagnetno polje, torej mora biti notri plazma, žareča plazma nabitih delcev. Kako je zemlja zgrajena po plasteh se pa lepo vidi s seizmografskimi poizkusi.
layers
26. 01. 2012 10.47
balon je tud naelektren lahko pa je prazen, zemlja je pozitiv nebo je negativ, strele jo tud lahko filajo?!
baby-bear
24. 01. 2012 21.02
+15
sm pogledo čez okno nobenega sija. a smo še v evropi?
Kritik27
24. 01. 2012 20.49
+4
Khm, ko se na Soncu zgodije te nevihte, jih na Zemlji zaznamo v trenutko ko nas dosežejo. Torej je po temeljnih zakonih fizike malo brez veze razlagati kaj nas bo doseglo jutri. Mar 24ur ve, kaj se bo jutri zgodilo znotraj Sonca? Preberite si kakšno gimnazijsko knjigo o fiziki, da boste izpadli bolj resni....
Žiga Senekovi? 1
24. 01. 2012 21.00
-1
ne ti o srednešolski fiziki ko nam v resniči ne znajo iznastveniki razložit zakaj bi mogla imet zemlja jedro če je vsakmo jasno kako deluje centrifugalna sila!
Znalec
24. 01. 2012 21.28
+8
Žiga, prosim te, povej nam, da se hecaš....
Uporabnik437802
24. 01. 2012 22.21
+4
kritik in žiga, a vidva sta iz kake risanke ušla ak kaj?!
rolica
24. 01. 2012 20.48
+7
meni je danes internet šteku to je to:)
dunkler
24. 01. 2012 21.54
+2
KONEC VAŠEGA SVETA POHLEPA
24. 01. 2012 20.47
-3
Mislim da nasem clovestvu letos odbija zadnja ura in zacenjamo naslednje leto stetje 0000.Kolikor gledam svoj dom mati zemljo smo zagotovo prisli do konca.in to brez filmov in pravljic in brez jasnovidcev.Sicer pa kaj bi si sekirali prej kot slej je tako konec vsega.Prelep pozdrav Materi Zemlji
skyvvalker
24. 01. 2012 20.55
+13
yarrick
25. 01. 2012 00.20
-1
Smo res? Civilizacija kot taka smo izredno destruktivni.Pa ne samo do sočloveka ampak tudi do narave in ostalih živih bitij na tem planetu.Si res zaslužimo živeti in še naprej uničevati ta planet(in bognedaj da bi kdaj kolonializirali šekakega)? Včasih se sprašujem, če nebi bilo bolje da pride do neke katklizme in spravi človeka k pameti, če pato ni mogoče pa da ga izbriše iz obstoja....
Max_Headroom
25. 01. 2012 03.37
+1
Človeštvo zmotno domneva, da obstaja na planetu Zemlja le ena inteligentna človeška vrsta, v resnici obstaja kar nekaj pametnih vrst človečnjakov. Je pa res, odkar imamo televizijo in ekonomsko propagandni program, si postajajo vsi čedalje bolj podobni, da jih je čedalje težje ločiti od intelientnih opičnjakov. Ko se bomo začeli sporazumevati s psmi, konji, mačkami, svinjami ter belimi pimovkami, bo še težje.
yarrick
25. 01. 2012 09.14
+0
Ne gre se zato, da zmotno domneva ampak AROGANTNO prepričuje samega sebe, da je EDINA razvita oblika življenja na zemlji. Me prav zanima kako bi se odzvale živali na naše ravnanje če bi znale govoriti.... "
Denis Koprivc
24. 01. 2012 20.42
-5