Tujina

VIDEO: Skok v reko pri –20 stopinjah

Moskva, 23. 12. 2012 15.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, Reuters
Komentarji
5

V Moskvi se nekateri prebivalci tradicionalno odločajo za plavanje ob izjemno nizkih temperaturah. Privrženci zimskih kopeli trdijo, da jim to vlije dodatno energijo. Medtem pa napovedi kažejo, da bo na Bavarskem mogoče najtoplejši božič v zgodovini.

Rusi so v zimskih mesecih navajeni mraza, tako da temperature okoli –20 ali celo –30 stopinj Celzija, kolikor so namerili v zadnjih dnevih v Moskvi in okolici, ne zmotijo njihovega vsakdana. Še več, nekateri jih prav obožujejo. "Vreme je odlično. Sončno in mrzlo," pravi Jevgenij, ki se je sprehodil po mestu.

Na obrobju mesta pa so se nekateri pri –20 stopinjah celo namočili v reki Moskvi. Ena od takšnih je Jelena, ki je za Reuters povedala, da ima pri plavanju rajši nižje temperature. "Ko je zunaj toplo, voda nekako 'peče', zdaj pa je lažja," je pojasnila Jelena. Neki drugi Moskovčan pa je dodal, da s plavanjem ob mrazu dobi dodatno energijo.

V Rusiji je v zadnjih dveh tednih posredno zaradi mraza umrlo več kot 50 ljudi. V Sibiriji so lokalne oblasti prebivalcem celo odsvetovale daljše vožnje z avtomobilom, saj je prevelika nevarnost, da bi v primeru nesreče in čakanja na reševalce zmrznili. Zdravniki svetujejo, da otroci, mlajši od treh let, ne zapuščajo domov.

Vsak dan poleg tega umre več deset ljudi zaradi zastrupitve z ogljikovim monoksidom ali v eksplozijah plina, saj se poskušajo ogreti s pomočjo starih peči ali ob odprtem ognju in pri tem ne upoštevajo varnostnih določil.

Podobno nizke temperature pa so na lastni koži občutili tudi prebivalci Ukrajine, kjer je umrlo najmanj 83 ljudi.

Mraz
Mraz FOTO: Reuters

Zamrznilo je tudi morje

Zima pa je pokazala zobe tudi na vzhodni obali Kitajske. Kot je razvidno s posnetka, je v obmorskem mestu Jantai ob temperaturi –15 stopinj in močnem vetru zamrznilo morje, zapadlo pa je tudi okoli 20 centimetrov snega.

V Nemčiji dan pred božičem do 20 stopinj

Medtem pa bodo na jugu Nemčije namesto belega božiča letos očitno dočakali zelenega. V nekaterih predelih Nemčije bo na predbožični večer rekordno toplo. Na Bavarskem, kjer imajo sicer ob tem času vedno sneg, bo letošnji božič morda najtoplejši v zgodovini.

V Münchenu so za ponedeljek, dan pred božičem, napovedane temperature tudi do 20 stopinj nad ničlo

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kitzbil
23. 12. 2012 18.16
+3
kaj pri minus 20 ne zamrzne tako stoječa kot tudi tekoča voda?
Br.1
23. 12. 2012 22.02
kitzbil
23. 12. 2012 23.25
Nauders
23. 12. 2012 18.08
-3
lahko se zamislimo nad vremenom in global segrevanjem zadnjih 5let niti en božič ni bil sneg
vrtnar01
23. 12. 2012 18.53
+3
pa kaj češ se zamislit,saj narava dela mora kot pač mora biti