Tujina

VIDEO: Voditelji se pogovarjajo, civilisti umirajo

Damask/New York, 24. 02. 2012 11.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
S.S./STA/Reuters/M.M.
Komentarji
62

V nasilju v Siriji umirajo tudi otroci. Rdeči križ se je prebil v četrt Baba Amr v Homsu. Iz mesta evakuirajo ženske in otroke, poskušajo pa rešiti tudi ranjene. O evakuaciji se pogajajo tako s sirskimi oblastmi kot opozicijo.

Sirske sile so danes v obstreljevanju četrti Baba Amr v mestu Homs, ki ga oblegajo že 20 dni, ubile najmanj devet civilistov, 40 jih je bilo ranjenih, je sporočil eden izmed sirskih aktivistov. Še 14 ljudi je po navedbah sirskih aktivistov padlo pod streli sirskih varnostnih služb v mestu Idlib blizu sirsko-turške meje.

V osrednji provinci Hama so sile predsednika Bašarja al Asada ubile 19 ljudi, med njimi sedem članov ene družine, vključno s tremi otroki, so še sporočili aktivisti Sirskega observatorija za človekove pravice. V spopadu z uporniki v Homsu je danes umrlo tudi sedem pripadnikov al Asadove vojske, so še dodali. Trije protestniki so v nasilju režimskih sil danes umrli v Alepu, po eden pa v Dari in Deir el Zurju.

ZN: Ostrostrelci streljali otroke

Združeni narodi (ZN), ki so Sirijo že obtožili zločinov proti človeštvu, poročajo, da so ''režimski ostrostrelci načrtno streljali in ubijali otroke, ženske in druge neoborožene civiliste, prav tako so bombe načrtno odvrgli na zelo poseljena območja mest''. Zanesljivi viri ocenjujejo, da je bilo v nasilju od marca 2011 ubitih okoli 500 otrok.

Nasilje se od novembra lani le še stopnjuje, še posebej v mestih Homs, Hama in Idlib. ''Januarja in februarja letos so bile v Homsu brutalno umorjene cele družine. Številne so ugrabili, da bi se nasprotnikom tako maščevali, zahtevali odkupnine ali pa jih imeli za talce,'' so še sporočili preiskovalci ZN.

Rdeči križ se je prebil v četrt Baba Amr. Rešuje ženske, otroke in ranjene.

Sirska opozicija je objavila posnetek ranjene francoske novinarke Edith Bouvier, v katerem prosi za evakuacijo. V napadu je bila močno ranjena in jo drugače, kot da jo prepeljejo z reševalnim vozilom, ne morejo prenesti iz nasilja polnega Homsa. Kmalu nato je sirska opozicija objavila še video, v katerem podoben apel izrazi tudi fotograf britanskega časnika Sunday Times Paul Conroy, ki je bil prav tako ranjen v napadu. ''Ranjen sem bil v raketnem napadu (22. februarja) in imam tri velike rane na nogi. Moja kolegica Marie Colvin je bila v tem napadu ubita. Trenutno me zdravijo pri Svobodni sirski vojski. Naj poudarim, da sem tu gost, ne talec. Vsaka pomoč bi bila dobrodošla,'' je pozval britanski fotograf.

Demonstracije proti al Asadovemu režimu v Siriji trajajo že 11 mesecev, v nasilju režimskih sil nad protestniki pa je doslej po podatkih ZN umrlo 5400 ljudi, po trditvah aktivistov pa že prek 7000.

Zahodne oblasti so od uradnega Damaska zahtevale takojšen dostop do ujetih civilistov v Homsu ter drugih sirskih mestih in takojšnjo evakuacijo omenjenih novinarjev.

Predstavnikom Mednarodnega odbora Rdečega križa (ICRC) in sirskega Rdečega polmeseca je medtem danes uspelo vstopiti v četrt Baba Amr. Že so evakuirali ženske in otroke, načrtujejo pa tudi evakuacijo ranjenih, med njimi dva zahodna novinarja, pa tudi trupli ameriške novinarke in francoskega fotografa, ki sta bila v obstreljevanju Homsa ubita v sredo. Ekipe ICRC se o evakuaciji ljudi, ki potrebujejo zdravniško oskrbo, pogajajo tako s sirskimi oblastmi kot opozicijo, je sporočil ICRC.

'Kongres v interesu Američanov in sionistov'

O načrtu pomoči za Sirijo je danes v Tunisu razpravljala skupina držav prijateljic Sirije, kar so z neodobravanjem sprejeli nekateri v tunizijski prestolnici živeči Sirci in Tunizijci. Ti menijo, da gre za "kongres v interesu Američanov in sionistov". Pred hotelom, ki gosti srečanje, se je danes zbralo več deset protestnikov z gesli "Obama, utihni, Sirija ni tvoja" in "Ne sramotnemu kongresu". Protestnike je tunizijski policiji s pomočjo gumijevk uspelo razgnati.

Ameriška zunanja ministrica Hillary Clinton in britanski zunanji minister William Hague na sestanku o Siriji v Tuniziji ter ruševine (civilni objekti) v Homsu
Ameriška zunanja ministrica Hillary Clinton in britanski zunanji minister William Hague na sestanku o Siriji v Tuniziji ter ruševine (civilni objekti) v Homsu FOTO: Reuters
Razmere v Siriji bo v torek na izrednem zasedanju preučeval tudi Svet ZN za človekove pravice, je danes sporočila predsednica sveta Laura Dupuy Lassere. Na zasedanju bodo obravnavali v četrtek objavljeno poročilo skupine strokovnjakov za človekove pravice, ki ugotavlja, da so člani sirske vlade med zatiranjem protirežimskih protestov zagrešili zločine proti človečnosti. Svet ZN za človekove pravice je na podlagi poročila sestavil tajen seznam visokih sirskih predstavnikov, ki bi bili lahko zaradi nasilja nad protirežimskimi protestniki deležni sodnega pregona.

Skupina držav prijateljic Sirije, ki vključuje ZDA, evropske in arabske države, je podprla protirežimsko opozicijo v državi in pozvala predsednika Bašarja al Asada k odhodu v izgnanstvo. Zahtevala je tudi takojšnjo prekinitev spopadov in zagotovitev dostopa humanitarne pomoči prizadetim v nasilnem zatiranju protirežimskih protestov. Skupina je Asadu zagrozila z novimi sankcijami, če se nasilje režima proti lastnemu narodu ne bo takoj končalo.

Sirski režim je zapravil vse možnosti za mir in če ne bo omogočil dostopa humanitarnim delavcem do civilistov, bo imel na svojih rokah še več krvi, je dejala ameriška državna sekretarka Hillary Clinton. Dodala je, da bo Asad plačal "visoko ceno" za ignoriranje mednarodne skupnosti.

Države, zbrane v Tunisu, so tudi odločno obsodile sistematične kršitve človekovih pravic, ki jih izvaja sirski režim. Še posebej so obsodile uporabo težkega topništva in tankov v naseljenih območjih. Pozvale so k uresničitvi mirovnega načrta Arabske lige, po katerem bi Asad sestopil s predsedniškega položaja v zameno za imuniteto pred pregonom zaradi zločinov, storjenih med zatiranjem vstaje. "Tistim, ki pravijo, da je to nepravična rešitev, odgovarjamo, da je to res nepravično, vendar so življenja več tisoč Sircev pomembnejša kot ta pravica," je dejal gostitelj, tunizijski predsednik Moncef Marzuki.

Po njegovih besedah bi bil prenos oblasti, kakršnega so izvedli v Jemnu s sestopom dolgoletnega predsednika Alija Abdulaha Saleha in z zagotovitvijo imunitete pred sodnim pregonom, najboljša rešitev za končanje nasilja v Siriji.

Zasedanja v Tunisu se je sicer udeležilo več kot 60 držav, med njimi ZDA, Velika Britanija, Francija, Nemčija, Turčija in Egipt. Slovenijo je zastopal Igor Pogačar, ki je na zunanjem ministrstvu koordinator za slovenske aktivnosti na območju Bližnjega vzhoda in Severne Afrike. Med udeleženci konference v Tunisu ni bilo Rusije in Kitajske, ki nasprotujeta vsakršnemu posredovanju mednarodne skupnosti v Siriji. Že dvakrat sta z vetom v Varnostnem svetu Združenih narodov zavrnili kakršnekoli ukrepe proti al Asadovemu režimu, ki bi lahko pripeljali do konca že enajst mesecev trajajočega krvavega zatiranja opozicije v državi. Generalni sekretar Arabske lige, Nabil al Arabi je kljub temu v Tunisu še enkrat pozval VS ZN, naj pomaga doseči prekinitev ognja v Siriji.

'Asad ni pripravljen odstopiti'

Vodja odbora za zunanje zadeve ruske dume Aleksej Puškov, član vladajoče ruske stranke Enotna Rusija, je danes opozoril, da sirski predsednik Asad "ni pripravljen odstopiti". "Protestno gibanje obstaja, vendar ni tolikšno, da bi predsednik čutil, da se vse okoli njega ruši – da vse razpada in da mora odstopiti," trdi Puškov, ki se je z al Asadom sestal ta teden v okviru štiridnevnega obiska v Siriji. Puškov meni, da je vprašanje al Asadovega odstopa "popolnoma umetno ustvarjeno in prenapihnjeno".

Posebno veliko podporo uživa al Asad po Puškovovih besedah v Damasku. "Čutiti je napetost, vendar ni občutka, da bi bilo mesto na robu državljanske vojne," je še dejal Puškov. "Na žalost prihaja do demonstracij, ki ponekod terjajo žrtve, toda trgovine so odprte, vse je odprto do poznih večernih ur ... vsakdanje življenje zgleda normalno," je dodal.

Annan posebni odposlanec za Sirijo

Po poročanju tujih medijev naj bi ZDA in Nato pripravljala skupno vojaško posredovanje v Siriji. Da je mogoče ''edina rešitev'' ravno zunanje vojaško posredovanje, je pred dnevi opozorila tudi sirska opozicija.

Nekdanji generalni sekretar Združenih narodov (ZN) Kofi Annan je posebni odposlanec za Sirijo, sta odločili organizaciji Združeni narodi in Arabska liga. Annan si bo prizadeval, da se bodo končali nasilje in kršitve človekovih pravic ter spodbujal mirno rešitev krize v Siriji. Kot sta sporočili organizaciji, bo 73-letni diplomat iz Gane v iskanju konca nasilja in humanitarne krize ter mirne rešitve politične krize in prehoda države v demokracijo sodeloval z akterji v Siriji in po svetu.

Annan, ki je imenovanje že sprejel, je vse strani v konfliktu v Siriji pozval, naj z njim sodelujejo. Obenem je izrazil odločenost, da konča nasilje in kršenje človekovih pravic v Siriji.

Imenovanje Annana za posebnega odposlanca sta podprli tudi zaveznici sirskega režima Rusija in Kitajska. Rusko zunanje ministrstvo je izrazilo pripravljenost na tesno sodelovanje z nekdanjim generalnim sekretarjem ZN. Obenem je Moskva izrazila tudi upanje, da bo Annan lahko pripomogel k rešitvi političnih in humanitarnih problemov v Siriji.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (62)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

MERDE-AVE-MERDE
25. 02. 2012 01.05
+0
Zakaj nikjer nič ne pišejo da je kvazi opozicija oborežena iz strani zahoda, da so posnetki "masakrov" 'fejk' ?
bolimepatak
24. 02. 2012 22.22
Čudno.....prej je bilo pa čisto drugače
BattleBeast
24. 02. 2012 22.14
-2
ZDA je v Faludži proti upornikom uporabljala beli fosfor. Takrat ni bilo nobenih arabski mirovnih misij in pregledov. Takrat ni nobenega zanimalo stanje muslimanov. Še bolj je pa zanimivo pogledati kdo vse sestavlja sirijsko opozicijo, in kdo podpira dobro oboroženi odpor proti oblasti. To niso demonstracije civilistov, ampak je kot v Libiji, v roku dveh mesecev vzklila dobro organizirana mobilna vojska. Pa poglejmo kdo je vse prisoten pri zboru sirijske opozicije: - US Secretary of State Hillary Clinton, - French Foreign Minister Alain Juppé, - Turkish Minister of Foreign Affairs Ahmet Davutoğlu, - Qatari Prime Minister Hamad bin Jassim bin Jaber Al Thani - European Union’s High Representative for Foreign Affairs and Security Policy, Catherine Ashton." Ni kaj, pravi "džihad" za svobodo naroda.
JezekTekaTeka26
24. 02. 2012 21.47
-3
Amerika mora Iranu zapret pot ... kjer kontrabant laufa na polno iz Sirije ...
Roko23
24. 02. 2012 19.46
+9
bodo prijateljevali le do menjave oblasti, kot v siriji?? Sedaj ste prenehali s poročanjem iz Libije, kajne? Ovcam potrebno zamolčati, da sedaj Libijci živijo 100x slabše, kot prej, ane?
civitasstain@gmail.com
24. 02. 2012 21.27
+4
V Egiptu je isto sranje. Revolucija je prinesla isto siromaštvo, kot v Libiji..
Danijel Fric
24. 02. 2012 18.51
+6
Klintonova je pokazala svojo novo protezo, 24 kratno zlato........
Tincha Bincha
24. 02. 2012 18.44
+3
Pa zakaj to delajo? :(
Northwest
24. 02. 2012 18.58
+3
Ker se okoli tega zal vrti veliko denarja.
janez6bb
24. 02. 2012 20.35
+2
konstantinopel
24. 02. 2012 14.55
+10
Pri takšnih prijateljih sovražniki niso potrebni.
br.0001s
24. 02. 2012 15.29
+1
kim llsung
24. 02. 2012 19.22
+1
hellbastard666
24. 02. 2012 14.39
+3
Šef ruskog komiteta za vanjske poslove nakon posjeta Damasku: "Assad ima veliku podršku u Siriji i nema govora da će odstupiti"
tinetone
24. 02. 2012 14.05
+9
prijateljice siriji nso ljubiteljice sira - so velike ljubiteljice nafte
Danijel Fric
24. 02. 2012 18.48
hellbastard666
24. 02. 2012 14.01
+23
dovol sm ze vidu lazi na 24ur tko da nc ne verjamem spet ameriska propaganda za sirisko nafto tko kot je blo z libijo ljudje ne verjamejo vec tem lazem pustite ljudi na miru ukvarjitese z demokracijo v ameriki ki lih tako zapira in ubija nedolzne ljudi kaksni so to protestniki z kalasnikom u roki samo uprasite se kaj bi naredili ameriski policisti ce bi bli protestniki v amriki oborozeni z automati pa bombami itd..
br.0001s
24. 02. 2012 15.30
+1
DedekLakai
24. 02. 2012 16.28
+2
ne ne, to so mirni protesniki = ) Naslednič ko bodo protesti v sloveniji bom šel na proteste v LJ v eni roki z kalašnikom na hrbtu pa protitankovskim raketometom saj je to mirni protest... baje
...pajtl...
24. 02. 2012 18.01
+1
sirija nima naravnih resoursov - torej nima nafte. vse to je le strateško - edina zaveznica Irana na bližnjem vzhodu. Iran je pa tarča Izraela in ZDA
DedekLakai
24. 02. 2012 13.50
+7
\"Zanesljivi viri ocenjujejo, da je bilo v nasilju od marca 2011 ubitih okoli 500 otrok.\" Am, kdo pa so zanesljivi viri? Proti režimski teroristi... pardon, aktiviski? Saj to so skor edini, ki poročajo kaj je KAO dogaja doli...
jester1970
24. 02. 2012 12.42
+11
Da bi ostrostrelci vladni sil streljali po sirskih otrokih je čista demagogija. Vladne sile točno vejo, da bi s tem zgubile legitimnost pri večinskemu deležu naroda, kateri še vedno stoji za aktualno vlado in s takim početjem bi sirska oblast dobila sovražnike še iz lastne strani.
Jimi1
24. 02. 2012 13.12
-7
Ne bi se ravno strinjal s tem... Nekdo, ki je izgubil stik z narodom bo na njemu počel v imenu svoje oblasti vsakršna grozodejstva.... To pobijanje otrok je zgolj ena od oblik terorja nad upornimi prebivalci te države in povampirjenega sistema...
antiXfashizmXeuXgso
24. 02. 2012 17.05
+4
Se bolj nagibam k CIInem klasičnem receptu za prevzem kontrole nad družbo, državo, resorsi,... Ameriški interes je popolni nadzor nad državami bljižnega vzhoda in njihovimi resorsi in raznorazne sirije, irani,... jim hodu hodijo na živce. Ameriški obveščevalci aktivirajo, podkupijo,... majhno skupino ljudi, ki jim mogoče kaj ni všeč v državi in ti začnejo širit svojo demagogijo. Verjetno ni treba povdarjati, da ima taka skupina vso logistično, moralno, personalno, orožno, finančno pomoč s strani obveščevalcev. Načrtno provocirajo vladne sile, podtikajo bombe, streljajo po civilih,.. in vse to pripisujejo vladnim silam z namenom, da bi vladne sile očrnili, dobili na svojo stran več državljanov in predvsem, da bi sesuli legitimnost vlade v svetu. V nekem momentu spopad prerase v državlajnsko vojno in "mirovne sile" ukrepajo. Seveda da se postavijo na stran "upornikov" in pomagajo zrušit vlado in njene sile, ter prevzeti domicelj nad državo. Ta isti recept smo že velikokrat videli od držav južne amerike pa nenazadnje do Libije. Primer Libije je še zelo svež in lahko primerjamo stanje pred vojno in stanje po vojni. Stanje pred vojno: Gadafi je za nafto terjal denar od zahoda in od tega denarja je povprečen Libijec imel koristi, začenši pri brezplačnem zdravstvu, šolstvu,.. pa do finančnih nagrad za otroke,... Stanje po vojni: Vlada totalna anarhije, sektaške milice se med seboj streljajo, terorizirajo vse prebivalce, ropi, umori, posilstva so na dnevnem redu,... zahod pa med tem "skoraj" zastonj črpa libijko nafto in namesto, da bi dobiček od libijske nafte šel Libijcem, gre v privatne žepe zahodnih naftnih koncernov.
antiXfashizmXeuXgso
24. 02. 2012 17.18
+3
Zanimivo je, da se sedaj o Libiji in njihovih razmerah skoraj nič ne poroča, pred umorom Gadafija pa so bili vsi cajtngi polni novic o dogodkih iz Libije. Zakaj je Nato pakt posredoval in stopil na stran "upornikov" proti Gadafiju v imenu "demokracije in varovanja človekovih pravic", zakaj pa zdaj noče delati to isto poslanstvo, pa so v Libiji še dlje od "demokracije in varovanja človekovih pravic", kot v časih Gadafija.
janez6bb
24. 02. 2012 17.29
+1
janez6bb
24. 02. 2012 12.36
+20
Pop tv dober da ste dali Prijatelji Sirije v narekovaje, ker gre res za prijatelje samo v narekovajih, prijatelji ti ne umorijo milijone civilistov, kot jih bodo ˝prijatelji˝če pride do posredovanja v Siriji.
Braavos
24. 02. 2012 12.39
+5
Braavos
24. 02. 2012 12.41
+1
pazi janez že dajejo minuse..ziher da ima admin prste vmes
Braavos
24. 02. 2012 12.46
+1
Braavos
24. 02. 2012 12.36
+4
'Prijateljice Sirije' zahtevajo takojšen dostop pomoči haha what a joke xD
br.0001s
24. 02. 2012 12.34
+3
lep dan želim!- Vsem borcem proti ZDA in ostalim svetovnim okupatorjem.
Nimivseeno
24. 02. 2012 12.22
+10
Sirija ima olje in zahodna finančna elita se hoče polastiti zadnje zaloge lahko dostopne nafte zato, da bo lahko še naprej tiskala denar na osnovi ničesar in ga dajala kot dolg za obresti. Denar mora sloneti na resursih, samo tiskanje prinese zgolj k inflaciji. Nafta je najboljši resurs, ker z malo vložka (dolarjev) dobimo velike količine energije in ekonomijo žene v rast. Energija je ključna za gospodarstvo tako kot je hrana ključna za naše telo, z njo dobimo energijo. Brez hrane ne moremo delat, brez nafte ekonomija "crkne". Zgodba je jasna od Iraka, Libije, Sirije in Irana naprej. Afganistan je nemirno polje skozi katerega tečejo naftovodi, zopet zaščita energije. Zgodba je jasna, mediji pa sanjajo o groznih iračanih, grdih libijcev, terorističnih irancev in totalitarističnih sirijcev. Vedno pa zmaga v vojni tisti, ki je močnejši, zato si ZDA to privošči. Edina država, ki je obsojena s strani ICJ (International Court of Justice) za zločine storjene proti Gvatemali. Da ne govorimo o ostalih zločinih: Južni Timor, Kambodža, Vietnam ...
halek
24. 02. 2012 12.31
+4
Ne... Glih to je problem da Sirija nima dovolj nafte, prav tako pa zahodne države niso dolžnice Siriji. Če bi Sirija imela veliko nafte bi zahod že zdavnaj posredoval kot pri drugih državah bližnjega vzhoda in S. Afrike.
Braavos
24. 02. 2012 12.14
+7
Saj,ko so brali komentarje in videli odzive so takoj umaknili članek z naslovnice...očitno glas ljudstva šteje...nehajte nas imeti za norce
janez6bb
24. 02. 2012 12.17
+3
Braavos
24. 02. 2012 12.19
+4
janez6bb
24. 02. 2012 12.26
+4
žalost je da so se novinarji prodal za drobiž, na koncu koncev bodo pa na isti strani kot raja, so pa zelo naivni če pričakujejo da jih elita vzame medse:)
janez6bb
24. 02. 2012 12.38
+4
ubogo da se za nekaj par sto evrov ali par tisočakov prodaš vso svojo familijo pa še sebe, in to za drobiž, ki ga v mesecu dni ni nikjer več:) pa upam da novinarji kdaj pomislite kakšen svet boste zapustili za svoje otroke:) ste premalo intelektualni da bi razmišljali v to smer:)
janez6bb
24. 02. 2012 14.00
+4
niso zbrisal, ker najbrž niso ugotovil da leti na njih, pa čeprav sem jasno in glasno napisal na koga leti:)
Roko23
24. 02. 2012 19.48
+2
bravo janez, tudi sam se sprašujem podobno, na koncu padejo v naš razred, nevem kdaj se mislijo zresnit!
sweetmadness
24. 02. 2012 12.11
+1
zdej pa bodi novinar. pa po nemirnih območjih se potikat z glavo naprodaj :/
janez6bb
24. 02. 2012 12.11
+0
pop tv vseh pa tudi ne morete zbrisati:)