Tujina

FOTO in VIDEO: 25-letnik s pištolo skušal ustreliti predsednika stranke

Sofija, 19. 01. 2013 15.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

25-letni moški je skušal med konferenco stranke bolgarskih Turkov s pištolo ubiti predsednika stranke Ahmeda Dogana, a mu to ni uspelo. Ni jasno, ali ga je zmedel sam Doganov ali pa mu je zatajila pištola. Poglejte, kako se je vse skupaj zgodilo.

V Bolgariji je mlajši moški med konferenco stranke bolgarskih Turkov nameril pištolo v strankinega voditelja Ahmeda Dogana, ko je ta govoril za govorniškim odrom, nato pa so ga obvladali delegati. Napadalec je sedel med občinstvom in se napotil proti Doganu. Ko je prišel do njega, je vanj uperil pištolo, a mu jo je Dogan izbil, takoj za tem pa so na napadalca planili drugi delegati in ga spravili na tla.

Delegati so napadalca na tleh tudi pretepli. Za zdaj ni znano, ali je bil napadalec en izmed delegatov, saj je imel potrebno izkaznico. Poleg tega tudi ni jasno, kako mu je ob strogih varnostnih ukrepih uspelo v dvorano pretihotapiti orožje.

Policija je kasneje sporočila, da gre za 25 let starega moškega, ki je doma iz mesta Burgas ob Črnem morju. Pri sebi je imel poleg manjše pištole tudi dva noža. Notranji minister Cvetan Cvetanov pa je dejal, da je napadalec skušal v Doganova izstreliti dva naboja, vendar je najverjetneje pištola zatajila.

Gibanje za pravice in svobodo (MRF) je bilo ustanovljeno leta 1990 in je tretja politična stranka v bolgarskem parlamentu. Bolgarski mediji so sicer špekulirali, da bi se 58-letni Dogan, ki je na čelu stranke že skoraj četrt stoletja, lahko na današnji konferenci umaknil s svojega položaja. Liberalna stranka MRF v parlamentu zastopa Turke in druge muslimane, ki predstavljajo približno 12 odstotkov populacije.

Na konferenci je bilo sicer prisotnih okoli 800 delegatov in 600 gostov.

Leta 1996 je bil do smrti ustreljen takratni bolgarski premier Andrej Lukanov, ki so ga našli mrtvega v bližini doma v Sofiji. Sicer so napadi na politike v Bolgariji precej redki.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3