Tujina

VIDEO: Rusom spodletela misija na Mars

Moskva, 09. 11. 2011 17.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
9

Rusi so proti Marsovemu satelitu Fobos izstrelili sondo brez posadke, ki naj bi na Zemljo prinesla vzorce, a je ta zašla s smeri. Če je ne utirijo, bo postala le 13-tonski zelo drag odpadek, ki kroži okoli Zemlje.

Rusija je v torek ob 21.16 po srednjeevropskem času izstrelila sondo brez posadke, ki naj bi dosegla Marsov naravni satelit Fobos in od tam na Zemljo prinesla vzorce. Vendar je sonda zašla s smeri in se ji ni uspelo utiriti, so po poročanju tujih tiskovnih agencij sporočili iz ruskega vesoljskega centra Roskosmos. Direktor Vladimir Popovkin je povedal, da je bil za težavo kriv eden od motorjev. "Gre za izredne razmere, a imamo stik s sondo," je dejal.

Težave naj bi se pojavile na enem od motorjev.
Težave naj bi se pojavile na enem od motorjev. FOTO: Reuters

V Roskosmosu imajo zdaj tri dni časa za utirjenje sonde, sicer bo le-ta postala nekajtonski drag odpadek, ki kroži okoli Zemlje, ruska vesoljska agencija pa bo doživela pravo blamažo.

"Pravijo, da obstaja možnost, da jo 'resetiramo', ker je težava očitno programske narave, a časa je zelo malo," je za Reuters povedal vodja misije Alexander Zakharov. "Žal mi je, da se je tako izteklo, a to je posledica premajhnega števila ljudi. Na tem projektu je delalo veliko mladih, ki jim manjka izkušenj. Začeti smo morali praktično od nule.“

Več kot 13 ton težka sonda, na kateri je več kot 120 milijonov evrov vredna merilna naprava, naj bi Mars in Fobos dosegla prihodnje leto. Prav tako naj bi sonda v Marsovo orbito utirila kitajski satelit. V začetku leta 2013 naj bi sonda pristala na Fobosu, na Zemljo pa naj bi se vrnila avgusta 2014.

Znanstveniki, ki o sondiranju satelita rdečega planeta, ki ima obliko krompirja in ima premer samo 22 kilometrov, sanjajo vse od leta 1960, upajo, da bodo s pomočjo te misije pridobili nova spoznanja o nastanku našega sončnega sistema. A dve misiji Fobos sta že spodleteli. "Z Marsom imamo že od nekdaj smolo,“ je še povedal Zakharov.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

schranz91
10. 11. 2011 00.21
KosezVeliki
09. 11. 2011 23.01
Nikakršnih usodnih ali nepopravljivih izgub ni. Resnično je vesoljska industrija (tako kot marsikaj v Rusiji) v času postsovjetskega šoka obstala v globokem tiltu. Vendar so sedaj vsi mehanizmi ruske industrije uspešno na svojem mestu. Nenazadnje to dokazujejo tudi uspešno prebrodena kriza, ki je zajela Rusijo leta 2008 v času globalne turbolence. To potrjujejo tudi dobri rezultati v industriji. Danes je ruska industrija neprimerno bolj kompetitivna, moderna in inovativna kot v času Sovjetske zvete. Ob pogledu na kvaliteto izdelkov vidimo občutne razlike v primerjavi z sovjetsko proizvodnjo, ki je bila slabo upravljana in nekvalitetna (zaradi pomanjkanja modernih proizvodnje opreme in orodij) in prepovedi uvoza tehnologij in kadra iz zahoda. Ruska vesoljski program doživlja ponovni razcvet. Nikoli od razpada SZ ni bilo toliko vesoljskih nalog in toliko opreme kot je na razpolago danes.
gozdar1
09. 11. 2011 22.30
In koliko strokovnjakov in infrastrukture je izgubila z rzspadom SZ ... npr. koliko ladij za kontrolo je se v uporabi...
KosezVeliki
09. 11. 2011 22.15
@gozdar1 Rusija ima danes 4x večji BDP kot ga je imela SZ v svojih najboljših časih in 6x večji povprečni dohodek na prebivalca kot v časih SZ. Naslednje leto se bo ruski vesoljski proračun zvišal za 1,5 milijarde $. Ne mi trosit zgodbic.
gozdar1
09. 11. 2011 20.51
@stric_joze Sovjetska zveza....Rusija je v mnogih pogledih danes samo senca tega...
a1b2c3d4e5f6
09. 11. 2011 20.09
hendl09.11.2011, 19:571 RAJE NAJ UJAMEJO ENGA VESOLJČKA,DA JIM POKAŽE KAKO SE NAREDI DOBRA VESOLJSKA LADJA Kdo je bil prvi v vesolju (z umetnim satelitom, živim bitjem in človekom), prvi izven zemeljske krožnice, prvi na luni (s sondo, malo je manjkalo pa bi tudi s človekom), kdo je prvi izstrelil robota vodenega z zemlje, kdo se je prvi sprehodil po vesolju, kdo je imel prvo vesoljsko postajo, kdo je imel prvo modularno vesoljsko postajo, kdo je bil prvi na Veneri (in tudi edini za enkrat), kdo je danes edini ki vozi ljudi na mednarodno vesoljsko postajo...?
edendrugi
09. 11. 2011 20.00
pa še kitajska se bo kmalu umešala
hotchilipoper
09. 11. 2011 19.57
RAJE NAJ UJAMEJO ENGA VESOLJČKA,DA JIM POKAŽE KAKO SE NAREDI DOBRA VESOLJSKA LADJA
Kolodont
09. 11. 2011 19.22
Upam, da jim rata... hehe ... se bo znova začela vesoljska dirka USA vs. RUSIA