Tujina

VIDEO: Reševali Slovenca, trajekta trčila, žrtve v Evropi

Zadar/Rim/Dunaj/Berlin, 18. 07. 2009 15.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
M.M./T.L./STA
Komentarji
32

Slabo vreme je zajelo tudi hrvaško obalo. Dva slovenska državljana sta z jadrnico nasedla v bližini otoka Glamoč. Močnemu vetru se nista mogla upreti niti trajekta. V Evropi so neurja terjala tudi žrtve.

Slabo vreme povzroča preglavice tudi na hrvaški obali. Tako je danes zjutraj neurje zajelo okolico Zadra. Zaradi močnega vetra sta trčila dva trajekta, poročajo tamkajšnji mediji. Eden je bil privezan v pristanišču, drugi pa je bil poln potnikov in se je odpravljal na pot. Nihče ni poškodovan, je pa nastala večja materialna škoda. Poleg dveh trajektov so poškodovane tudi številne druge jadrnice in ostala plovila.

Številne reševalne akcije, rešili dva Slovenca

V Zadru trčila trajekta
V Zadru trčila trajekta FOTO: dnevnik.hr
Na otoku Krku se je na neurejeni plaži smrtno ponesrečil madžarski turist.

Slabo vreme je botrovalo številnim reševalnim akcijam na morju. Tako so reševalci nudili pomoč dvema slovenskima državljanoma, ki sta z jadrnico nasedla v Kornatih v bližini otoka Glamoč. Plovilo je močno poškodovano, Slovenca pa po poročanju hrvaških medijev nista poškodovana.

V bližini Krka se je jadrnici, ki je plula pod britansko zastavo, pokvaril motor. Zaradi močnega neurja je posadka sporočila, da potrebuje pomoč. Reševalci so se na klic takoj odzvali.

Neurje je povzročalo nevšečnosti tudi v Rovinju. Dva gliserja in gumenjak so končali v stenah, na Viru se je isto zgodilo z jadrnico, v Lovranu pa je močan veter lomil drevesa, ki so padala po jeklenih konjičkih.

V Zadru trčila trajekta
V Zadru trčila trajekta FOTO: dnevnik.hr

V bližini Medveje je klic na pomoč poslala oseba, ki je s pokvarjenim motorjem na gliserju obstala na morju. Težave z motorjem je imela tudi jadrnica s petimi osebami, obstali so na južni strani otoka Čiova. Na Cresu pa je nasedla jadrnica z dvema hrvaškima državljanoma. Vsi omenjeni so že na varnem.

Avstrija: Katastrofa v Gradcu

Posledice neurja na Slovaškem - glasbeni festival Pohoda
Posledice neurja na Slovaškem - glasbeni festival Pohoda FOTO: Reuters
V bližini slovaškega mesta Trencina je potekal glasbeni festival Pohoda, kjer se je zbralo več kot 30.000 ljudi. Zaradi močnega neurja se je zrušil oder in šotor. Ena oseba je umrla, trije so v komi, deset oseb je hudo ranjenih, 15 pa lažje.

V Avstriji so neurja še dodatno poslabšala že tako kaotične razmere na cestah, saj se prav ta konec tedna na počitnice odpravlja največ ljudi. Na severu Turskega predora je že dopoldne nastala kar 30-kilometrska kolona, desetkilometrske kolone so bile tudi ob prelazu Brenner na avstrijsko-italijanski meji.

Zaradi močnega deževja so številne reke prestopile bregove, sprožilo se je tudi več plazov, zaradi katerih so bile zaprte manjše ceste. Padala je toča. Na treh visokoležečih alpskih cestah so bile celo potrebne snežne verige. Napeto je bilo bolj ali manj po vsej Avstriji, med drugim na Koroškem, Štajerskem, Tirolskem, Salzburškem.

V Gradcu na avstrijskem Štajerskem so zaradi nenadnega silovitega deževja danes celo razglasili območje naravne katastrofe, vendar ljudje naj ne bi bili v nevarnosti. Zaradi padavin je več rek in potokov prestopilo bregove, ulice mesta in kleti je zalila voda, 4000 gospodinjstev je ostalo brez elektrike. Pri črpanju vode sodelujejo vsi razpoložljivi gasilci. Temperature so v samo enem dnevu padle s 30 na 15 stopinj, meja sneženja se je spustila na 1500 metrov.

Italija: Neurja terjala žrtve

V bližini obmorskega mesta La Spezia v italijanski Liguriji je ponoči umrl 49-letni ribič, ko je zaradi visokih valov in močnega vetra padel v vodo in se ni mogel rešiti iz nemirnega morja. Dve osebi sta umrli danes zjutraj nedaleč od mesta Belluno v Benečiji, ko je eden od plazov, ki so se sprožili zaradi močnega deževja, zasul njuno hišo. Z območja so nato zaradi nevarnosti plazov evakuirali nekaj sto ljudi.

Gardsko jezero in jezero Maggiore sta tik pred tem, da poplavita. Višina reke Pad je samo v zadnjih 24 urah narasla za 70 centimetrov. Neprizadeta pa ni ostala niti osrednja Italija.

Nemčija: Pogrešajo tri osebe

Zaradi močnega deževja je medtem v noči na danes bregove prestopilo več rek na jugu Nemčije, ki so zalile ceste in kleti. Še posebej kritično je bilo ob rekah Neckar, Donava in ob pritokih Bodenskega jezera. Najslabše naj bi bilo v zveznih deželah Bavarska, Baden-Württemberg in Brandenburško. V samo 24 urah je ponekod padlo tudi 50 litrov dežja na kvadratni meter. Razmere naj bi se do nedelje že umirile.

Ob jezeru v kraju Nachterstedt kakih 170 kilometrov jugozahodno od Berlina, kjer je bil nekoč rudnik, se je vdrlo 350 metrov obale.
Ob jezeru v kraju Nachterstedt kakih 170 kilometrov jugozahodno od Berlina, kjer je bil nekoč rudnik, se je vdrlo 350 metrov obale. FOTO: Reuters

Med drugim v Nemčiji pogrešajo tri ljudi, ki so izginili, ko se je danes zjutraj v jezero Concordia zrušila njihova počitniška hiša. Ob jezeru v kraju Nachterstedt kakih 170 kilometrov jugozahodno od Berlina, kjer je bil nekoč rudnik, se je vdrlo 350 metrov obale. Plazu sicer naj ne bi povzročilo deževje, ampak naj bi se sprožil zaradi nestabilne podlage, ki je posledica nekdanjih izkopavanj.

Močne padavine so zajele tudi Slovenijo.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (32)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

haj
19. 07. 2009 22.14
Zahodno Istro poznam bolj slabo. Raje grem na Lošinj ali Dalmacijo. In povsod nas dobro sprejmejo, pravzaprav odlično. Je pa res, da gremo samo v priporočene hotele (Bonus). Mi pa je kolega razlagal, da so doživeli tudi nekaj drugega. V gostilno so šli na pijačo. kar pride manjša skupin slovenskih mladeničev, ki se pogovarja kaj bi naročili. In v tem pogovoru se sliši: "Saj Hrvati tega tako ne znajo narediti." Pa zopet: "Za to Hrvati še niso slišali." Tu pa zadeva ni več nedolžna. Kolega je popil in hitro odšel, ker tako izzivanje lahko rodi samo nasilje. Potem pa beremo take pripombe. Seveda pa je to kar je pisal BB90035 žalostna reč, ki dokazuje, da je na obeh straneh nekaj ljudi, ki izziva, ki iščejo spore in tudi pretep, samo da bi udejanili svoje nizke nagone. Ker trenutno ni nogometnih tekem, se pač želijo nekje zdivjati. Lahko pa da je tudi vodstvo hotela nacionalistično, saj je Tuđman Istro načrtno naseljeval s Hrvati (da se Istrani ne bi mogli osamosvojiti).
hCRX
19. 07. 2009 15.05
meni za enkrat ni ne hrvat ne albanc ne bosanc in ne kdor koli drug nič naredu tako da me ne moti noben za enkrat ! ampak raje se držim zase in ne za druge...
jasamtaj
19. 07. 2009 13.47
ne razumno obnasanje naj zivijo narodi bivse SFRJ
MaaTeiiJa
19. 07. 2009 13.09
kva mate usi neki prot hrvatm ? usi smo ljudje i tko da noben ni bolši od drugh!
Bruno Rolih
19. 07. 2009 13.01
Hrvaška?,nikdar večLetos sm bil v Albaniji in moram reči da imajo celo lepšo obalo kotHrvati.No dobro tu pa tam je kakšen bunker,a vseeno rajši to kot šahovnica na vsakem koraku.Pa tudi Albanci so zelo prijazni. Tudi zapravil sem pol manj kot bi na hrvaškem.Če bi moral izbirati med dvema slabima možnostima,bi za soseda raje izbral Albanca.
IztokU
19. 07. 2009 12.21
drgač pa dalmacija bol dol si lepš te majo..tu mal čez mejo te tk ne šmirklajo...
Gr555
19. 07. 2009 11.47
ma ti si nor a mas kj proti hrvaski.....eni majo pac hise na hrvaskem...
hCRX
19. 07. 2009 11.43
useh sort pojav se lahko zgodi :(
Gašper Bokal 1
19. 07. 2009 11.02
mah to ni res če greš z kakeršnim koli čovnom na vodo morš pogledat saj 2 različne vremenske napovedi de si zih
BMSS
19. 07. 2009 09.54
V miru lahko spijem kapučino, ker vem kaj se dogaja na Hrvaškem, edina država na svetu, ki ima morje in edina na katero meji Slovenija....
zipzip
19. 07. 2009 09.48
bolani slovenci
Luchija
19. 07. 2009 09.45
na takem predelu pa nebi nikol živela.!!!!! to se ja lahko še vedno dol vgreza od močnih padavin,ki nas še čakajo v prihodjih dneh........
klara lefkov
19. 07. 2009 09.36
jest grem na morje na hr sam z mamoker mamo hišo tm pa še neki ti longstyle kam pa poj vi hodte na morje?
klara lefkov
19. 07. 2009 09.34
avk jest sm se z nemu peljala že 10krat
kiki123
19. 07. 2009 09.32
kaksni bedasti komentarji!to se lahko povsod zgodi neurje pac! vi ki pa pisete take komentarje bote prvi odsli na oddih na hrvasko zato bojte sam tiho!! in pa NE hrvaska v EU?? sej jim je tako boljse in tudi nam je bilo dokler nismo bili v EU sedaj pa cene gor place pa ostale iste ali pa celo manjse!! vi biseri slovenski se malo zamislite !!
Andrej Ancimer
19. 07. 2009 09.26
hehe v tem trajektu sm se pa že pelu:D
longstyle
19. 07. 2009 08.50
Ma vsak slovenec je nor kateri gre na morje na hrv res
BB90035
19. 07. 2009 07.08
Prvo Borec ti ne razumeš mi smo meli rezervacijo plačano pol leta v naprej.in še 2 dni prej so oni trdili da nas čaka apartma.med tem časom so ga pa prodali drugemu.in rada bi to dala u medije da opozorim tudi druge slovence.Ker učeri se je to zgodilo nam Jutri se lahko drugim!
Prvo Borec
19. 07. 2009 06.48
BB90035 kaj kriviš Hrvate !!?? Krivi Kompas, saj Ti je on prodal počitnice !! Ali je sploh Kompas slovenski ?? Ali ga ni kupil adriatic.net ??
BB90035
18. 07. 2009 23.57
V poreč smo hodili 10 let in nikoli res niikoli nismo doživeli tega kar smo danes.Hoteli so nas spraviti v en hotel.In ko smo prišli v hotel so oni že točno vedeli kdo smo.Sobe v hotelu so ble katastrofa.Razgled je biu nikakršen.Do plaže bi meli 20 min.Potem pa so nam,hoteli usilit še ene nikakršne apartmaje v umagu.Obrnali smo se in takoj odšli v Slovenijo.In pahor reče da slovenci ne bomo čutili nobenih posledic? mi smo jih danes občutili na lastni koži. barabe hrvaške....