Tujina

VIDEO: Vročina v Italiji: vozilo se je dobesedno talilo, presenečen proizvajalec trdi, da materiali vzdržijo več kot 100 stopinj Celzija

Rim, 14. 08. 2015 10.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Po spletu kroži posnetek britanskega turista, ki je v Italiji naletel na nenavaden prizor. Vozilo, ki je bilo v času vročinskega vala nekaj dni parkirano na vročem soncu, se je dobesedno talilo. Proizvajalec česa podobnega ne pomni.

Svet je te dni prek spleta obšel neverjeten posnetek britanskega turista Johna Westbrooka. Ta je s svojo družino preživljal dopust v Italiji, ko je minuli ponedeljek naletel na nenavaden prizor. Na parkirišču v obmorskem kraju Caorle na severu Italije je opazil modro vozilo, ki se je od vročine dobesedno talilo.

Kot pripoveduje sicer 48-letni taksist, česa podobnega še ni videl. "Peljali smo se mimo, ko sem nenadoma opazil ta avto. Enostavno nisem mogel verjeti svojim očem. Delci vozila so se dobesedno stalili in padli na tla," je Westbrook prizor opisal britanskim medijem. "Delno je bil stopljen tudi zadnji odbijač, prav tako so se pričeli taliti delci ob stranskih ogledalih vozila," je dejal.

Dodal je še, da je bilo te dni v Italiji resnično vroče, ter da so temperature močno presegale 30 stopinj Celzija. "Ko stopiš iz hotela, je kot bi stopil v peč," je pojasnil. Po poročanju tujih medijev naj bi avtomobil sicer na soncu stal več dni, tudi v času, ko je Italijo udaril vročinski val, ki je terjal okoli 140 smrtnih žrtev.

So na vozilo vplivali tudi drugi dejavniki? Pred leti se je topil jaguar

Videoposnetek je sprožil val ogorčenja in pojavila so se vprašanja o kvaliteti materialov, a dejstvo je, da je šlo za posamičen primer, kakršnega pri proizvajalcu ne pomnijo.

Predstavniki proizvajalca so se zaenkrat odzvali le prek Twitterja, in sicer pravijo, da so njihovi materiali testirani še pod veliko hujšimi pogoji. "Naši materiali so ustvarjeni tako, da lahko prestanejo več kot 100 stopinj Celzija. Trenutno se trudimo ugotoviti in razumeti vse okoliščine danega primera," so zapisali. Dodali so še, da pri ugotavljanju vseh okoliščin sodelujejo tudi z lastnikom avtomobila.

Dejstvo je, da je zelo težko verjetno, da bi se serijsko izdelan avtomobil pričel taliti pri 37 stopinjah Celzija. Nenazadnje so v nekaterih drugih predelih sveta vozila izpostavljena še precej višjim temperaturam in močnejšim sončnim žarkom, a o tovrstnih primerih še ni bilo slišati.

Še najbolj verjetno je, da so bili na vozilu nameščeni nekvalitetni nadomestni deli, ali pa je bilo vozilo morda dodatno obsevano z odsevom sonca.

Prav zaradi slednjega so se leta 2013 sredi Londona deloma stopili deli jaguarja. Ta je bil parkiran pred 37-nadstropno stopnico, bolj znano pod imenom "walkie talkie". Ob določenem delu dneva se od stekel svetloba odbija na parkirni prostor v bližini, kar močno poveča sončno sevanje in posledično segrevanje. Po incidentu so mestne oblasti ukinile parkirna mesta na danem odseku. Poleg omenjenega primera so o staljenih avtomobilih doslej poročali le v primerih, ko je v neposredni bližini gorel požar.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1