Tujina

VIDEO: Predstavili do zdaj neznano Van Goghovo sliko

Amsterdam, 09. 09. 2013 17.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nizozemski strokovnjaki so ugotovili, da je slika, ki je bila zadnja leta spravljena na podstrešju, saj njenemu lastniku ni uspelo dobiti potrditve, da gre za delo enega največjih slikarjev na svetu, v bistvu res delo Van Gogha.

Van Goghova slika - 2
Van Goghova slika - 2 FOTO: APTN Video

Van Goghov muzej v Amsterdamu je danes predstavil do zdaj neznano sliko pokrajine slikarja Vincenta Van Gogha, ki nosi naslov Sončni zahod v Montmajourju.

Iz muzeja so sporočili, da so na podlagi črk, stila in materiala, ki je bil uporabljen pri nastanku slike, ugotovili, da gre res za sliko nizozemskega slikarskega mojstra. To je prva Van Goghova slika, ki so jo odkrili po letu 1928.

Direktor muzeja Axel Rueger je ob predstavitvi slike dejal, da je takšno odkritje enkratna življenjska izkušnja.

V 90. letih so sicer strokovnjaki že pregledovali to sliko, a so takrat dejali, da ni avtorsko delo priznanega nizozemskega slikarja, med drugim tudi zato, ker ni podpisana. Vendar pa so s pomočjo novih tehnik in dve leti in pol trajajoče preiskave muzeologi ugotovili, da je umetnina delo Van Gogha.

Van Goghova slika - 1
Van Goghova slika - 1 FOTO: APTN Video

Po preiskavi so namreč ugotovili, da je slika nastala 4. julija 1888. Dan za tem je namreč slikar bratu Theu pisal pismo, v katerem je opisal, kaj je slikal dan pred tem.

Na sliki so v tipičnem Van Goghovem slogu naslikana drevesa, grmovje in zahajajoče nebo v Montmajourju, mestecu v francoski Provansi.

Slika bo razstavljena do 24. septembra, nato pa jo bodo vrnili zasebnemu zbiratelju iz Norveške, ki je zadnjih nekaj let njen lastnik, ki je pred tem od številnih strokovnjakov poslušal mnenja, da delo ni Van Goghovo, zato jo je imel spravljeno na podstrešju.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Bojan Hlastec
10. 09. 2013 09.54
+1
Obicna packarija pijandure vredna več ko človeško življenje
macro
10. 09. 2013 03.56
Eh ce Sem to jaz narisal
glej ovega
09. 09. 2013 21.51
+1
na morju sem gledal enega neznanega slikarja...lahko rečem kapo dol kakšno sliko je pred nami naslikal.... ampak brez vrednosti ker nima znanega imena... če bi tisto sliko postavil tej od van gogha zravn.. bmw pa fičko za primerjavo :)
borisl1
09. 09. 2013 20.05
+3
torej do sedaj to sploh ni bila mojstrovina ampak kar nek nepomemben zmazek, samo zato ker ne nosi imena slavnega slikarja... zdaj je pa verjetno vredna več kot svoje 5-kratne teže v zlatu!