Tujina

VIDEO: Poziv prvi dami Sirije: Ustavi svojega moža!

New York, 18. 04. 2012 14.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
U.Z./E.Š.
Komentarji
10

"Zavzemi se za mir, Asma, spregovori zdaj, zaradi tvojega ljudstva. Ustavi svojega moža in njegove podpornike, nehaj biti le opazovalka!“ prvo damo Sirije v imenu vseh žensk sveta pozivata soprogi nemškega in britanskega veleposlanika pri Združenih narodih.

Huberta von Voss - Wittig in Sheila Lyall Grant, soprogi nemškega in britanskega veleposlanika pri Združenih narodih, sta v imenu vseh žensk sveta v posebnem videoposnetku pozvali Asmo Al Asad, ženo sirskega predsednika Bašarja al Asada, naj ustavi nasilje svojega moža.

"Draga Asma, nekaterim ženskam je mar za stil, nekaterim za ljudi. Nekatere ženske se borijo za svoj videz, nekatere pa za preživetje. Nekatere ženske so pozabile, kaj so pridigale o miru. In nekatere ženske lahko le molijo za mrtve. Nekatere ženske se pretvarjajo, da nimajo izbire, nekatere pa ukrepajo. Kaj se je zgodilo s teboj, Asma? Na stotine sirskih otrok je bilo že ubitih in ranjenih. Nekega dne nas bodo otroci vprašali, kaj smo naredili, da bi preprečili to prelivanje krvi. Kakšen bo tvoj odgovor, Asma? Da nisi imela izbire? Kaj pa ta deček, kje je bila njegova izbira? Vsak otrok je imel ime in družino. Njihova življenja ne bodo nikoli več ista. Asma, ko poljubiš svoje otroke za lahko noč, neka druga mama leži ob prazni postelji. Ti otroci bi lahko bili tvoji. To so tvoji otroci! Zavzemi se za mir, Asma, spregovori zdaj, zaradi tvojega ljudstva. Ustavi svojega moža in njegove podpornike, nehaj biti le opazovalka! Nikomur ni mar za tvoj videz, mar nam je za tvoja dejanja. Zdaj."

Štiriminutni posnetek si je na YouTubu v le enem dnevu ogledalo več kot 45.000 ljudi. Na tisoče jih je podpisalo spletno peticijo, ki prvo damo Sirije poziva, naj ukrepa.

36-letna lepotica, v medijih znana tudi kot puščavska roža, sicer slovi po svojem modnem slogu. Življenju na veliki nogi se ni odpovedala niti med najhujšimi spopadi, ki pod taktirko njenega moža že 13 mesecev razjedajo Sirijo.

Asma in Bašar al Asad
Asma in Bašar al Asad FOTO: Reuters

Kljub temu da je tudi sama mati treh otrok, je množično pobijanje drugih sirskih otrok – vsaj tako se zdi – ni preveč ganilo. Od začetka konflikta se v javnosti skorajda ni pojavila, mediji pa so razkrili, da je med najhujšim prelivanjem krvi po spletu mirno nakupovala dragulje, umetnine in druge luksuzne izdelke, vredne več 10.000 evrov.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

DCandy
19. 04. 2012 08.11
-4
Pa sej sploh ni lepa. :S
CRNALUKNJA
18. 04. 2012 21.50
+3
naj huligani nehajo z uličnimi neredi in vse bo v redu!!!!!!!!!!!!!
Vaiserious
18. 04. 2012 19.39
+7
Sploh vas ne jemljem resno več, pop tv. Situacijo v siriji tako poročate, kot da vas je kdo kupil ali pa bvam mastno plačuje da poročate takšen nesmisel. Če bi te babnce za računalniki vsaj malo rešaširale ne pa samo stiskale copy/paste z youtuba, fox news cnn bbc in podobno. Niti enkrat nisem vide3l omenjenega dejstva da so te civilne žrtve od spopada med sirijskoi vojsko ter terroristi. Sponzorirani iz smeri QATAR-JA, SAVDSKE ARABIJE, TURČIJE. Ali se nihče ne vpraša, oz ni malo čudno da bi sirijska vojska ubijala navadne ljudi ki protestirajo? SIgurno mora sirijska vojska ukrepati, ti ljudje so težko oboroženi in ubijajo lokalno prebivalstvo s svojimi napadi. Ali si sirijci želijo scenarij libije, kjer je sedaj še večje brezvladje ion totalen kaos in vladavina militantskih enot, ki se borijo za oblast. demokracija pa taka ja. dejstvo je da je v siriji razplamtela državljanska vojna z oboroženimi silami na obeh straneh, slabo mi je ko moram vsak dan gledati takšne dezinformacije in zavajanja., malo bol nepristransko rešaširanje prosim,
Crni.si
18. 04. 2012 20.00
-1
Helmuth
18. 04. 2012 20.31
+7
ali pa otroci ki umirajo v iraku,libiji , afganistanu ...tam jih pobijajo mozje ki so poroceni s temi zenskami ki se kao tako zelo zavzemajo za mir ....!! laznivci in pol
Elias47
19. 04. 2012 08.36
+5
Točno tako!!! ... .zahodnjaška imperialistična kolonialističan propaganda pač....
talula1
18. 04. 2012 18.52
-1
več video s Sirije na OGRISH.TV
der.janez
18. 04. 2012 15.37
+6
zeni ameriskega in nemskega ambasadorja govorita v imenu vseh zensk, mislm da bi se zenske v kr parih drzavah tezko strinjale s to tezo
MihaSlo
18. 04. 2012 18.57
-2
...soprogi nemškega in britanskega veleposlanika... BTW
Elias47
19. 04. 2012 08.37
+4
skratka; ženi zločincev se zavzemata za širjenje dezinformacij....