Tujina

VIDEO: Posnetki Nasinih teleskopov razkrivajo nevidne dele Sonca

Washington, 20. 12. 2013 11.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Nasa je objavila posnetke teleskopov, ki prikazujejo, kako zelo drugače je videti Sonce, če ga opazujemo v desetih različnih spektrih svetlobe.

Ameriška vesoljska agencija Nasa je objavila zanimiv posnetek Sonca, ki je odeto v doslej zelo redko videne mavrične barve. S tem želijo ljudem pokazati, da je Sonce, ki ga s prostim očesom prosto ne moremo gledati, precej bolj pisano in zanimivo, kot si je mogoče misliti. Gre pravzaprav za posnetke teleskopov Dinamičnega sončnega observatorija, ki že leta snemajo dogajanje na Soncu. Videoposnetek prikazuje, kako zelo drugače je lahko videti površina Sonca, če opazujemo deset različnih spektrov svetlobe oziroma če ga opazujemo na različnih valovnih dolžinah.

Rumeno obarvani del prikazuje Sončevo površino, kjer je 5700 stopinj Celzija. Zeleno je na primer obarvana ekstremna ultravijolična svetloba, ki jo ustvarjajo atomi s temperaturo 6.300.000 stopinj Celzija. Ta spekter valovne dolžine pride v poštev tudi pri opazovanju tako imenovanih Sončevih izbruhov.

Kakšno je videti Sonce, če ga opazujemo na različnih valovnih dolžinah, si lahko ogledate v spodnjem videoposnetku.

 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tucci
21. 12. 2013 06.19
+1
Men je važno, da me greje.
Götterdämmerung
21. 12. 2013 03.48
-3
Recite kar hočete, ampak na teh desetih filmih ni isto sonce. Vprašanje, kaj to pomeni, mogoče sonce sploh nima oblike oziroma še ne znamo zajemati vseh valovnih dolžin tega kar je kot celota. Lahko pa tudi, da tako vidimo popolnoma belo svetlobo, v simulaciji razdeljene na posamezne spektralne pasove iz vseh mogočih elementov, ki lahko edini sevajo takšno ultra kompozitno svetlobo. Pa ne le to, nenazadnje se je treba vprašati še, zakaj bi se narava trudila z nečim tako ogromnim in skrajno zakopliciranim, dvomim da se ena sama spremeba na soncu zgodi brez veze, vsak posamezni žarek ima točno določen smisel in namen oziroma čuti neko posledico. Lahko bi šli še dlje, ker zna sonce kvantne delčke tudi prepletati, se zagotovo kje v prostoru zgodijo kakšne stvari naenkrat, ne glede kako daleč so ločena ta polja med sabo. Današnje kamere so veliko prepočasne in premalo občutljive, da bi ujele te dogodke, vendar če obstajajo, brez njih nikoli ne bomo videli cele slike.
Götterdämmerung
21. 12. 2013 04.03
-2
Ne razumem, na slikah švigajo po površju sonca reke delcev, ampak ker je slika tako majhna, morajo biti ti tokovi širši od planeta in potovati z neznansko hitrostjo. Spomni me na LHC, le da bi v tem primeru delci trkali z neprimerno višjo hitrostjo, kar pa je skoraj nemogoče, ker že v trkalniku potujejo skoraj s končno hitrostjo svetlobe. Torej mogoče sploh ne gre za reke ampak vidimo samo vrhove nepreglednega števila konic, na vrhovih "tankih" laskov plazme, ki se premikajo podobno kot piksli na ekranu, od daleč pa zgledajo kot reke in kapilare. Tudi ni videti, da bi kaj trkalo, se tudi nima kaj zaletavati med sabo, če vse valovi sinhrono z ostalimi deli. Vendar ideja s trkalnikom še vedno velja, če na soncu nič ne trka, kar bi lahko izmerili, pa nekaj zafedrajmo v njegovo površino in bo trčilo kot v LHCju. Drugo vprašanje je, kako bi kaj izmerili, najbrž bi lahko postavili serijo satelitov, postavljenih v navpično vrsto in jih trkali v sonce enega za drugim ali kaj takega, sicer pa mora nekaj preživeti srečanje s korono, če je lahko komet Ison letel tako blizu.
BŠK
21. 12. 2013 00.07
-1
Mavrični je ta svet ;) Različnost nas bogati
kleopatra-1
20. 12. 2013 22.58
+1
torkov
20. 12. 2013 19.27
+4
grem stavt, da večina ne ve, da je Sonce belo in ne rumeno, kot ga vidimo zaradi atmosfere :P
Alamut
20. 12. 2013 14.05
+21
Sedaj se vidi kako majhen spekter svetlobe človeško oko vidi !
Kolani
20. 12. 2013 15.36
-21
Človeško oko v tem primeru vidi vse spekte, tukaj so ti sfiltrirali le določene.
luckyss..
20. 12. 2013 16.26
+29
@Kolani....Infrardečega in UV spektra seveda ne vidiš - razen, če si Superman :)....Ima Alamut kar prav...
dzun-tao
20. 12. 2013 12.32
+29
krasni, osupljivi posnetki