Tujina

VIDEO: Policisti s solzivcem nad mirne protestnike

Davis, 19. 11. 2011 11.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Kalifornijska policija je s solzivcem zalila sedeče in mirne protestnike gibanja Occupy California, ki niso hoteli zapustiti ozemlja kampusa univerze UC Davis. Policisti so se umaknili, ko je veliko številčnejša množica pokazala, da namerava vztrajati.

Vklenjeni protestniki so mirno sedeli, ko jih je začela policija škropiti s solzilcem.
Vklenjeni protestniki so mirno sedeli, ko jih je začela policija škropiti s solzilcem. FOTO: YouTube

Protestniki gibanja Occupy California, ki taborijo na ozemlju univerzitetnega kampusa UC Davis, so včeraj prejeli ukaz mestnih oblasti, naj do 15. ure izpraznijo svoj tabor. Ker tega niso storili, se je kake pol ure po izteku roka prikazalo približno 50 policistov v protiizgredniški opremi. Nekaj protestnikov so vklenili v lisice, ti pa so se v vrsti posedli na tla.

Nato je množica obkrožila policiste in zahtevala, naj izpustijo vklenjene protestnike. Policija je izvlekla gumijevke in začela s solzivcem škropiti sedeče vklenjene protestnike. Nato so se zaradi številčne premoči množice, ki ni hotela zapustiti svojega tabora, policisti umaknili, s seboj pa odpeljali 10 aretiranih protestnikov.

Policisti pa s solzivcem niso škropili le sedečih protestnikov, ampak tudi poročevalce lokalne televizije CBS13, medtem ko so po novinarjih študentskega časopisa padali udarci z gumijevkami. Potem ko je policija zapustila prizorišče, so protestnikom pomagali gasilci, ki so posledice uporabe solzivca odpravljali s sodo bikarbono. Aretirane protestnike je nato policija izpustila, vsaj eden od njih pa je potreboval tudi zdravniško pomoč, poroča spletna stran gibanja Occupy California.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (66)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

SLOHaider
20. 11. 2011 23.39
mandini 20.11.2011, 23:06 1 Kot sem že večkrat rekel, tako primitivni policisti kot so v USA...tega ni! Vedno znova se vidi in dokazuje kako močno si želi človek uničiti človeka... JOOOOJJJJJ KAK SI NAIVEN POGLEJ MALO PO YOU TUBU IZ DRUGIH DRZAV KAJ DELAJO POLICISTI POTEM NEKAJ NAPISI , PA TUDI PRI NAS IMAS TAKSNE POLICISTE POSEBEJ SE TAKSNIH IZ EX JUGE POZNAM PRIMER , OD POLICISTA STARSA STA IZ SRBIJE TUDI ON JE TAM ROJEN PA DELA NORIJE KER PAC IMA UNIFORMO KO PA JE V CIVILU PA GA NIKJER VEC VIDIS , KOLIKO JE TAKSNIH PRISELJENCEV V ZDRUZENIH DRZAVAH KI SO POLICAJI PA MISLIJO DA SO BOGOVI , ZA MOJE POJME SO PRIMITIVCI
lolipoly
20. 11. 2011 23.36
@ upornik_007 Lahko das svoj komentar na mojega, ampak osebni napad z ponizevanjem, pa samo pokazes svojo slovensko primitivnost!
Jimi1
20. 11. 2011 23.06
+1
No nekaj takšnega lahko človek pričakuje od onih, ki jih uradno plačujemo za to, da naj bi nas varovali.... Oboroženi bolniki v uniformah in nič drugega....
lolipoly
20. 11. 2011 22.22
Tu ni policija kriva prav nic, oni so morali izpolnit prosnjo iz Univerze , da naj umaknejo proteste z njihovega zemljisca, ker pa se niso hoteli umaknit na nobeden nacin je policija morala ukrepati, boljse z solzivcem kot pa z svincem.
dado4008
20. 11. 2011 21.22
Ja zdaj vidite kaj je demokracija,oziroma kako jo eni pojmujejo.ne bojte se,tudi pri nas bo prejkoslej tako.Res kako se z otroki veselimo bodočnosti
tekavcminka56
20. 11. 2011 20.55
kakšna dvoličnost....če bi pa protestirali kjerkoli drugje po svetu, bi šli pa tja razširit svojo demokracijo, kot so že dokazali v iraku, afganistanu, libiji, sedaj prideta na vrsto sirija in iran, bo počasi že končno konec igre, ki jo igrajo rothschildi v povezavi z vatikanom in rockefellerji itd..večina ljudi je prebujenih..
robba
20. 11. 2011 20.46
in potem ko zagusti taki tipi zahtevajo kao neko amnestijo,češ,so sam izpolnjeval ukaze. pa kaj so res tolk zdresiran?
Indijan?ek :))
20. 11. 2011 20.06
po eni strani so si sami krivi zaka pa se niso hteli umaknt..
white power
20. 11. 2011 19.16
prokleti acab
Socialisti?ni kulak
20. 11. 2011 16.54
..to je deomorkacija, si mislite kako bi cvilile razne USA vladne organiazcije, če bi recimo protestnike nalomila moskovska policija, vse bi bilon narobe, prekinili bi odnose, sramotili ruske oblasti...da ne rečem v kaki mali državici....to je velika ameriška dvoličnost - fuj na kozlanje mi ge ta demokracija. iran recimo že par 100 let ni napdael ali ogroćal nobenega, vsi okol njega imajo atomske bomve, sam oni ne, izrael je zasedel pol Arabskega polotoka in še vedno zganja aparthaih nad civilnim prebivalstvom, američani napadajo vsepovsod po sveti in sedaj je za svatovni mir grožnja Iran, ki pač razvija kot sami pravi atomsle zmogljivosti v civilne namene, pa četudi dela bombo, ok, naj jo, verjamem, da jo bosdo spet prej uporabili američani kot kdorkoli drug v svetu.....
mastaflash
20. 11. 2011 16.19
policistki so podaljsek aparata, ki maltretira svojo nacijo, otroke, svoje ljudi...gre za glup presek folka, ki nima svojih mozganov, vazno da imajo uniformo in da se jim priznava moč, ker so brez lastne identitete... zgrazam se nad te, ceprav je to krivicno do res redke manjsine, ki so rojeni za ta poklic, delajo s srcem, cutijo socloveka in vedo kako in kaj...ko bo zadnji vojak rekel, za vaše k...e ideale ne grem umirat, bo vojn preprosto konec, tko pa mamo krdelo zblojencev, s katerimi oblast lahkotno manipulira, en od primerov so zatrjevanje teh miroljubnih protestov...samo poglejte frise teh kvazi kriminalnih policistov...sami problemi v uniformi
antip0ptiz3m
20. 11. 2011 14.36
zaj se naj derejo USA, USA, USA ko so tak ponosni na svojo državo.
BogatunLOL
20. 11. 2011 11.18
Žalostno, da so novinarji in uredniki na tejle strani popolnoma neprofesionalni! Upam, da jih boste fajn fasal, ko vas bo v red spravljala NAŠA - SLOVENSKA policija! DELOVALA BO ZAKONITO in RAZMIRAM PRIMERNO!!!! Samo ko je vpletena slovenska policija jo obsojate, pri ameriški pa enake kritike brišete!!!
tekavcminka56
20. 11. 2011 10.03
policija, poglejte kdo zadevo vodi iz zakulisja, youtube, nevidni imperij, pa saj mate internet v sluzbi madona, ko vecina policistov cudno gleda, cemu se sploh protestira. Morda vici o njih le niso napačni. Brez zamere slovenska policija, pa pozdrav redkim poštenjakom umes
BogatunLOL
20. 11. 2011 09.52
knapeljc 20.11.2011, 09:05 0 En kup pametnjakovičev očitno na tem forumu. Če so bili neupravičeno tam, je policija uporabila najmilejše prisilno sredstvo ob neupoštevanju ukazov. In tudi pri nas je tako ZPOLod 51-ega člena dalje: Plinski razpršilec, fizično silo in palico lahko policist uporabi, če ne more drugače obvladati upiranja osebe, ki ne izpolnjuje zakonitih ukazov, moti javni red, ali upiranja osebe, ki jo je treba prijeti, privesti ali ji odvzeti prostost, kot tudi, če mora odvrniti napad na osebe ali objekte, ki jih varuje, ali napad na sebe ali koga drugega. Glede komentarjev v zvezi tega, da se policija ne postavi na stran ljudstva, pa se je treba vprašat, kaj to pomeni in pol klobasat. Malo je treba zakonodajo prebrat. Biglebowski glede tvojega komentarja je francija lep dokaz, kaj se doseže s takimi protesti. Zaenkrat NIČ in še naprej bo tako, dokler bo država imela vojsko zadaj se lahko narod lepo j.e.b.e. Ko bo vojska mela poln kufer vsega in policija, bo pa drgač. Ajde ---------------------------------------- LO... tudi Gadafi je v Libiji deloval ZAKONITO, tudi SFRJ je oborožene sile uporabila ZAKONITO!!!!!!! Govoriš velike neumnosti! Ne veš kaj je to demokracija....
tekavcminka56
20. 11. 2011 09.45
Miki777- 19.11.2011, 11:51 8 ahaha naivni folk. Par posameznikov izkorišča demonstracije - da bodo potem lažje novačili rekrute - zapornike za vojno proti Iranu in morebiti celo Rusiji (kot resni tarči). Celotni svet se podira - saj je bila kriza sprožena prav od bankirjev in Zionistov; cilj je uvesti ENOTNO denarno valuto, nekaj v smislu Amera; Euro je bil le preizus ter uvedba Novega svetovnega reda. Iran se npr. upira tej nadvladi bank, zato je tam seveda potrebno zamenjati vodstvo države... Rusija je proti temu in vprašanje časa je kdaj se bo konflikt začel... ljudje so pa itak ovce, ki brezglavo tekajo sem in tja. PODPIS!!
knapeljc
20. 11. 2011 09.05
+1
En kup pametnjakovičev očitno na tem forumu. Če so bili neupravičeno tam, je policija uporabila najmilejše prisilno sredstvo ob neupoštevanju ukazov. In tudi pri nas je tako ZPOLod 51-ega člena dalje: Plinski razpršilec, fizično silo in palico lahko policist uporabi, če ne more drugače obvladati upiranja osebe, ki ne izpolnjuje zakonitih ukazov, moti javni red, ali upiranja osebe, ki jo je treba prijeti, privesti ali ji odvzeti prostost, kot tudi, če mora odvrniti napad na osebe ali objekte, ki jih varuje, ali napad na sebe ali koga drugega. Glede komentarjev v zvezi tega, da se policija ne postavi na stran ljudstva, pa se je treba vprašat, kaj to pomeni in pol klobasat. Malo je treba zakonodajo prebrat. Biglebowski glede tvojega komentarja je francija lep dokaz, kaj se doseže s takimi protesti. Zaenkrat NIČ in še naprej bo tako, dokler bo država imela vojsko zadaj se lahko narod lepo j.e.b.e. Ko bo vojska mela poln kufer vsega in policija, bo pa drgač. Ajde
BigLebowski
20. 11. 2011 03.59
Sami so si krivi. Kaj sploh mislijo doseci na tak nacin, da postopajo po ulici kot eni klatezi. Nardijo se molotovke, v roke palce in kamne, pa udri po sistemu. Tako se opozori nase, ne pa jokcat sedec na tleh.
pupa_od_anbot
20. 11. 2011 00.17
Lipomatt1 19.11.2011, 16:32 -4 Tožt, pa jim vse pobrat! jim nimajo kaj razen študentskih kreditov, z aretacijo so pa še avtomatsko zaznamovani za celo življenje (USA demkracija, kaj češ...)
igizims
19. 11. 2011 21.52
Ameriška demokracija?