Tujina

VIDEO: Podnebne spremembe: vedno manj ledu na Arktiki – vedno več vremenskih ekstremov pri nas

Washington, 20. 09. 2012 07.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Površina arktičnega morskega ledu je najmanjša do zdaj, saj led meri 3,41 milijona kvadratnih kilometrov. Hitrost taljenje ledu, ki velja za občutljiv indikator, kakšne so posledice podnebnih sprememb, je presenetila znanstvenike.

Nov rekord: najmanjša površina arktičnega morskega ledu
Nov rekord: najmanjša površina arktičnega morskega ledu FOTO: NASA/Goddard Scientific Visualization Studio
26. avgusta je površina ledu znašala 4,10 milijona kvadratnih kilometrov. 4. septembra pa je površina padla pod 4, in sicer na 3,41 milijona kvadratnih kilometrov, kar je rekordno majhna površina v zadnjih 33 letih, odkar led spremljajo s sateliti.

Površina arktičnega morskega ledu je najmanjša do zdaj, saj led meri (le) 3,41 milijona kvadratnih kilometrov, kar je za polovico manjša površina od poletnih povprečij med letoma 1979 in 2000. To je nov rekord, od kar led spremljajo tudi s satelitskimi posnetki.

Arktični morski led že leta velja za občutljiv indikator, kaj se dogaja z našim okoljem oziroma kakšne so posledice podnebnih sprememb. Znanstveniki, ki podrobno spremljajo ledeno ploskev, menijo, da gre za temeljne spremembe.

''Že dolgo vemo, da se planet ogreva, prve spremembe so najprej in najbolj vidne prav na Arktiki. Vendar pa nas je presenetilo, kako hitro je prišlo do teh sprememb. Na to nismo bili pripravljeni,'' je pojasnil Mark Serreze, direktor nacionalnega centra za sneg in led v ameriškem Koloradu.

Tudi debelina ledu se tanjša

Površina arktičnega morskega ledu se poveča med temno zimo, ravno septembra pa nato doseže najmanjšo površino, saj se led med poletjem stali. Vendar je bilo tokratno poletno taljenje za večino znanstvenikov presenečenje. ''Klimatski modeli so predvidevali taljenje morskega ledu, vendar je bilo taljenje mnogo hitrejše od predvidenega. Dolgoročno gledano je stalitev ledu očitna,'' je dejala Claire Parkinson, strokovnjakinja za podnebje pri Nasi.

Video vpliva močnega ciklona na taljenje ledu:

Taljenje v poletnem času je tako hitro tudi zato ker je ledena površina tanjša kot v minulih desetletjih. ''Jedro ledene ploskve je trajni led, ki je ponavadi preživel poletje, zato ker je bil tako debel,'' je pojasnil Nasin strokovnjak Joey Comiso in dodal, da ''ker se je tanjšal iz leta v leto, je zdaj postal ranljiv za taljenje.'' Izginuli stari led pozimi tako nadomesti tanjši sezonski led, ki pa med poletjem popolnoma izgine.

Izguba poletnega ledu je vodila k nenavadnemu segrevanju arktične atmosfere, kar na drugi strani vpliva na vremenske vzorce na severni polobli. To se izkazuje v vztrajanju ekstremnih vremenskih vzorcev, kot so suše, vročinski vali in poplave. Znanstvenica ameriškega Nacionalnega podatkovnega centra za sneg in led Julienne Stroeve

Letos se je 5. avgusta ob obali Aljaske v centru Arktičnega morja oblikoval močan ciklon, ki je še bolj načel že tako oslabljeno ledeno površino. Nevihta je odlomila velik kos morskega ledu v morju Chukchi. Ledena gora je nato odplavala v toplejše morje in se popolnoma stopila. ''Ta nevihta je zagotovo igrala pomembno vlogo pri letošnjem nenavadno velikem obsegu topljenja ledu,'' je dejala Parkinsonova. ''Popolnoma enaka nevihta pred desetletji, ko je bil led na večji površini in debelejši, ne bi imela takšnega učinka,'' je še dejala.

Izvršni direktor organizacije Greenpeace International Kumi Naidoo je opozoril, da ''namesto da bi se ukvarjali z izvorom problema podnebnih sprememb, je trenutni odziv naših voditeljev spremljanje taljenja ledu, da bi si po njegovem izginotju razdelili preostanek.''

''S skupnimi napori moramo zaščiti Arktiko pred vplivi podnebnih sprememb in pred nenadzorovanim korporativnim pohlepom. Gre za glavno okoljsko bitko našega časa,'' je še poudaril.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (182)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Nicholas Ver?
20. 09. 2012 20.18
-1
Prophet
20. 09. 2012 18.35
+1
Priporočam vsakem da si da vrečo na glavo in bo videl kaj naredi povišan CO2. Menim da vprašanje kdo je kriv človek ali naravni cikel irelevanten.Sam menim da kombinacija obeh, google/youtube polar shift .Recimo a.) da dejansko ni kriv človek,da je kriv naravni cikel in zmotno spremenimo način življenja ,smo kaj na škodi?Recimo b.)Da smo dejansko krivi ljudje in ne ukrepamo bo škoda veliko večja od neukrepanja. ali c.)Če lahko ljudje prispevamo za manjši CO2 čeprav je tudi kriv naravni cikel je to vsekakor koristno in ne škodi. Torej ni izgovorov za neukrepanje.
Prophet
20. 09. 2012 18.37
SBR
20. 09. 2012 21.58
+1
ni_mi_vse_eno
20. 09. 2012 17.12
+8
Podnebne spremembe so naravni proces, ne pa vplivan s strani ogljikovega dioksida. Ogljična taksa se plačuje, da nekdo dobro zasluži, naredil pa ne bo nič. Koncentacija ogljikovega dioksida merjena na Hawajih se konstantno povečuje, kljub povečevanju koncentracije pa smo bili od leta 1940 do leta 1970 priča ohlajanju. Torej ogljikov dioksid ne more biti vzrok. (Vir: Annual Trend in Average Global Air Temperature, 1880 to 2008)
drekec123
20. 09. 2012 18.16
+3
končno en z možgani...naj še dodam smo v času menjavanja ledenih in medledenih dob...cca 10.000 let traja vsako :)
Roxy79
20. 09. 2012 16.19
+4
Uprašajte kapnike.. pa vam bodo razkrili vso zgodovino človeštva.... miljardo stari kapniki (odlomljen) vam razkriva vso bogato zgodovino.. in ugotovili bolste...da je to NARAVNI CIKEL. In ne neki kvazi globalno segrevanje.
putinj
20. 09. 2012 15.24
+6
naj narava dela svoje in to je to! kaj neki se sekirat? clovek lahko veliko nastudera a naravi nikoli nebo kos!
luckysss
20. 09. 2012 15.20
+5
Naši levi politiki povsem drugače razmišljajo od desnih...Cerkev želi svojim podanikom le dobro...Naše banke so v krizi zaradi svetovnih bančnih trendov (drugače želijo le pomagati varčevalcem)...Zemlja se segreva zaradi dejstvovanja človeka (prej tisočletja ni bilo nobenih nihanj)... In ljudstvo se ne obnaša KOT OVCE... :))
hondica
20. 09. 2012 15.37
-1
Naj ugibam; si levičar, ki ob vsaki napaki levičarjev hitiš zatrjevati, da so vsi isti.
dreko123
20. 09. 2012 15.19
+3
Itak da so buče z globalnim segrevanjem - mislem zemlja se dejansko segreva samo za to ni v večini nismo krivi mi z co2 itd ampak je tko kot je že nekdo napisal nek naraven cikel ki se je v zgodovini zemlje že večkrat zgodil brez haarpov in podobnih teorij zarote :) - potem pa useka na vsake tolk časa kak orhn vulkan, komet ali kaj podobnega, zatemni celo zemljo in ekola zopet ledena doba in potem tajanje... tko pač je :) Še najbolj realna teorija je globalno segrevanje zaradi povečanega kozmičnega in sončnega sevanja in ne zaradi naših izpuhov Zemlja je pač "živo bitje" ki nikoli ne miruje in se skozi vso zgodovino spreminja - na to pač nimamo vpliva le malenkost morda pospešimo to je pa to...
Spajder
20. 09. 2012 15.14
+3
Članku ne verjamem. Na Islandiji je pa čez noč ponekod navrglo do 3m snega, da so morali ovce odkopavat. Pojasnite mi to z globalnim segrevanjem, novinarji.
Roxy79
20. 09. 2012 15.09
+2
Uprašajte kapnike.. pa vam bodo razkrili vso zgodovino človeštva.... miljardo stari kapniki (odlomljen) vam razkriva vso bogato zgodovino.. in ugotovili bolste...da je to NARAVNI CIKEL. In ne neki kvazi globalno segrevanje.
bobocat
20. 09. 2012 15.01
+12
Zemlja je stara 4.000.000.000 ( 4 milijarde ) let, naše korenine (današnji homo sapiens-sapiens) raziskujemo cca. 300.000 let in že to obdobje je neprimerno oziroma neprimerljivo z starostjo zemlje.Kaj tukaj pomeni 8000 let od prvih ( znanih ) civilizacij ? Zemlja bo tu še dolgo, ko nas več ne bo.Ne laskajmo si preveč.
hondica
20. 09. 2012 15.15
-1
Samo mi se bomo kmali s C (svetlobno hitrostjo) širili po vesolju, tako, da zemljica je samo odskočna deska, gnezdece bi se lahko reklo.
SBR
20. 09. 2012 14.53
+4
če zgodovina kaj pravilno uči, potem nas čaka ledena doba...na vsakih 90 000let ledene dobe je 10 000let tople dobe in mi smo že v 11 000letju tople dobe kar pomeni da(če gre zgovovini verjet) čaka ledena doba... je pa res da se prvi znaki kažejo: led se topi in ker je mnogo hladnejši kot voda v kateri plava je glavni krivec za spreminjanje morskih tokov(kar se še pozna v kalofornijskem zalivu-kalifornijski tok namreč poteka mimo Anglije in jo ogreva(zato tam ni takih zim kot na Norveškem in Švedskem naprimer) gladina vode se viša in popljavlja male otočke in še neki pa sm že pozabla kaj, sej je vse na netu če kdo hoče kej več vedt:) In ja, na ledeno dobo ne vpliva človek pa tudi na CO2 in ostale emisije človek bol malo vpliva, mogoče vse skupaj malo pospeši ampak to so tako mali procenti da ni vredno omembe...za primerjavo, že samo gorenje gozda(naprimer v Avstraliji vsako leto zgori kar nekaj 1000 hektarjev kar je povsem naravno, povzroči več CO2 kot človek v celem letu) in tako obsežni požari se ne dogajajo samo v deželi tam spodaj;) tako da malo razmišljat s svojo glavo pa malo pobrskat po netu/knjigah in ne samo slepo verjeti parim bedarijam ki jih novinarji napišejo
galaxy mini
20. 09. 2012 14.56
+6
verjetno si mislo zalivski tok oz atlanski ker kalifornija je p ačisto na drugi strani ZDA
SBR
20. 09. 2012 15.02
+2
Uff ja pardon:D hvala ker si me popravil :) Mehiški zaliv in njegov tok ki gre mimo Anglije sem imela v mislih
galaxy mini
20. 09. 2012 15.12
+3
sej ubistvo če malo bol davč nazaj v zgodovino pogledaš je bila raven CO2 večja kot je danes in antarktika bil zeleni kontinent.., če malo pogooglaš glede atlanskega/zalivsega toka je lepo opisan da v primeru da se stali večja količina ledu na greenlandiji lahko to povzroči ustavitev toka in posledično ledeno dobo v evropi
fas231
20. 09. 2012 14.49
-4
CO2 je škodljiv za zdravje ljudi! To so tudi dokazal! Enostavno bi blo treba ljudi PRISILIT ,da se vozijo z javnim prometom. Države pa bi morale zagotoviti dober javni prevoz!
SBR
20. 09. 2012 14.53
+11
CO2 je med drugim nujen za proizvajanje kisika ;)
fas231
20. 09. 2012 15.04
+0
ljx
20. 09. 2012 14.48
+6
POP TV je komercijalna televizija in to reklamo je naročil Al Gore!
krtaca15
20. 09. 2012 20.15
-1
T_one
20. 09. 2012 14.44
+5
Dokler bomo na našem planetu imeli 180 in več kompleksov HAARP anten in več, in psihopate na oblasti, ki te naprave nenehno uporabljajo za doseganje svojih demonskih ciljev, tako dolgo ne bomo vedeli, kaj so resnične podnebne spremembe in kaj ne....žal, ampak to je DEJSTVO!!!
ljx
20. 09. 2012 14.50
+2
Prvo enmu Lojzetu iz Iga razlož kaj je Haarp,potem boš pa lahko pisu o temu.
galaxy mini
20. 09. 2012 15.00
+7
T_one to poglej V tej temi objavljam hude in mile zime v srednji Evropi, ki so jih ljudje doživeli v preteklosti, hude zime so označene z modro, mile pa z rdečo barvo. Vsak vaš komentar na to temo je dobrodošel. ( objavleno na vremenarskem društvu zevs) ZIMA 442/443: Huda zima v zahodni Evropi, sneg je ležal 6 mesecev. ZIMA 763/764: Zelo huda zima po vsej Evropi, Črno morje je zamrznilo. ZIMA 822/823: Nenavadno huda zima. Že 22. septembra je pritisnil zimski mraz. Mraz in sneg sta neprekinjeno trajala do 12. aprila. En mesec so bile vse Evropske reke zaledenele. ZIMA 993/994: Zima z hudim mrazom do sredine aprila, nato pa je sledilo ekstremno sušno poletje v katerem so presahnili številni potoki. ZIMA 1076/1077: Izjemno huda zima, ki je po vsej Evropi trajala od konca oktobra do 15. aprila. Reke so bile od 26. novembra do sredine marca zaledenele. ZIMA 1122/1123: Zima je bila tako topla, da ni niti enkrat snežilo. ZIMA 1185/1186: Najtoplejša zima v Evropi. Že v januarju so cvetela drevesa, v februarju so bila že jabolka velikosti lešnika, v začetku avgusta pa je bila trgatev. ZIMA 1227/1228: Zelo topla zima in pomlad. V tistem letu so že konec julija imeli trgatev. ZIMA 1235/1236: Zelo topla zima. V februarju so cvetela drevesa in ovce so se pasle na prostem. ZIMA 1248/1249: Skrajno topla zima brez mraza in snega do konca marca; potem pa je bilo zelo mrzlo do sredine maja. ZIMA 1289/1290: Druga najtoplejša zima v Evropi. Že za Božič so cvetela drevesa in rože, 14. januarja pa so bile že zrele jagode. ZIMA 1327/1328: Zelo topla zima. V januarju so cvetela drevesa, 25. julija pa se je začela trgatev. ZIMA 1362/1363: Huda zima, ki se je začela že 28. septembra, trajala pa do 6. aprila. Še v začetku marca je bilo vse zaledenelo. ZIMA 1407/1408: Ena izmed najhujših zim v srednji Evropi, ki je trajala od 11. novembra do 27. januarja, reka Temza je bila poledenela. 28. januarja pa je prišla močna odjuga, ki je povzročila marsikje hude poplave. ZIMA 1419/1420: Zelo topla zima. 7. aprila so cvetele vrtnice, sredi aprila so bile zrele češnje in jagode. 8. junija pa je nato sledila močna ohladitev z hudo pozebo po nižinah. ZIMA 1529/1530: Topla zima, v februarju je že vse cvetelo. Aprila pa je padlo veliko snega in pritisnil je hud mraz. ZIMA 1538/1539: Skrajno topla zima, za novo leto so ljudje hodili v kratkih rokavih, po travnikih so cvetele rože. ZIMA 1564/1565: Huda zima v srednji in zahodni Evropi. Od 7. decembra do 2. januarja sta bili reki Temza in Elba povsem zamrznjeni. ZIMA 1565/1566: Najbolj snežena zima v Alpah nasploh, v sredogorju je bilo prek 3 metre snega. ZIMA 1572/1573: Zelo mrzel november, temp. je bila od 5-8 stopinj pod povprečjem. Zima je trajala od 8. novembra do sredine marca. ZIMA 1581/1582: Najhujši mraz za Božič, številni ljudje so zmrznili med spanjem. ZIMA 1586/1587: Huda zima od 9. novembra do 24. februarja, konec maja zapade veliko snega in pritisne hud mraz. ZIMA 1608/1609: Zelo mila zima, niti enkrat ni bilo mraza in snega. ZIMA 1611/1612: Zelo snežena zima. Od januarja je snežilo 50 dni dolgo, celo strehe hiš so bile pod snegom. ZIMA 1612/1613: Zelo suh in nenavadno topel januar, drevesa so začela zeleneti. ZIMA 1613/1614: Dolga zima, ki je trajala od 9. novembra do sredine aprila, sneg je nad 500 metri ležal 150 dni. ZIMA 1645/1646: Zelo snežena in mrzla zima. Veliko divjih živali je umrlo. ZIMA 1657/1658: Zelo huda in snežena zima, ki je trajala do 7. junija. V Rimu je zapadlo ogromno snega. Celo v Angliji je ležal sneg od 1. decembra do 21. marca. ZIMA 1661/1662: Skrajno topla zima. 17. do 23. maja pa je pritiskal hud mraz. ZIMA 1679/1680: Najtoplejši februar. ZIMA 1708/1709: Najbolj mrzel januar v Evropi, zamrznilo je Jadransko morje. Povprečna januarska temperatura je bila -13,2 stopinj celzija![/u] ZIMA 1710/1711: Najtoplejši in najbolj suh december, za Božič je že vse cvetelo. Zima je pritisnila sredi februarja, ko je biilo snega do kolen, pritisnil je hud mraz.
galaxy mini
20. 09. 2012 15.03
+3
a potem je za take pojav več kot 1000 let nazaj kriv HAARP.., ne zemlja ima svoje cikle.,, pač dej razloži to kk je blo to možno al so mogoč že takrat meli HAARP ?
T_one
21. 09. 2012 12.23
+0
ne, v preteklosti ne, dandanes pa večinoma...ker je to agenda NWO-ja, da lahko vpelje davka na ogljikov dioksid in poišče izgovor za globalni genocid. Seveda so ti cikli drugače v naravi naravnega izvora, toda ne v zadnjem desetletju. V naslednjih letih pa grozi "mala ledena doba", ki pa res bo posledica naravnega cikla. Preberi si na googlu članek: The Unknown Dangers of HAARP - TheyFly.com poišči na netu Steve jackson - Illuminati playing carda - 1995 , "seize the moment" in poveži stvari!!! Ni slučajno, da ima "eltia" po svetu več kot 180 kompleksov HAARP anten, ki jih zelo pogosto laufajo.... in to ravno v časih, ko se pojavljajo te "naravne (vremenske) katastrofe"! Ali misliš, da trošijo energijo in laufajo te komplekse anten samo zato, ker imaji preveč denarja in energije??!!! To je zelo drag hec; davek na ogljikov dioksid pa navečji biznis prihodnosti... Nafte počasi zmanjkuje, torej si mora "elita" iskati nove vire neomejenega dohodka, zato pa so začeli flaširati in prodajati vodo, sedaj pa nam prodajati še zrak (davek na CO2),...
Prekmurje Slovenija
20. 09. 2012 14.26
-4
Dokler bom imel v zmrovalniku led in poln hladilnik dobrot me briga kaj se dogaja tam. Direktorje in tudi predsednike držav kateri so temu največ pripomogli jih ne briga zato ne vem zakaj bi mene to moralo skrbeti
Ramzess
20. 09. 2012 14.22
+4
Pravijo, da bo letos ostra zima.
hondica
20. 09. 2012 14.38
CJ92
20. 09. 2012 15.07
+1
T_one
21. 09. 2012 12.23
Prophet
20. 09. 2012 14.15
+0
Ljudje smo pohlepni in zavistna bitja sedaj ko jaz dajem samo 50€ za kurjavo...dela sosed tudi na izolacij ,prezračevanju in novih oknih hehe.
hondica
20. 09. 2012 14.38
Tem tvojim 50€ prištej še stroške investicije.
draghci
20. 09. 2012 14.10
+12
Če si še tako želite najti vzrok pri človeku, ne bo šlo, ker enostavno to ni res. Ti ekstremni dogodki, ki jih je vedno več imajo vzrok čisto nekje drugje in očitno bo treba spet imeti predavanje o tem, ampak samo za tiste, ki znajo razmišljat s svojo glavo. Lepo, da krivimo sami sebe in smo tako zelo ekološki, ampak poveličevanje človeka v dobrem in slabem ne vodi k resnici. To pot vas UNI od tam gor nategujejo na to vašo skrb za okolje in služijo na vaš občutek za ekologijo.
Prophet
20. 09. 2012 14.17
+2
No ja ne vem če kaj služijo ,služim prevsem jaz vsakoleto namesto 2300€ za kurilca dam samo 50€.Investicijo bom povrnil v 5 letih .Če tako služijo na meni ,kar naj.Google polar shift.
Beskovnik
20. 09. 2012 14.26
+2
Glej služijo na-način,da obdavčijo emisije,kazni z zvezi emisijami in v tem je veliko denarja .
Ramzess
20. 09. 2012 14.31
+5
Vsi planeta našega sistema s Soncem vred doživljajo spremembe, ...oni pa o globalnem segrevanju (kar je čisto nekaj drugega), saj ne da človek na svojem ni brez odgovornosti, a dejstvo je da gre za nekaj precej večjega, kar določene skupine in neuradna znanost vedo, elita ve, itd., čemu bi se vsi na nekaj pripravljali itd., čeravno je to zapravljanje energije in časa, ...žal je široka javnost o tem zelo slabo obveščena, sicer to ni toliko pomembno, o ob pravem času na pravem mestu bomo že vedeli, kar je treba vedeti, a kup dezinformacij v tem svetu povzroča več težav kot koristi, in še kar zaslepljena javnost, kljub množici dokazov, ne vidi kaj se dogaja, pa mnogi so govorili, opozarjali, napovedovali, cele slike še ne boste videli, a veliko te slike pa, če znate sešteti dva in dva, tako v fizičnem kot metafizičnem kontekstu, kajti dva in dva ni vedno štiri.
Ramzess
20. 09. 2012 14.37
+1
Po vsem svetu beležijo nastajanje lukenj in udorov, pa uradni mediiji sploh ne omenjajo tega, pa je to 'odpiranje Zemlje' ravno tako povezano z veliko spremembo, ...morda se ravno zato taji.
Pesostar
20. 09. 2012 14.50
-1
Naš pravi problem je denar, egoizem in lastninjenje. In zaradi tega je tako kot je. google: david icke, jim marss, wearechange, infowars, itd. Pa razmišljajte z odprto glavo. Skriti namen je popolnoma drugačen od tega kar pride v medije.
SBR
20. 09. 2012 14.54
bobocat
20. 09. 2012 14.07
+11
Kdaj vam jasno, ljudje, da je naš planet Zemlja samo del Vesolja, ki ima svoj urnik, vse ima nekoč svoj konec
hondica
20. 09. 2012 14.14
Tako kaže ja po sedanjih znanstvenih dognanjih, da nas bo počasi popapala entropija, ampak do takrat je časa še ohoho.
ochi
20. 09. 2012 14.00
+1
ravno ta neverjetna hirost ti da mislit, da to ne more biti človeški faktor. mora biti nekaj bolj kozmičnega.
ochi
20. 09. 2012 14.05
-3
sploh pa ne vem, kaj se pritožujejo. sedaj imajo življensko priložnost raziskat območje, ki ga sicer pokriva "večni" led.
zajcek_kima
20. 09. 2012 14.10
-3
taki kot si ti nebi smeli imeti pravice do življenja na tem planetu, še en dokaz da bog in vera ne obstjata
Ramzess
20. 09. 2012 14.22
T_one
20. 09. 2012 14.25
+1