Zanimivosti

VIDEO: Pa naj kdo reče, da to ni največja 'umetnina' na našem nebu

Washington, 04. 11. 2015 12.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Nasa je tokrat poskrbela tudi za umetniške duše. Objavila je pol ure dolg visokoresolucijski posnetek nam najbližje zvezde, ob katerem človek z lahkoto vsaj za trenutek pozabi na vsakdanje skrbi. Vabljeni k ogledu največje "mojstrovine" našega osončja.

"Vedno žari, vedno ga obkroža svetloba in energija. Ob neprestanih izbruhih pa k nam pošilja neskončen val svojih delcev. Vedno, ko obsije našo polovico planeta, doživimo svetlost novega dne, njegova energija poganja tako vreme, kot tudi vse, kar je živega," so se ob objavi novega posnetka o Soncu razpisali pri Nasi.

Nasa ga sicer s pomočjo posebnega observatorija SDO (Solar Dynamics Observatory) opazuje 24 ur na dan. Kamere Sonce snemajo na 10 različnih valovnih dolžinah, vsaka od teh pa pripomore k spoznavanju različnih temperatur solarne snovi. Na danem posnetku v 4K kvaliteti je v detajle prikazana njegova aktivnost.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

DrFake
04. 11. 2015 23.27
Kje je pa ULTIMATE BOZON?
DrFake
04. 11. 2015 23.27
Al pa kaj kaj kej dogaja v Cernu na hadronskem drkalniku?
DrFake
04. 11. 2015 22.47
+2
V znanosti se je v zadnjih 20 letih zgodilo toliko pomembnejših prebojev, ki bi morali postati del naslovnih strani vseh časopisov in spletnih portalov in mene hočete prepričati, da si bom 30 minut ogledoval vaše posnetke sonca :)))). Hubble, bozon, sonce in voda na marsu, to so vam glavne teme :)))). Poneumljanje zdrave pameti z redukcionistično znanostjo, zasvojenostjo z delci, bozoni, fotkami planetov, bruhanjem vulkanov in sonca. Vse kar vidite je privid vaše lastne zavesti, delcev ni, atomov ni, vse je samo hologramski univerzum, projekcija zavesti, skupek energij. Frekfenca, vibracija, resonanca, energija - najkrajši opis za celotni kozmos. To je povedal že Nikola Tesla. Zelo senostaven opis in najbolj zgovoren in za premnoge lobije preveč nevaren.
Entropy
04. 11. 2015 18.25
+4
Eric Dollard,pravijo mu tudi novodobni Tesla,pravi da sedanje Sonce izgublja moč. Pravi,da Sonce ne izgoreva nobene energije,dejansko ne izgoreva ničesar in nima nobene fuzije,ampak je bolj pretvornik elektromagnetne svetlobe. Tako rekoč Velikanska Teslina Lampa.Torej Sonce ni samo goreče nebesno telo,ki izžareva toploto,kot taborni ogenj,kajti če bi temu bilo tako,bi na primer na vrhovih gora ali na 20km višine bilo bolj vroče.Vendar temu ni tako,ko se dvigujemo proti 100 km hladneje postaja.To vemo zagotovo.Torej,svetloba iz Sonca reagira z gosto atmosfero na tleh in to proizvaja toploto.V interakciji z snovjo,vidna svetloba predvsem deluje na povečanje elektronov v višje energije ravni,zato vidimo,da so vidna svetloba,gama žarki in mikrovalovi ena in ista stvar.Oni so vsi elektromagnetno sevanje;razlikujejo se samo v valovnih dolžinah.Večina elektromagnetnega sevanja iz Sonca je v obliki vidne svetlobe.Svetloba je narejena iz valov različnih frekvenc.Te frekvence naši možgani prevedejo v barve.Infrardeči valovi in ultravijolični valovi sta dve vrsti valov iz Sonca,ki jih ne moremo videti.Torej zaradi atmosfere,ki je tako gosta pri tleh,mikrovalovi iz Sonca ustvarjajo toploto tako,da ustvarjajo elektronsko razdraženje v zračnih plinih.Ta isti fenomen se zgodi živim organizmom.Vsi vemo za toplotni učinek,ki ga ima Sonce na našo kožo.Gostejši je predmet,večji je toplotni učinek.Ta tip prenosa toplote je mogče opaziti ob Sončnih dnevih.Vaš obraz bo občutil toploto,ko boste stali na Soncu.Vaš obraz bo absorbiral Sončevo toploto in ogrel vaš obraz brez,da bi ogrel zrak okoli vas na istem nivoju.Sončevo energijo,ki jo absorbira vaš obraz imenujemo sevalna energija ali sevanje.Sevanje je prenos te toplotne energije iz strani elektromagnetnih valov.Torej svetloba,ki prihaja iz Sonca je kompleksna in intelegentno zasnovana z mnogimi frekvencami.
Cmrlj3
04. 11. 2015 18.39
+0
ne bluzi. na površju zemlje je topleje izključno zato, ker gostejša atmosfera zadržuje več toplote. in obratno; višje boš šel prej boš opečen zaradi redkejše atmosfere. pri 150 miljonih km od sonca pa kilometer ali dva ne igrata neke dejanske razlike pri količini energije, ki jo od sonca dobiš.
Entropy
04. 11. 2015 18.49
+2
Da prjato samo bluzim,ti imaš prav.Tebi pravijo novodobni Tesla,pol že imaš prov...You have EGO atack.
general911
04. 11. 2015 18.23
gerd
04. 11. 2015 17.42
+1
Fascinantna kako lepo je vesolje.
scipio
04. 11. 2015 16.31
+3
to je tisto, kar ti omogoča, da sediš takoel pri Konjskem repu in opčasi lockaš pivo in gledaš bejbe, kihodijo mimo! prav to in nobena druga stvar, ki bi bila tako nenadomestljivo potrebni pogoj za tvoje pivce in za pletne dekolteje inminice kot je tale sonček. kdo ali kaj je njega omogočilo, da nam tako veselo sije, je pa fundamentalno vprašanje in se je bolje kot z njim (!?) ukvarjati z vprašanjem "drugo pivce takoj po prvem: da ali ne?" Odgovor na to je vendar jasen.