Tujina

VIDEO: V Srbiji pripravljeni na poplave, a izredne razmere ne veljajo več za celo državo

Beograd/Obrenovac, 23. 05. 2014 07.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
N.D./V.L./STA
Komentarji
4

Beograjski župan zatrjuje, da so razmere v Beogradu stabilne in pod nadzorom. Posamezni deli Obrenovca pa so še vedno pod vodo. Prebivalcem priporočajo, naj se v mesto ne vračajo, dokler dezinfekcija ne bo končana, pristojni pa pravijo, da so iz mesta umaknili že 200 ton poginulih živali.

Do zdaj so na poplavnih območjih v Srbiji odkrili 33 trupel, od tega se je 13 ljudi utopilo, je sporočil notranji minister Nebojša Stefanović. "To so pravi in resnični podatki," je poudaril.

V Srbiji je potekal tretji dan žalovanja, ki ga je srbska vlada razglasila zaradi katastrofalnih poplav. V Beogradu so pripravljeni na poplavni val, a tamkajšnji župan Siniša Mali je delal, da gladini Save in Donave res rasteta, a ne tako hitro, kot so sprva pričakovali. Poplavni val Save naj bi bil visok le nekaj deset centimetrov, ne pa metrov, kot so najprej predvidevali. Zato je Mali prepričan, da so Beograd pred poplavnim valom, z visokimi nasipi ustrezno zaščitili.

Se pa beograjske oblasti bojijo, da bi utegnile poplave sprožiti več od okoli 1000 registriranih zemeljskih plazov na širšem območju Beograda, zato so oblikovali posebno skupino za popis vseh plazov in oceno tveganja.

Medtem so nekateri deli Obrenovca, kraja, ki so ga poplave v Srbiji najbolj prizadele, še vedno pod vodo. Povsod je mulj, materialna škoda pa ogromna. Pristojni so ocenili, da so razmere v Obrenovcu na splošno boljše in dodali, da se voda umika. Tako so se nekateri prebivalci včeraj vrnili v mesto, vojska, policija in veterinarske ekipe pa jim pomagajo pri odpravljanju posledic poplav. Vseeno pristojni opozarjajo, da je bolje, da se prebivalci v mesto ne vračajo, dokler ne bo končana dezinfekcija. Šef kriznega štaba Dušan Ljuština je dodal, da so iz mesta odpeljali okoli 200 ton poginulih živali.

V Šabcu reka Sava upada, a na kritičnih točkah še vedno obstaja nevarnost, da bodo nasipi popustili.

Obrenovac
Obrenovac FOTO: Reuters

Ukinili izredne razmere

Vlada Srbije je danes ukinila veljavnost izrednih razmer za celotno ozemlje države. Izredne razmere ostajajo le v posameznik krajih in občinah, ki imajo zaradi poplav veliko škodo, ali pa jim poplave še vedno grozijo.

Srbija pri obnovi po poplavah računa tudi na mednarodno pomoč

Srbski predsednik Tomislav Nikolić naj bi se sestal s predsednikom Evropske banke za obnovo in razvoj (EBRD) Sumo Chakrabartijem, ki se mudi na tridnevnem obisku Srbije, na katerem se s političnimi predstavniki pogovarja o podrobnostih in prioritetah pri odpravljanju posledic poplav.

Chakrabarti je po sredinem srečanju s predsednikom vlade Aleksandrom Vučićem dejal, da je EBRD s Srbijo pripravljena sodelovati pri kratkoročnem, srednjeročnem in dolgoročnem načrtu obnove po poplavah. Med najnujnejšimi ukrepi, ki naj se jih lotijo srbske oblasti, pa je izpostavil obnovo cest, vodovodov in električne distribucije.

V Srbiji ostaja slovenska enota civilne zaščite za prečrpavanje vode

Enota slovenske civilne zaščite za reševanje iz vode je v Srbiji že končala reševanje in se bo vrnila v Slovenijo. V Srbiji pa medtem ostaja enota civilne zaščite za prečrpavanje vode, ki je z dvema muljnima črpalkama prečrpavala vodo v Termoelektrarni Nikola Tesla v Obrenovcu, ko je bila ta najbolj ogrožena, po upadu vode pa je bila premeščena na drugo lokacijo v Obrenovcu. Dve črpalki sta v TE Nikola Tesla v 233 urah delovanja prečrpali 136.000 kubičnih metrov vode.

Vodstvo in 19 članov enote s tremi črpalkami ostaja v Obrenovcu, a se bo ekipa zamenjala. V nedeljo v Srbijo odpotuje novo 13-člansko moštvo prostovoljnih in poklicnih gasilcev.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

johanca123
23. 05. 2014 22.51
-1
končno ofce na sliki - prejšnje dni so bili samo pujsi
periot22
23. 05. 2014 21.42
+1
Uboge živali!
periot22
23. 05. 2014 21.42
+0
Uboge živali!
periot22
23. 05. 2014 21.41
+0
Uboge živali!