Tujina

VIDEO: Objavili nove posnetke eksplozije rakete Antares

Washington, 25. 11. 2014 08.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Na spletu se je pojavil nov posnetek eksplozije rakete Antares, ki bi morala na ISS ponesti za 200 milijonov dolarjev zalog. Ena od kamer se je znašla v samem središču eksplozije, zato je mogoče videti, kako se je širila ognjena krogla in kako so po zraku letele razbitine. Oglejte si dramatični video.

Na spletu se je pojavil nov posnetek neuspele izstrelitve zasebne rakete Antares, ki bi morala na Mednarodno vesoljsko postajo (ISS) odnesti zaloge, a se je njena pot končala z eksplozijo. 

Video so sestavili iz posnetkov štirih kamer, ki so iz različnih smeri "lovile" izstrelitev. Postavljene so bile ob izstrelitveno ploščad, ena pa je ujela celo notranjost "ognjene krogle", v katero se je raketa spremenila ob trčenju na tla. Na posnetku je tako dobro videti, kako se širi ogenj in po zraku letijo razbitine.

Spomnimo. Nesreča se je zgodila v zadnjih dneh oktobra. Raketa, ki so jo zgradili v pojetju Orbital Sciences Corp, je eksplodirala šest sekund po vzletu iz baze ameriške vesoljske agencije Nasa v ameriški zvezni državi Virginija.

 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (37)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kritiki12
25. 11. 2014 12.09
+11
Sreča da imamo ruse in kitajce drugače bi astronavti že bli zlo podhranjeni na ISSju.
Misija1
25. 11. 2014 12.44
-7
Kmalu bodo rakete preteklost fantic, americani so v sklepnih fazah testiranj plovila Boeing x-37, ki bo plovilo brez posadke, vzletalo bo kot raketa, nazaj se bo vracalo kot letalo (malo pobrskaj), posadke ne bo, stroski bodo seveda zelo majhni, saj ne bo unicenja rakete in vsega kar je na njej. To bo krepko pocenilo prevoze v vesolje. Menda ti je jasno, zakaj americani raje placujejo rusom za polete ta cas, saj niso neumni, da bodo gradili nove rakete, ce jih mečejo iz uporabe ze vec let. Tudi nove generacije niso razvijali, ker so presli na uporabo raketoplanov. Nic ni brez razloga, hvalit nekaj in šinfat drugo je nesmiselno, velja za vse v zivljenju. V kratkem bodo americani tisti, ki bodo poceni in varno nosili tovor v vesolje, rakete so preteklost fantic. Sicer pa, imas dosti virov na internetu, poisci malo in si razširi obzorja! So pa resnicno Rusi kar se tice raketnih motorjev pred americani, ti so svoj denar posvecali razvoju drugih branž. Ampak, raketni motorji in rakete katere poganjajo, postajajo preteklost.
dreko123
25. 11. 2014 12.53
+7
Misija1 - če bi si malo prebral bi lahko vedel da je zgoraj opisano že zdavnaj znal ruski - buran! - vzletel kot raketa, 2x obrkožil zemljo in čisto avtomatsko brez pomoči pristal s tako sofisticiranim avtopilotom ki ga še sedaj ne premore nobeno letalo! :) če smo že pri temu... škoda ker je zmanjkalo denarja in ker je razpadla sz...
dreko123
25. 11. 2014 13.17
+6
zaradi burana so izdelali tudi še vedno največje potniško letalo na svetu - antonov mriya 225 - ki kot edini primerek še vedno premaguje "zakone fizike" s svojo velikostjo in zmožnostjo prevoza gromozanskih tovorov in katerega ravno američani največ najemajo za prevoze abnormnih zadev, ker sami niso bili sposobni naredit kaj tako velikega in delujočega... -kar se tiče vesoljskih tehnologij in aviacije so vedno stopicali za rusi...
Cmrlj3
25. 11. 2014 13.43
+6
Američani so že imeli t.i. space shuttle, ki pa se je izkazal za neprimerno dražjega, kot konvencionalne rakete. pri samih raketah pa trenutno kar se cen tiče prednjači SpaceX.
dreko123
25. 11. 2014 13.58
+0
Cambi7
25. 11. 2014 14.03
+3
Misija, dreko... itd Očitno, mi spremljamo kaj se dogaja tam zgoraj
Cambi7
25. 11. 2014 14.10
+2
Ni izpisalo do konca.? Space X bo naredil svoje, sojuz pa je zakon v trenutni zanesljivosti.
Misija1
25. 11. 2014 16.13
+0
dreko, pred Buranom so imeli americani ze Space Shuttle. In to kar nekaj casa pred Sovjeti. In zanimivo kako podobna sta si z Buranom! Edina razlika je bila v vodljivosti, Buran je bil brezpiloten. Ampak primerjat Boeing X37 in Buran ali Space Shuttle, je smesno. Sej poanta X37 ni brezpilotnost, pac pa moznost poceni utirjanja satelitov, tovora itd...Tega pac Buran ni zmogel, kot tudi ne Space Shuttle, drugace bi jih ze zdavnaj uporabljali namesto nosilnih raket! Tudi Rusi. Le zakaj uporabljajo klasicne nosilne rakete, ce pa bi po tvoje Buran to zmogel? Ocitno ni slo, Buran pac ni namenjen temu, cemur je X37. Rakete so preteklost, ameriske privatne firme bodo v nekaj desetletjih naredili ogromno revolucijo kar se tice vesolja!
appollyon
25. 11. 2014 19.19
-3
Če bi vi rusofili si gdaj kej prebralk, ne samo butal bedarije vn, bi vedel da je imela ta raketa ruske motorje! Tako da sami svoje idole v drek porivate, poleg tega, je veliko več ruskih raket palo dol oz. so imele težave kot ameriških v zgodovini osvajanja vesolja, samo od američanov vi dobivate novice od rusov pa jih zadnjih 20 let!
dreko123
26. 11. 2014 01.18
+1
appollyon ne nabijaj - sploh ni primerjave v statistki ruskih raket ali ameriških - ker so ruske vedno bile precej bolj zanesljive in cenejše - imaš statistiko na internetu samo mal morš pobrskat... če pa tile kavboji ne znajo niti preverjenih enim najbolj zanesljivih ruskih motorjev zmontirat poštimat - svoje elektronike in drugih sestavnih delov je pa dost žalostno... sicer pa ni čudno - vse kar je nasa dosegla so bili najeti tuji inženirji kot sem že večkrat povedal tudi slovenci ki so spisali software za sedaj že pokojni shuttle - šli v naso naložili zadevo in se vrnili... isto velja za druge zadeve kot so telekomunikacije - ti ubogi revčki ne znajo sami nič naredit :) se moraš zaveda da so novodobna sanjaška in tipično ameriško naduvana podjetja kot so nek space-x po izskušnjah, tehnologiji, znanju nekje na nivoju hitlerjeve v2 rakete :) bo še precej vode preteklo da bodo morda sklanfali skupaj vsaj nekaj približno uporabnega... mogoče si lahko sedaj sposodijo kake ukrajinske inženirje, samo kaj ko so večina spet vsi v vzhodni ukrajini in so vezani na rusijo hehe... ima tudi ukrajina veliko znanja in pameti glede raketnih in drugih tehnologij - mogoče bo pa biden poleg zlata še mal znanja in ljudi pokradel :)
dreko123
26. 11. 2014 01.23
+2
američani se naj držijo show businessa - filmov, glasbe, posebnih efektov, in mučk z denarjem - ups saj res to je pa že domena židov ki imajo v lasti hollywood :) - no naj se držijo tega... ker so res dobri v tem in vojnah... ostalo pa naj prepustijo drugim... avtomobile, raketne tehnolgije... elektroniko jim pa itak že od nekdaj razvijajo drugi in izdelujejo azijci... tko bomo to spustil :)
Misija1
26. 11. 2014 10.04
-1
Elektroniko da jim razvijajo drugi, pa ti si iz Lune pado! Ko bo Rusija na nivoju Amerike kar se tice elektronike in IT tehnologije, takrat bos lahko pisaril taksne kvacke, do takrat pa boljse da na pises, ker se smesis. Amerika je ŠPICA v razvoju elektronike in IT tehnologije. Rusi se danes nimajo svojih procesorjev in graficnih pospesevalnikov, o operacijskih sistemih katere uporabljajo, pa niti ne bova debatirala. Sama AMERISKA roba. Skratka, ne se smesit no, ce si ze pravilno pisal o ruski dominaciji kar se tice raket in motorjev, pa ga ne sekat z elektroniko, ker se res osmesis. Vse ruske racunalnike, vse VOJASKE in CIVILNE ruske serverje, se danes poganjajo AMERISKI PROCESORJI. Saj sta na trziscu le dva proizvajalca, oba sta Ameriska (AMD in Intel). Skratka, daj ne se smesit no, pred rusofili izpades car, v realnosti pa se smešiš da je kar tezko čitat. Na koncu bos pisal, da so ZDA nula na nulo, zanimivo, imajo pa taksno industrijo, ki je Rusija nikoli in nikdar ne bo imela. V cau Sovjetske Zveze so bili Rusi krepko mocnejsi kot so danes, tako vojasko kot ekonomsko. Od 2 sv. vojne dalje pa do ustanovitve Rusije, je bila Sovjetska Zveza 2 najmocnejsa drzava tako VOJASKO kot EKONOMSKO! Danes je vojasko krepko dalec, prekašajo jih Kitajci, pocasi tudi Indijci, Americani pa se vedno nosijo paradno zastavo. Ekonomsko so padli na 8 mesto, Nemcija z 80 milijoni prebivalcev (napram Ruskih 140 milijonov), jih prekaša! Skratka, ne opevat necesa cesar ni!
appollyon
26. 11. 2014 12.53
-2
Sojuz je raketa z največ nesrečami, nakar je Shuttle raketoplan, z največ nesrečami. Shuttle pa kralju tam zato ker je edini v svojem razredu, nakar sojuz ni!
dreko123
26. 11. 2014 13.34
+1
Misija ne mi o IT-ju ker delam v IT-ju :) če bi hotela razglabljat kdo je kaj razvil bi bile debate dolge in na koncu bi ugotovil da je amerika bore malo razvila - če je firma ameriška oz. se gre za korporacijo - ne pomeni da je razvila amerika... intelove procesorje vsaj prejšnje serije so razvili recimo izrael za intel... microsoft ima svoje razvojne centre po celem svetu največ mu razvijajo ravno v vzhodnoevropskih državah! ARM tehnologija je zopet v ameriški lasti... razvija jo cel svet in si jo po svoje prireja odvisno od procesorjev... naj bodo krait od qualcomma ali navadna arm - od recimo samsunga, meditek-a itd... termovizijo kot jo poznamo danes so ukradli iskri še v času socializma... - amerika je kapitalistična država, kjer se gre samo za zaslužek in oni že od nekdaj kradejo ali pokupijo vso tehnologijo si prilastijo patente in si jo nato lastijo! - kar pa še ne pomeni da so jo razvili sami! - isto velja za software lastniki so američani... razvijajo jo drugi... kot bi že sam lahko vedel so najboljši programerji in hekerji vzhodni evropejci vključno z rusi ter kitajci! - dejstvo je da so rusi že po naravi zelo intelegenten in iznajdljiv narod... kar za zahod ne mormo rečt... če imajo "denar" in pokupijo in prilastijo vse kar je uporabnega... vključno z Nikolo Tesla ki so ga že takrat imeli za norca in so ga prinesli naokol sploh tipičen kapitaslitičen američan - Edison! ... zgodovina se ponavlja...
dreko123
26. 11. 2014 13.37
-1
Če bi bil Elan ameriški... bi vsi lepo haral lepe denarje za Carwing tehnologijo... ampak ker ni... je lepo free za vse njihove copycat smučarska podjetja... Če bi bil Elan nek Apple... bi patentiral še sneg (ker oni pač lahko) ... mi pa pač ne mormo ker smo samo hlapci in revčki in nam ni dovoljeno!
dreko123
26. 11. 2014 13.48
+0
bdw - vse vladne računalnike v Rusiji bodo kmalu nadomestili z domačimi procesorji, ker enostavno ne zaupajo imperjalističnim znamkam zaradi vuhunjenja in drugih varnostnih razlogov, kar pomeni, razvoj domače proizvodnje, nova delovna mesta in neodvisnost oz zahoda, ker so pač na tem področju malo spali in niso razvijali industrije v ta namen... - kar se tiče ekonomije je Rusija edina država ki je v samo dobrih 10 letih dvignila standard, gospodarstvo preko 300% iz bankrotirane in zahodu in židom razprodane posovjetske rusije je sedaj ena najmanj zadolženih držav na svetu! Losala se je IMF-ja in so dejansko suverena država ne neka banana proxy lutkasta država kot je nemčija ki je v lasti rothschildov tako kot amerika in večina zahoda! - Sankcije so jo malo prizadele (to je bil že od začetka plan "zahoda") ker je postala premočna in ne pod kontrolo zionistov kateri vodijo in si lastijo zahod! - Ampak nič bat BRICS bo steral petro-dolar... čez nekaj let bo vojna ali pa bankrotirana ničvredna amerika in vse kar je povezanega z njihovim umetnodvignjenim petro-dolarjem! skupaj z izraelom bodo šli na beraško palico! - to so neke sodobne umetno ustanovljene državice na genocidu... tako kot so nastale bodo razpadle... ostale bodo države z tisočletno zgodovino in kulturo!
Misija1
26. 11. 2014 22.05
+0
dreko123, ce delas v racunalniski trgovini se nisi IT mojster.Zdaj pa prosim, nehaj se smesit. Vse kar si napisal so laži! Ameriske IT korporacije so BOG IN BATINA IT tehnologije. In v zlati dobi IT tehnologije, racunalnistva itd., se te ameriske firme niso imele razvojnih centrov izven ZDA. Od iznajdbe čipa dalje, amerika kroji svet elektronike in IT tehnologije. Intel in AMD razvijata vecino v ZDA, tudi tam imata najvec zaposlenih, vse ostalo kar se tice tujine, je le LOGISTIKA in PRODAJA! Razvojni centri so v silicijevi dolini, menda ves kaj je to in zakaj se tako rece! Silicijeva dolina je POJEM za elektroniko ter IT tehnologijo, racunalnistvo na splosno. Zdaj pa se spravi spat, jutri bos spet lahko delal na svoji anti ameriski propagandi! Pa se enkrat, Rusija je bila v casu Sovjetske zveze vojasko in ekonomsko 2 najvecja sila na svetu. Danes je ekonomsko na 8 mestu, vojasko pa je izgubila 1 mesto, sledi ji novi padec saj Indija postaja vojasko mocnejsa.
appollyon
27. 11. 2014 12.12
+1
dreko elan je imel patent, samo patent ne moreš imeti v nedogled! Tako da sedaj lahko tudi drugi kopirajo njihovo tehnologijo! No pa k smo že pri kraji tehnologije in patente, dej pejt mal v rusijo pogledat, nimajo niti ene svoje stvari vse so ukradli! Da ne govorimo o kitajcih in podobnih
DeBill
25. 11. 2014 12.06
+1
Svetujem amerom trampolin, pa naj se preveč ne približujejo ISS da ne bodo še to uničli. Tako je to, eni se gredo pleasure z i sranjem, drugi ta pravi pa imajo big boys tasks.
KopulacijskiO
25. 11. 2014 11.39
+5
Mimogrede, raketa ni eksplodirala sama od sebe, ampak so jo uničili namenoma. Ob vzletu je šlo nekaj narobe, in da raketa ne bi nekontrolirano letela naokoli, so sprožili eksploziv, ki ga imajo vse rakete v ta namen.
dreko123
25. 11. 2014 10.26
+7
podobno kot bi gledal poiskuse vzleta nemških V2 raket 44. leta :)
appollyon
25. 11. 2014 10.40
+5
Konec koncev so samo izboljšane verzije raket V2, ruske izdelave.
dreko123
25. 11. 2014 11.52
+5
dejansko so izboljšane variante raket V2 ameriške rakete iz paperclip seznama inženirjev... rusi so bore malo pobrali in so zadeve razvijali bolj po svoje... zato so tudi ruski raketni motorji generacijo pred zahodnimi - iste ki kupuje zahod za svoje rakete od rusije... - je pa res da in eni in drugi bazirajo vse na eni in isti osnovni tehnlogiji iz 2sv. vojne :) bi bil že čas za kako novo tehnologijo ki jo pa imajo ali nimajo eni in drugi... pa itak mi ovčke ne bomo še dolgo časa vedeli...
appollyon
25. 11. 2014 19.20
-1
Dej ne butaj bedarij, ta raketa je imela ruske moroje, preberi malo ne pa butat bedarije tako kot na vseh postih do sedaj! Haha in generacijo pred zahodnim, pa kje ti to pobiraš?!?
zdravapamet50
25. 11. 2014 09.20
-1
hvala bogu, da ni bilo ljudi na krovu....ampak 200 miljonov tudi ni mačji kašelj....bolje da bi jih poslali za zdravljenje ebole...
me987
25. 11. 2014 09.18
+11
podjetje Orbital Sciensces Corp. za komercialne polete v vesolje. je bil direktor preveč na MBA usposabljanjih in se je šel cost savings.. rezultat pa tule. je do vzleta sicer prišparal 6,3 miljone, ker je vgradil enake dele, a od drugega proizvajalca, 50% ceneje. a bo mogoče sedaj plačal 200miljonov za tovor, ki je bil uničen? ne.. tako kot tudi drugi kapitalisti škode nikoli ne plačajo, znajo potegnit samo dobiček.
xmp125
25. 11. 2014 10.18
+2
Kaksen tipicno slovenski nonsens ... podjetje je zasebno, kapital je od delnicarjev, ki so prispevali denar (tudi za) to raketo. Izguba je njihova, z direktorjem pa bodo obracunali sami.
dreko123
25. 11. 2014 10.24
+1
drugače obstajajo tudi zavarovalnice in zavarovanja :)
Slovenec-slovencu=pes
25. 11. 2014 10.56
+1
xmp125 in drako123 .. ergo prideta na to kar je napisal me987. Izgubili bodo delničarji, zavarovalnice torej posledično ljudje. On pa si je prišparano že nekako pretopil denar na svoje račune. :) A vas slowenistan še ni ničesar naučil?
xmp125
25. 11. 2014 12.29
+3
In kje imas kaksne dokaze da se je direktor okoristil? Ce so vgrajevali cenejse komponente je to zato, da bi znizali stroske (tudi, ali pa predvsem delnicarjem, ki financirajo te rakete), ne pa zato, da bi direktor provizijo vtaknil v zep. Morda bi za koga iz slovenije bilo koristno vsaj za nekaj mesecev oditi v tujino, da bi videli da slovenija ni cel svet.
me987
25. 11. 2014 13.18
jaz sem si to o vgrajenih delih izmislil. hotel sem samo rečt, da MBA managerjev (ki po takih načelih delujejo, da tudi v Sloveniji) živih ne morem, ker to sploh niso živi ljudje ampak ljudje brez duše. @xmp125, sem delal v tujini 4 leta, vem dobro, kako se stvarem streže in da je vsak plačan točno toliko, kot si zasluži. pri nas pa tega ni, ker vladajo MBA managerji, po možnosti iz IEDC Bled, kjer take pokvarjene protoripe izdelujejo.
appollyon
25. 11. 2014 19.21
-1
Vgrejevali so cenejše motorje, in to ruske, tako da vam je lahko jasno!
Klemen12321
25. 11. 2014 09.16
-2
Izgleda nekaj podobnega kot atomska bomba, ??