Tujina

VIDEO: Nesreča zaradi telefonskega pogovora s punco?

New York, 14. 08. 2009 16.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Ameriško letalsko združenje je suspendiralo kontrolorja letenja in njegovega nadzornika, ker v času trčenja letala in helikopterja nad reko Hudson, ko je umrlo devet ljudi, nista opravljala svojega dela.

Trenutek nesreče je ujela prijateljica v nesreči umrlih Italijanov, ki je snemala njihov let s trajekta.

Eden od kontrolorjev, ki je bil zaposlen na letališču Teterboro in odgovoren za letalo Piper, v katerem so bili trije ljudje, naj bi imel v času nesreče "neprimeren telefonski pogovor“. Po podatkih neimenovanega vira blizu preiskave naj bi se kontrolor namreč pogovarjal s svojo punco. Poleg tega v zgradbi ni bilo njegovega nadzornika, kot to določajo predpisi.

Dvig helikopterja iz reke Hudson-7
Dvig helikopterja iz reke Hudson-7 FOTO: Reuters

"Zaenkrat nimamo dokazov, da je to prispevalo k nesreči, vendar pa je takšno vedenje nesprejemljivo. Zato smo zaposlena poslali na dopust in proti njima uvedli disciplinski postopek,“ je povedala predstavnica ameriškega letalskega združenja FAA Laura Brown.

Združenje kontrolorjev ob tem poziva k previdnosti: "Takšne obtožbe je treba najprej temeljito preiskati, preden potegnemo zaključke o vedenju katerega koli kontrolorja letenja.“

Devet mrtvih

Pri preiskavi o nesreči, v kateri je umrlo devet ljudi, tri v letalu Piper ter pet Italijanov in pilot v panoramskem helikopterju, tesno sodelujeta Nacionalni odbor za varnost v prometu (NTSB) in FAA.

Suspendiran kontrolor naj bi sicer imel že vrsto let izkušenj. Zdaj pa se tako on kot tudi njegov nadzornik soočata z možnostjo, da ju odpustijo.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

stanislav3
14. 08. 2009 17.58
ljubezen nam je vsem v pogubo
odbogaposlan
14. 08. 2009 17.04
Včeri st emi zbrisali 3 komentarje, eden o pingivinkah!
odbogaposlan
14. 08. 2009 17.03
Bodo ga moral prej obsodit, preden ga bodo odpustili? xe,xe,