Tujina

VIDEO: Mississippi grozi Memphisu

Memphis, 07. 05. 2011 17.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Reka Mississippi vse bolj ogroža prebivalce ameriškega mesta Memphis. Graceland, dom Elvisa Presleyja, zaenkrat ni ogrožen, grozijo pa poplave številnim kmetijam in vasem.

Policija v Memphisu je opozorila več tisoč prebivalcev, naj zapustijo svoje domove, preden jih zalije narasla reka Mississippi. Obvestilo o evakuaciji je prejelo okoli 950 gospodinjstev v Memphisu in okoli 135 domov v okrožju Shelby, je sporočil okrožni šerif. V sporočilu je bila zapisana tudi telefonska številka, na kateri so lahko naročili prevoz za ljudi, ki so ga potrebovali. Prav tako so že odprli zasilna zatočišča.

Prebivalci Memphisa se pripravljajo na evakuacijo.
Prebivalci Memphisa se pripravljajo na evakuacijo. FOTO:

Cyrine Howard, prebivalka okrožja Shelby, je povedala: ''Odšla bom danes. Ceste so že poplavljene, pravzaprav nas voda vse bolj obkroža. Če ne odidemo danes, morda sploh ne bomo mogli oditi z avtomobilom.''

V Memphisu se je voda že nabrala na najnižjem koncu ulice Beale, ki je sinonim za blues, vendar je še vedno približno kilometer od svetovno znane ulice nočnega življenja. Glavno letališče ni ogroženo, prav tako ne FedEx, ki ima na letališču enoto za razvrščanje pošiljk, kjer obravnavajo do dva milijona paketov na dan.

Graceland, dom Elvisa Presleyja in ena največjih mestnih znamenitosti, je okoli 20 minut vožnje stran od reke in prav tako ni ogrožen zaradi poplav.

Zaradi nasipov in drugih obrambnih zidov pred poplavami, ki so jih zgradili v preteklih letih, so inženirji dejali, da je malo verjetno, da bi večja mestna območja poplavilo, velike poplave pa grozijo kmetijam, majhnim vasem in celo urbanim območjem. Kako dolgo bo nivo vode tako visok in koliko škode bo voda povzročila glinenim stenam nasipov, ko se bo vodostaj nižal, pa so bistveni dejavniki, še pravijo inženirji.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bobothecat
08. 05. 2011 12.46
Za razliko od nas, ti lahko v takšni poplavi voda v hišo prinese tudi aligatorja ali pa zelo strupeno kačo.
marjanka9
07. 05. 2011 22.17
Na enem koncu sveta mori človek, na drugem pa narava.
rexi09
07. 05. 2011 19.18
Skoda pa tok dobr jim je kazal v nba.
LovecNaKomuniste
07. 05. 2011 18.30
A ni Memphis v Egiptu? Jao te američani samo kopirajo imena mest, praktično so brez vsake zgodovine. Čudno, da niso še reke Mississipi imenoval Nil.