Tujina

VIDEO: Komet omogočil vpogled v Sončevo atmosfero

Pasadena, 07. 06. 2013 12.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Znanstveniki so lahko ob koncu maja opazovali ogromno luknjo v Sončevi atmosferi. Vpogled v korono pa je znanstvenikom omogočil tudi komet Lovejoy, ki je v Sončevo atmosfero vstopil decembra 2011.

Znanstveniki so lahko ob koncu maja opazovali ogromno luknjo v zunanji plasti Sončeve atmosfere – koroni. Gre za eno največjih lukenj, ki so jih videli v zadnjem času, so zapisali pri ameriški vesoljski agenciji Nasi.

Koronalne luknje so vir močnega Sončevega vetra, ki delce s Sonca lahko prinese tudi do Zemlje. Ti na Zemlji povzročajo polarni sij, lahko pa so nevarni tudi elektronskim sistemom, a hujšega še ni bilo.

Komet znanstvenikom omogočil vpogled v Sončevo atmosfero

Luknja v Sončevi atmosferi
Luknja v Sončevi atmosferi FOTO: YouTube

Bližnje srečanje kometa in Sonca je znanstvenikom odkrilo pogled v Sončevo atmosfero. 15. decembra 2011 je v korono priletel komet Lovejoy, ki je ime dobil po avstralskem astronomu, ki ga je odkril.

Posnetki tega dogodka razkrivajo, kako so močne magnetne sile potegnile rep kometa, to pa znanstvenikom omogoča, da prvič določijo značilnosti teh sil. Karel Schrijver iz kalifornijskega tehnološkega centra Lockheed Martin je dejal, da je komet letel skozi območje atmosfere, ki je pravzaprav ne morejo opazovati.

''Tja ne moremo, ker bi se naši sateliti stopili. Prav tako pa je ne moremo videti, ker od tam ne prihaja veliko svetlobe. Ampak komet Lovejoy nam je dal možnost dostopa do atmosfere in magnetnega polja, ki ju ne moremo videti na noben drug način,'' je dejal.

Dogodek, za katerega so menili, da ga komet ne bo preživel, so spremljali z več Nasinimi teleskopi, opazovali pa so ga tudi z japonskimi vesoljskimi objekti.

Rep ni sledil glavi, kot bi znanstveniki pričakovali

Na fotografijah in posnetkih je komet Lovejoy videti kot svetleča pika z dolgim svetlim repom. Slike razkrivajo, da je komet postal še svetlejši, ko je vstopil v Sončevo korono, kjer je naletel na izjemno visoke temperature. Prav tako se je začel gibati tudi njegov rep.

''Rep ne sledi kometovi glavi, kot bi pričakovali. Rep se je ujel v Sončevo magnetno polje in se giblje naprej in nazaj,'' je razložil Schrijver. Prav zaradi teh premikov repa so lahko lažje ugotavljali značilnosti magnetnega polja.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Xspot
07. 06. 2013 21.39
+1
Enkrat sem si za šalo obrnil sliko sonca v negativ, sonce je zgledalo črno, tema vesolja pa bela. Opazil sem, da ima sonce obroč, kot pas oblakov nad svojo atmosfero oziroma površino. Nisem vedel, če gre za posledico tehničnih omejitvev fotografskih aparatov ali tak pas dejansko obstaja, dokler nisem videl še en zanimiv fenomen, ko curek plazme oblikuje nad soncem lok, kot bi se ob njemu pojavil ogromen temni planet, ki se naenkrat premakne in izgine z izbruhom. Na Yutube je precej teh posnetkov, kjer teoretiki zarot vidijo v pojavu neznan planet, ki naj bi ga nam prikrivale vesoljske agencije. Gre seveda za naravni pojav, ki ga je težko razložiti, ker se v okolici sonca nič ne nahaja, razen ogromno elektromagnetno polje. Spomnil sem se svojih sončnih oblakov in pomislil, da gre mogoče za nekaj takega kot pojav električnih strel nad zemljo, zaradi razlik med temperaturo in gostoto oziroma električnimi potenciali. Nato sem pomislil še na nekaj bolj nenavadnega, sonce seva tudi antimaterijo, mogoče obstaja pas, kjer se ta nevtralizira in posledično oddaja ogromno energije in svetlobe, preostanek materije pa vidimo kot sevanje zvezde. Iz tega sem prišel še do bolj zanimivih zaključkov, kaj je potem materija in pravzaprav celo vidno vesolje, ampak o tem kdaj drugič. Zanimivo je tudi, da kometa ne stopi v trenutku, po drugi strani ima voda, iz katere naj bi bili kometi večinoma sestavljeni, zanimive lastnosti, tudi kocka ledu se ne stopi takoj, če jo vržemo na razbeljeno ploščo ali še boljši primer, nekateri lahko hodimo bosi po žerjavici, brez vsakih opeklin in brez bolečine. Lahko čutiš škripanje mehkega oglja na podplatih in med prsti, vendar čisto nič ne speče, če na to ne pomisliš, menda zato, ker nastane med kožo in ognjem tanek sloj pare, ki zavaruje kožo. Najbolj zanimivo pri proučevanju sonca se mi zdi, da ima toliko različnih fizikalnih lastnosti in pojavov, ki spominjajo na organska bitja, zgleda ne pravijo zastonj, da Soncu dolgujemo vso življenje na Zemlji. Je tudi edina stvar na svetu, ki se je preprosto ne morem nagledati in naveličati.
buhtl5
07. 06. 2013 13.38
+27
600 km/h?! Očitno je nekdo zamenjal hitrostne podatke med pilatusom in kometom :)
kolcamož
07. 06. 2013 13.48
+15
luckyss
07. 06. 2013 13.20
+25
"Lovejoy je proti Soncu letel s hitrostjo 600 kilometrov na uro." A tako, potem je verjetno bil v bližini policijski radar :) Ker drugače potuje s hitrostjo okrog 400 milj/sek ali 1 400 000 milj na uro
Uporabnik487511
07. 06. 2013 14.34
+19