Tujina

VIDEO: Ko so vdirali skozi jeklena vrata, je pobegnil po predorih. Nato so ga ujeli spečega

Ljubljana, 25. 02. 2014 10.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Potem ko so minuli konec tedna ujeli mamilarskega kralja Juaqina ''El Chapa'' Guzmana, zdaj na dan prihajajo podrobnosti, kako so ga ujeli. Najprej jim je pobegnil, nato pa so ga prijeli spečega ob ženi.

Potem ko so Američani leta 2011 ubili Osamo Bin Ladna, so mnogi pričakovali, da se bo kaj kmalu odvila podobna akcija, da bi ujeli mehiškega drogeraškega kralja Juaqina ''El Chapa'' Guzmana, ki je bil dolgih 13 let najbolj iskan tihotapec z drogami. A sobotno prijetje mafijskega šefa je minilo brez helikopterjev in menda tudi brez strelov (čeprav so prva poročila govorila tudi o streljanju). 56-letnika so prijeli, ko je spal z ženo v hiši ob obali v mehiškem mestu Mazaltan. Bil je neoborožen, ob postelji je sicer imel puško, a je ni skušal zagrabiti.

Ključne aretacije

Joaquin Guzman - 5
Joaquin Guzman - 5 FOTO: Reuters

Zdaj na dan prihajajo podrobnosti, kako se je odvila akcija, čeprav mehiške oblasti še niso uradno spregovorile o prijetju. Dobro načrtovana akcija prisluškovanja telefonov in povezanih aretacij je vseeno potrebovala tudi kanček sreče, piše britanski Guardian. Forbes Guzmanovo premoženje ocenjuje na milijardo ameriških dolarjev. Pri časniku so ga uvrstili med najvplivnejše ljudi na svetu. Na begu je bil od leta 2001, ko je pobegnil iz zapora v košu za perilo.

V preiskavi so poleg mehiških oblasti sodelovale tudi ameriške. Ključni dogodek se je po poročanju ameriških medijev zgodil novembra, ko so v Nogalesu v Arizoni prijeli sina Guzmanovega tesnega sodelavca Ismaela ''El Maya'' Zambado. Agentje so po tem prijetju dobili informacije, s katerimi so lahko oblikovali zemljevid, kje se vrh kartela Sinaloa in 56-letni Guzman giblje, poroča Washington Post.

Naslednji ključni dogodek se je zgodil 13. februarja, ko so mehiški marinci na kmetiji izven mesta Culiacan, ki je velja za prestolnico kartela, prijeli pet oseb, ki so veljali za plačance. Med drugim so bili prijeti Jose Enrique Sandoval Romero, znan kot ''El Loco'' (Nori) in dva njegova brata.

Pobegnil skozi vrata pod banjo

Vrata, ki vodijo v predore.
Vrata, ki vodijo v predore. FOTO:

Nato so prejšnji teden marinci obiskali nekaj Guzmanovih varnih hiš v Culiacanu, kjer se je skrival. In takrat so ga skoraj ujeli. Marinci so se soočali z jeklenimi vrati, Guzman pa je pobegnil skozi skrivna vrata pod banjo. Po stopnicah se je spustil v mrežo predorov, ki so se nadaljevali v kanalizacijo in so povezovali vsaj sedem njegovih hiš.

Guzman je vedno moral oditi na hitro. Za seboj je pustil kupe orožja, blindirane avtomobile. Američani so priskrbeli tehnologijo, da so lahko sledili mobilnim in satelitskim telefonom, ki so jih uporabljali člani kartela. V sredo in četrtek so prijeli še tri Guzmanove sodelavce v Culiacanu. Pri enem naj bi našli več tisoč s kokainom napolnjenih banan in kumar.

Takrat so člani kartela dojeli, da je čas, da nehajo komunicirati prek telefonov. V petek se je Guzman napotil v Mazatlan. Takrat pa so zaznali signal prisluškovalne naprave, ki so jo namestili ob novembrskih aretacijah v Arizoni. Šlo je za mobilni telefon, ki je bil v žepu El Condorja, ki je potoval z Guzmanom.

Predor, ki je vodil v kanalizacijo in druge hiše.
Predor, ki je vodil v kanalizacijo in druge hiše. FOTO: Reuters

Ljubica ali žena?

Ameriške oblasti so sprva domnevale, da je Guzman v hišo, kjer so ga prijeli, pripotoval s tajnico, ki je bila tudi njegova ljubica. A izkazalo se je, da je vendarle ženska bila njegova žena Emma Coronel. Tam sta bili tudi njuni dveletni dvojčici. Deklici sta se rodili v Los Angelesu in sta tako ameriški državljanki.

Mehiški marinci so v stanovanje 401 vdrli ob 6.40 in našli spečega Guzmana. Pravzaprav ni imel niti časa, da bi kakorkoli ukrepal. Odpeljali so ga v strogo varovani zapor izven Cuidada de Mexico.

Kolikšna je bila vloga Američanov v celotni akciji, ni natančno znano. Mehičani so sicer znani po svoji občutljivost, če kdo namiguje, da nimajo stvari pod kontrolo.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mami 55
25. 02. 2014 18.59
+9
če bi bil v Sloveniji, bi se brez skrbi sprehajal, še kakšno odlikovanje bi dobil ...
FAUSTOS1
25. 02. 2014 18.59
+1
100 % GA JE NEKDO IZDAL
24uric
25. 02. 2014 16.43
+12
od denarja drog se financirajo tudi ameriski politiki
becka200
12. 07. 2015 22.14
Justice4all
25. 02. 2014 15.57
+6
Danes je Ciapa že zamenjal novi šef,kateri je imel boljšo ponudbo za USA
needspeed
25. 02. 2014 14.43
+10
spal je v hiši v sobi 401...
becka200
12. 07. 2015 22.15
ponosen_na_24ur
25. 02. 2014 14.41
+5
Potem ko so Američani leta 2011 ubili Osamo Bin Ladna sam to prebereš in ni potrebno da bereš naprej saj vse je laž
asdfghjklqwertz
25. 02. 2014 15.16
-9
a veš to, da je voda prozorna, ena velika laž in je v resnici rumena? In da Zemlja ni okrogla ampak štirioglata? Ti očitno verjameš vse, kar je kontra, kot je realnost ...
dr.mr
25. 02. 2014 15.27
+9
Ti pa vse verjameš Američanom... bod pameten s takim izjavam glede Amerike...
asdfghjklqwertz
25. 02. 2014 18.24
-2
Kdo pa je rekel, da verjamem američanom? Je nekaj, kar je uradno in tako tudi je, dokler se drugače ne dokaže. Ne moreš trditi, da je bela črna, če je "dokazano" da je bela bela. Ubili so ga (ali pa ugrabili), teroristi se niso nič pritoževali, da je še živ, torej je res, da so ga našli. Pri tem štefu pa so mehičani sodelovali, mehičani ga aretirali in mehičani objavili novico ... kaj pa ima zdaj tu amerika veze?
asdfghjklqwertz
25. 02. 2014 12.47
+26
Če ga varno pripeljejo do ZDA, je pečen ... na poti do tja, pa bodo imeli velike težave ... njegovi plačanci bodo očitno naredili vse, da ga osvobodijo ...
jožagolikoža
25. 02. 2014 13.04
-13