Tujina

VIDEO: 'Ko robot postane človek'

London, 14. 11. 2008 09.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Britanski znanstveniki so razvili robota, ki lahko posnema obrazno mimiko človeka s tem, ko ga opazuje.

Humanoid Jules
Humanoid Jules FOTO:

Britanski znanstveniki so humanoida poimenovali Jules. Androgini robot avtomatsko posnema gibanje in izraze človeka. Robot je narejen in programiran tako, da lahko posnema tudi do deset najpogostejših čustev, med katerimi so sreča, veselje, žalost, skrb. Jules lahko posnema tudi pačenje obraza in smeh. Medtem ko vgrajena kamera v očesih posname gibanje človeškega obraza, programska oprema procesira podatke.

Kdo je človek in kdo robot?
Kdo je človek in kdo robot? FOTO: Reuters

Robot, ki ga je ustvaril znanstvenik David Hanson, kopira sliko, ki jo posname kamera v očesu in jo pretvori v digitalne ukaze, ki pa vplivajo na gibanje robota in posnemanje obrazne mimike. Cilj znanstvenikov je tako predvsem doseči, da bi bilo za ljudi lažje komunicirati z umetno inteligenco. Projekt so več kot tri leta razvijali v britanskem laboratoriju Bristol Robotics Laboratory.

"Če želite, da ljudje komunicirajo s stroji, potem morate doseči, da to poteka po naravni poti. Ko se stroj premika, mora izgledati pristno in podobno temu, kar počnejo ljudje,“ so še poudarili znanstveniki.

Znanstveniki še menijo, da bodo roboti nekega dne postali normalni spremljevalci človeka, ki mu bodo v pomoč pri zdravstveni negi, izobraževanju in v vesolju. So se pa pojavili tudi kritiki, ki poudarjajo, da se lahko zgodi, da bodo ljudje preprosto mislili, da je robot človeško bitje, ki se ne samo vede kot človek, ampak lahko občuti stvari kot človek, vendar pa v resnici to ni res.

Robot
Robot FOTO: Reuters

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Vesela deklica
14. 11. 2008 16.21
če želiš, da te ponoči straši, nabavi robota ...
Delodajalec
14. 11. 2008 11.09
jezni_jezek
14. 11. 2008 10.52
upam da ni moj robot ker včeraj je spet imel golobe na strehi