Tujina

VIDEO: 'Ko je mir, ne potrebuješ orožja'

Helsinki, 01. 01. 2010 16.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Finska televizija je objavila posnetek Shkupollija, ki je ubil pet ljudi, nato pa si je sodil sam. Posnetki so nastali fabruarja 2008, ko je strelec obiskal Kosovo in se veselil razglasitve neodvisnosti.

Finska televizija zatrjuje, da je na posnetkih Ibrahim Shkupolli.
Finska televizija zatrjuje, da je na posnetkih Ibrahim Shkupolli. FOTO:
Ibrahim Shkupolli
Ibrahim Shkupolli FOTO: Finska policija
Sodišče je leta 2007 Shkupollija obsodilo na 20-dnevno zaporno kazen v povezavi s kršenjem zakona o orožju. Sodišče mu je tudi že prepovedalo približevati se nekdanjemu dekletu. Shkupolli naj bi žensko nadlegoval kar nekaj let, poroča britanska spletna stran BBC.

Včeraj je Finsko pretresla tragična novica o strelskem pohodu v nakupovalnem središču Sello v mestu Espoo. 43-letni Ibrahim Shkupolli, sicer stari znanec policije, je s pištolo ubil štiri ljudi, pred tem pa še nekdanje dekle. Njeno truplo so policisti odkrili v stanovanju nedaleč od nakupovalnega središča. Shkupolli si je sodil sam. Žrtve v trgovini so bili sodelavci nesrečne 42-letne Finke.

Napadalec je bil rojen leta 1966 na Kosovu, danes pa je finska televizija Channel Four News objavila posnetke, na katerih Shkupolli slavi razglasitev neodvisnosti Kosova. Posnetki so nastali februarja 2008 na Kosovu, televizija pa je prepričana, da gre za istega moškega. Snemalec je dejal, da je videl moškega, ki je mahal z albansko in finsko zastavo, zato ga je želel posneti.

Na novinarjevo vprašanje, kako je nanj vplivala vojna na Kosovu, je Shkupolli odgovoril, da je bilo zelo težko, dodal pa je, da je ves čas bil na Finskem. Razložil je, da je zbiral oblačila in drugo opremo za sonarodnjake, ki so zbežali s Kosova v Albanijo. "Skušali smo pomagati, skušali smo zbrati nekaj oblačil in stvari,“ je povedal.

'Na Kosovu je veliko orožja. Kaj menite o tem?'

Shkupolli je dejal, da se mu to zdi v redu, saj naj bi se tako zaščitili pred napadi srbskih enot. "Moraš braniti svoj dom, svojo družino. Ko je mir, ne potrebuješ orožja ali česar koli, toda zdaj ga,“ je razložil. 

Policija: Vedel je, koga želi ustreliti

Finska policija je danes sporočila, da prve ugotovitve kažejo, da je strelec vedel koga želi ubiti. "Žrtve niso bile naključno izbrane," povzema njihove besede BBC. Zakaj jih je umoril, pa še ni znano. Spomnimo, da je Shkupolli umoril tri moške in dve ženski.

Tiskovna agencija Reuters poroča tudi, da je Shkupolli zaprosil za finsko državljanstvo, toda oblasti so njegovo vlogo zavrnile, saj so ga policisti obravnavali zaradi kriminalnih dejanj. Njegov delodajalec je dejal, da je pretresen. "Bil je prijazen moški, toda o njegovem zasebnem življenju se nisva nikoli pogovarjala," je povedal direktor logističnega podjetja.

SORODNI ČLANKI

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1