Tujina

VIDEO: 'Izbruh stoletja' vulkana Nyamuragire privablja turiste

Goma, 14. 11. 2011 17.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Afriški vulkan Nyamuragire je bolj aktiven kot ponavadi, zabeležili so tudi močnejši izbruh. Vulkan za zdaj ne ogroža lokalnega prebivalstva, so pa njegovo "prebujanje“ izkoristili za privabljanje turistov.

V Demokratični republiki Kongo je v Nacionalnem parku Virunga pestro. Vulkan Nyamuragire je namreč po povečani seizmični aktivnosti začel bruhati lavo. "Verjetno gre za največji izbruh Nyamuragire v zadnjem stoletju,“ pravi vulkanolog Tadesco Dario iz vulkanskega observatorija v Gomi. Razpoka, iz katere vulkan bruha, je okoli kilometer široka ter bruha lavo tudi do 400 metrov visoko, ocenjujejo strokovnjaki. 

Vulkan bruha lavo tudi do 400 metrov visoko.
Vulkan bruha lavo tudi do 400 metrov visoko. FOTO: Reuters

Goma, mesto z več kot 500 tisoč prebivalci, je prvo, ki bi bilo v nevarnosti. Vulkanologi ocenjujejo, da prebivalci Gome in okoliških vasi zaenkrat niso neposredno ogroženi.

Leta 2002, ko je izbruhnil vulkan Nyragongo, ki je mestu veliko bližje, je skozi središče Gome pritekel kilometer širok in dva metra globok tok lave. Strokovnjaki se bojijo, da bi lahko seizmična aktivnost Nyamuragire prebudila tudi vulkan Nyragongo, ki lahko ponovno ogrozi mesto. Za zdaj pa nič ne namiguje na tovrsten razplet.

Nacionalni park Virunga je dom ene zadnjih populacij gorskih goril, prav tako pa tam bivajo tudi sloni, šimpanzi in povodni konji. vulkanolog Tadesco Dario iz vulkanskega observatorija v Gomi

Vulkan zanimiv tudi za turiste

Vodstvo parka Virunga med izbruhom vabi turiste na ogled ter zagotavlja, da je le ta povsem varen. Ocenjujejo, da se je popolnoma varno približati vulkanu, prav tako pa tudi preživeti noč v njegovi bližini. Na račun izbruha si obetajo tudi boljši obisk parka.

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ddrej
15. 11. 2011 14.52
@JeansBurger15.11.2011, 08:13 Naše življenje je prekratko, da bi sami osebno lahko videli, kaj je normalno in kaj ne. Poleg tega pa še nas ima večina eno bolezen, ki se imenju pozabitilis, saj večkrat slišiš, tako visoke vode še v življenju nisem videl, takega neurja ... , potem pa greš zgodovino merjenja, pa vidiš, da to ni res. Novinarji so se kar popravili, ko povejo, da se je podoben dogodek zgodil leta xy, ter tako pripomorejo k bolj realni sliki. Vsi ti pojavi so bili pred človekom, so sedaj in bodo v prihodnosti, kaj pa pomenijo za ževljenje na zemlji pa je druga zgodba.
eljaske
15. 11. 2011 13.58
Zatarra
15. 11. 2011 12.36
+1
Ja, Narava je resnično ena sama velika in lepa predstava, dokler človek ne postane (kvečjemu) statist v njej ...
Sputnik
15. 11. 2011 08.13
aaron vsi tej znansveniki morajo bit tiho če ne bodo končali kje tam v vulkanih tudi meni je čudno da je vedno več poplav potresov itd in sem prepričan da je nekdo ki ima znanje in moč da na to upliva. poglejte kake poskuse je izvajal tesla. tunguska katastrofa je še danes pod ključem. da pa folk rine tja se mi zdi pa povsem neodgovorno. ko jih bo treba pa na vsak način na hitro proč vlečt bodo pa spet novice kako so turisti ujeti na pobočju vulkana in rabijo pomoč. če do tega pride naj tam tudi ostanejo. sej vedo v kaj se spuščajo
DrBmN
15. 11. 2011 00.16
meni zgleda to ko montaža
Aaron-Heydar
14. 11. 2011 23.22
Ne morem razumeti zakaj so vsi večji svetovni vulkani prebujeni. Nekateri pravijo, da je to normalno, drugi pravijo, da nekaj povzroča povečan pritisk v notranjosti zemlje. Ma vse skupaj je že rahlo čudno. Imamo polno znanstvenikov na tem svetu, vendar nam noben ne pove konkretnega odgovora.
BiDaman
14. 11. 2011 21.14
Svetovno! *__*
Fukofakic
14. 11. 2011 18.19
lepo zgleda :D