Tujina

VIDEO: Izbrati sta morala, katerega otroka bosta rešila

Rim, 13. 10. 2013 11.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

V zadnjih dneh je javnost soočena s tragičnimi zgodbami migrantov, ki se odpravijo na nevarno pot čez Sredozemsko morje, da bi prišli do boljšega življenja. Med temi je bil tudi Adbe, ki je preživel zadnji brodolom pred Malto.

Reševanje
Reševanje FOTO: Reuters Video

Na čolnu, ki se je prevrnil in potonil v petkovi nesreči pred Malto, je bil tudi Adbe. Bil je eden izmed preživelih, več kot 30 ljudi je umrlo, med njimi tudi več otrok. O strahu in borbi za življenje je spregovoril za britanski BBC.

Abde je zdaj v centru na italijanskem otoku Lampedusa. Pobegnil je pred grozotami vojne, nazadnje je bil namreč v palestinskem centru za begunce v sirski prestolnici. Najprej je odšel v Egipt, nato v Libijo, kjer je plačal tihotapcu, da ga, skupaj z bratom in stricem, odpelje v Italijo. Njegov cilj je bila Švedska, kjer ima sorodnike.

''Ko smo odšli je bila četrtkova noč. Napotili so nas na plažo, tam smo morali počakati, da pade noč,'' je dejal in pojasnil, da so jim povedali, da bo po njih prišla močna ladja, a priplul je le majhen, lesen čoln. Takrat je bilo že prepozno, da bi se obrnil.

Med preživelimi je tudi par, ki je v center na Lampeduso prišel z otrokom v naročju in hudim bremenom. Izbrati sta morala, katerega otroka bosta rešila. Njun deček je tako umrl pred njunimi očmi, je še poročala BBC.

Že na sami poti je čoln puščal. Ko so se napotili proti Lampedusi, so valovi čoln začeli odnašati proti Malti. Kapitan je po besedah Abdeja izgedal izgubljen. ''Čoln je bil vse bolj poln vode, počasi smo izgubljali ravnotežje,'' je dejal.

''Dekleta so začela jokati. Poklicali smo italijanski Rdeči križ, kjer so nam pojasnili, da smo v malteških vodah. Poklicali smo njih, dejali so nam, da bodo prišli,'' je pojasnil in nadaljeval, da jih je, preden je čoln potonil, preletelo letalo.

Plovilo se je zaradi valov vse bolj nagibalo, vode je bilo vse več, ljudje so bili vse bolj prestrašeni. Ko se je čoln nagibal, so ga ljudje skušali uravnotežiti, a neuspešno. Čoln se je prevrnil. Valovi so razdružili ljudi.

''Upam, da se to ne bo več zgodilo. Ženske in otroci so bili med mrtvimi,'' je dejal. Abde meni, da so njegovega brata odpeljali na Malto, kje je njegov stric, ne ve.

Libijci streljali na begunce

Pričevanja, ki jih je zbral časnik Malta Today, navajajo, da sta bila dva potnika nesrečne ladje ubita že ob začetku potovanja iz libijskega obmorskega mesta Zuvara. Ladjo naj bi zasledoval libijski vojaški čoln z oboroženimi moškimi, ki bi po poročanju migrantov lahko bili pripadniki milic.

"Našo ladjo je čoln zasledoval šest ur in poveljnik na krovu je zahteval, da se vrnemo. Ko je naš kapitan to zavrnil, so začeli streljati na del, v katerem so sklepali, da se nahajajo motorji," je povedal eden od palestinski beguncev. "Ko to ni delovalo, so začeli streljati na nas," je dodal.

Libijski premier Ali Zeidan incidenta ni mogel potrditi, so pa libijske oblasti o njem odprle preiskavo. Dodal pa je, da je zaprosil za urjenje in opremo, s katero bi nezakonitim migrantom preprečili odhod iz Libije proti Evropi. Prav tako je Zeidan po lastnih navedbah Evropo prosil za dostop do njenega satelitskega sistema, s katerim bi libijske oblasti lažje nadzorovale svoje morske in kopenske meje.

Italija bo okrepila zmogljivosti za odkrivanje in pomoč

Reševanje
Reševanje FOTO:

Italijanska vlada se je po novi tragediji v Sredozemskem morju s 34 umrlimi odločila okrepiti zmogljivosti za odkrivanje in pomoč ladjam z migranti. Od ponedeljka zjutraj bodo število italijanskih ladij in zračnih plovil v Sredozemlju potrojili, je napovedal premier Enrico Letta.

"S tem želimo reševati človeška življenja v Sredozemskem morju, ki se spreminja v skupinski grob," je v pogovoru za današnjo izdajo časnika La Repubblica odločitev o okrepitvi nadzora morja pojasnil Letta. "Nujno je, da Evropa nemudoma najde odgovor na dramo v Sredozemlju in na Lampedusi," je še poudaril. Letta je izrazil tudi zadovoljstvo, da bo na pritisk Italije in Francije tema priseljevanja na dnevnem redu prihodnjega vrha EU, ki bo potekal 24. in 25. oktobra.

Italijanski premier se je ob tem znova zavzel za spremembo italijanske zakonodaje, ki nezakoniti vstop v državo sedaj opredeljuje kot kaznivo dejanje. "Italija mora vpeljati nova pravila azilne zakonodaje. Ključno vprašanje pri tem je, kako naj sprejmemo begunce iz držav, kot je Sirija," je poudaril.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (75)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

moj i
14. 10. 2013 09.00
-5
nacionalizem je zlo, je podlaga za vojno ...., in po tem smrdijo vaši brezčutni komentarji
moj i
14. 10. 2013 09.32
+5
marcay: se strinjam, da so priseljeni velik problem za družbo, vendar, a so tudi priseljeni Slovenci v tujini po tvoje lenuhi, zanič ... ali iščejo le priložnost, ki jim matična družba ne omogoča
institoris
14. 10. 2013 11.06
+4
Zgrešil si bistvo... mi smo mi oni pa so oni in mi se z njimi ne mešamo...
ascension
13. 10. 2013 23.18
+5
Kjer smo mi je RAJ (Evropa Zda Avstralija...)
iza888
14. 10. 2013 12.23
+1
ascension: sem prebrala kar nekaj tvojih komentarjev in ti lahko mirne vesti rečem, da si zelo motena oseba, z mnogimi psihičnimi motnjami (med katerimi vsekakor prevladuje narcistična OM) in da kot tak ogrožaš sebe in druge, zato je nujno potrebno, da te zaklenejo za mnogo let v kakšno primerno ustanovo, da ti pač poskušajo pomagati kako postati funkcionalna oseba!!!!!
ascension
14. 10. 2013 13.05
+1
iza888 ker te do zdaj nisem zasledil sklepam da si odprla račun samo zaradi mene. Sm ganjen... Kaj te pa moti? Ti bom vse razložil...
ponosna slovenka
13. 10. 2013 20.50
-23
STOP IMIGRACIJI! VSE PUSLT NZAJ OD KODER SO PRŠLI NE PA DA JIM REŠUJETE ŽIVLJENJA!! oni prekršjo zakon, vi jim pa še stanvanje date, službo najdete itd. mi pa samo avto pustimo na napačnem mestu pa nam mesečno plačo poberete!! pfuj!
masai mara
13. 10. 2013 21.58
+15
če bi videla kaj vse ti ljudje pretrpijo in v kakšnih razmerah živijo skupaj s svojimi otroci, ti kaj podobnega ne bi nikoli prišlo na misel..sramota da taki kot si ti živijo med nami
ascension
13. 10. 2013 23.12
+14
Masai bi jih ti vzela k sebi? Pred tem naredi preizkus; vzemi dva klošarja s ceste in jih hrani in imej doma teden dni.. Sporoči če si opravila preizkus. Po tem pa pametuj, buča..
nonna
14. 10. 2013 07.00
+10
ponosna slovenka Pa kaj je s tabo? A si ti normalna? Zgoraj piše, da so pobegnili pred grozotami vojne. A po tvojem bi morali ostati doli? Dobro se spomnim, kako so bili ob vojni v Sloveniji pripravljeni v Italiji na sprejem beguncev. Lahko si ponosna, ampak če bi tebi in tvojim otrokom grozila smrt, bi najbrž tudi ti zbežala tako kot ti migrantje. Škoda je vsakega življenja. Ne upam si pa niti predstavljati, da bi morala izbirati katerega otroka bi rešila, kot so morali nekateri storiti.
Uporabnik215111
14. 10. 2013 10.23
+9
Ponosna Slovenka? Na kaj si pa ti lahko ponosna, lepo te prosim? Na svoje možgane definitivno NE!!!
hello886
14. 10. 2013 12.15
-2
ascension
14. 10. 2013 13.07
+2
Zgrešil si bistvo!!! Slovenci ne počnemo škode, se ne raztreljujemo, ne posiljujemo... Mi samo delamo...
Macay
13. 10. 2013 20.27
+4
Begunci so eno Ekonomski emigranti in bodoči socialnipodpiranci pa drugo.. Kjerprvih ni,je druge potrebno po marš nagnat domov..
Macay
13. 10. 2013 20.23
-6
Begunci delajo svojo državo tam kjerže obstaja..Zato naj kar potonejp, bolje oni kot pa Evropa..
ascension
13. 10. 2013 23.13
+1
Vse ki podpirajo imigrante bomo poslali v Afriko za 10 let...
Irnes Abdijanovi?
14. 10. 2013 00.45
-2
zakj pa bi jih poslau u afriko........a nebi blo bolš da se zamenjaš z kšnim črncev iz afrike....pa greš mau zlato kopat...dijamante.....pa usak dan met puško v roki..in se borit za prezivetje???? pa pust nigerju mau uzivancije.....oddela 8 ur v sluzbi...in gre lepo domou.....
institoris
14. 10. 2013 11.08
+4
iza888
14. 10. 2013 12.13
+1
ojoj slovenclni, kaka beda ste vi... kmalu bodo tudi koperske ladje odplule proti italiji,... avstrija, nemčija,... bosta polna slovenčkov.... Upam da vas pošljejo nazaj v to bedo, iz katere boste želeli pobegniti!!!!
ascension
14. 10. 2013 18.28
+2
888 zelo si zamak/njena.. Družbe verjetno nimaš to je očitno.. A ne bi ti šla dol v afriko malo pomagati ljudem jih nahraniti😁
belicigo
13. 10. 2013 18.04
-35
kaj od teh puščavnikov res nihče ne zna plavat al kaj? Voda v sredozemlju ni tako mrzla da ne bi mogli tudi v vodi počakat na reševalce... No naslednič pa naj rokavčke zraven vzemejo...
Ramzess
13. 10. 2013 17.46
+5
Morala sta se odločiti, med svojim in tujim, ta je pa dobra, ...tu ni kaj odločat, logika je na mestu. Ne vem zakaj ni vsak enega potem.
nelevinedesni
13. 10. 2013 15.50
+54
povzel bom besede mojega bivšega šefa, ki je bil zadnjih 10 let vsako leto najmanj po en mesec v Afriki....ko sem ga vprašal, kako je dolej, da more bit velika revščina, je rekel: če bi Slovenija in Slovenci imeli toliko naravnih bogastev, bi vsak sleherni povprečni delavec imel nekaj 100 jurjev v bankah...problem je samo in le v tem, da so leni in se jim ne da delat! torej, če povzamem: grejo na boljše...grejo tja, kjer je več rodov stotine let pridnega in marljivega prebivalstva presneto fejst gulilo žulje da imamo to kar sedaj imamo...sedaj, ko nekaj imamo, pa se na veliko emigrira iz afriških držav, da bi se seveda živelo na tuj račun....multikulturalnost? ja, seveda...v Postojnski jami, v Bovcu, ob Kolpi...vabljen vsak sleherni prebivalec te naše modre kugle!! Ampak...recimo bobu bob in priznajmo si...kaj ima Italija v zadnjih letih odkar se je pričelo na veliko priseljevati vso mogočo živino, od kitajcev, bolgarov, romunov in vsega??vedno večjo brezposelnost ter abnormalen porast kriminala! Kaj ima Francija???isto!!!Če s kamperjem prespiš kjerkoli ob cesti in ne v varovanem kampu, se zbudiš drugi dan popoldne, ukradejo ti še spodnje perilo!!! Vsak bi mogu živet tam kjer mu je mati narava dala in se po svojih močeh trudit za boljši jutri...pa bi ta svet bil hudičevo boljši, lepši in kot je naravno dano- raznolik!!!
mhm_mhm
13. 10. 2013 17.58
+14
A res misliš, da so ljudem te dobrine kar vsepovprek na voljo? Da niso rezervirane za manjšino?? Za tujino? Prosim no, kdo bi plul čez morje in tvegal življenje otrok, ker je preveč len, da bi živel od naravnih bogastev, ki se mu ponujajo na vsakem koraku. Pa daj malo pomisli, no.
mhm_mhm
13. 10. 2013 18.09
+16
Kolega je dve leti delal v Conakryju, in njegovo mnenje o imigrantih se je takoj spremenilo: na njihovem mestu bi na vsak način poskusil oditi! Raje sem brez dela v Evropi in proskušam preživet s čimerkoli že, kot da imam povprečno življenje -kot domačin- tu, mi je rekel. Tako hudo je, ja! Če praviš, da si ti ne bi želel boljšega življenja svojim otrokom, kot da živijo v popolni bedi pod vojaškimi diktaturami, potem izvoli, pojdi tja in uživaj v "naravnih bogastvih". Temu se reče revščina misli.
Houdor
13. 10. 2013 15.49
+7
Sami rinejo na morje. Potem pa davkoplačevalci plačujemo za reševanje, za njihovo bivanje, medtem ko oni v naši državi štalo delajo, ropajo, izsiljujejo, posiljujejo... Potem pa naj se vam še smilijo.
masai mara
13. 10. 2013 22.00
-6
kratko in jasno
13. 10. 2013 13.50
+42
Med preživelimi je tudi par, ki je v center na Lampeduso prišel z otrokom v naročju in hudim bremenom. Izbrati sta morala, katerega otroka bosta rešila. Njun deček je tako umrl pred njunimi očmi, je še poročala BBC. TOREJ, DA BI SE EN OD STARŠEV ŽRTVOVAL ZA LASTNEGA OTROKA, TO PA NE... . PRI IZBIRI REŠITI SEBE ALI MOJEGA OTROKA SIGURNO IZBEREM OTROKA IN NE SEBE ! IZBIRALA STA MED OTROCI IN NE MED SABO,BRAVO!
DarthMalgus
13. 10. 2013 15.27
+30
Tam otroci nič ne pomenijo, imajo jih po 6-9 in še več in ni nič čudno če kateri otrok umre.
Ana Hleb
13. 10. 2013 13.47
-16
In kot vedno tu na forumu, desni zopet dokazujejo, da nimajo pojma o socialnem čutu in zgodovini .....
BoarischMB
13. 10. 2013 13.53
-7
ja ja sinovi boljsevikom bodo govorili o cutu za zgodovno...koliko so jih vasi klavci pomorili ljudi?! koliko miljonov ze?! koliko zena ste posilili?! vi boste ja govorili o cutu...
kratko in jasno
13. 10. 2013 14.00
+4
tvoj nick name je kot nalašč zate :-) kot ulit ti pristaja :-))
kratko in jasno
13. 10. 2013 14.04
+8
Admin, mene resnično zanimajo kriteriji po katerih se odločaš kateri komentar pustiš in katerega izbrišeš. Namreč že večkrat sem zasledila, da nestrpni in sovražni komentar pustiš, podkomentar, ki opozarja na nestrpnost pa izbrišeš! Vsaka ti čast, razsodnost pod nivojem !
Jerad
13. 10. 2013 13.09
+19
Vsak teden umre 10 otrok(imigrantov) in gre hitro v pozabo, samo bog ne daj da izgine hčerka bogatunov Maddie,ker potem novinarji 5let silijo njeno sliko in zapravljajo milijone...-_-
BoarischMB
13. 10. 2013 13.16
+4
Bogatuni imajo eno hcerko in naslednico njihovega rodu, ena negrodiska druzina ima 8 otrok za nasledstvo...torej ce izgubijo polovico imajo se zmeraj vec otrok in naslednikov kot pa ona ena bogata druzina evropidov.
BoarischMB
13. 10. 2013 13.22
+2
zakaj govoris o dveh? ker je to povprecje evropidske druzine? torej stagnacija? ali pa samo eden torej redukacija...3 so potrebni za pozitivni narastek. vse kar je vec samo poveca narastek. Seveda nebi mi bilo vseeno vendar, se vseeno imas ostale otroke kateri te potrebujejo in moras za njih skrbeti...ce pa oni imajo samo njo pa jim drugega kot to da si jo zelita nazaj na vsak nacin in preplacata vse ni odvec oz je to pravilno.
BoarischMB
13. 10. 2013 13.27
+4
Po drugi strani pa ce bi oni imeli zeljo vse otroke preziveti jih nebi tako veliko naredili...ampak ker sami vejo da jih bo polovico tako ali drugace umrlo le te naredijo toliko vec...tudi evropejci so v svoji preteklosti imeli ogromne druzine zato ker se je vedlo da nebodo vsi preziveli in tako so zagotovili da vsaj tista polovica kar jih bo prezivela bo bila nasledstvo...danes pa pri nas se ima zaradi financ in zaradi tega ker skoraj vsi otroki prezivijo ima tako malo otrok ampak za pozitivni narastek se zmeraj premalo ker povpreje je eden ali dva...
Jerad
13. 10. 2013 13.35
+3
Oni nimajo denarja za kondome,tabletke... Zato jih majo toliko in verjemi da jih majo enako radi kot evropski starši.
BoarischMB
13. 10. 2013 13.43
+4
Kaj?! am cakaj malo da nimajo kondomov? hm jih imajo..samo ce jim njihov lokalni vrac rece da je to hudicevo delo in nato sezgejo to ni nas problem ampak njihov...in to zastojn kondomov ki jim nase vlade placujejo! tablete so pa tako dokazane da ne samo da preprecijo da nebi zenska zanosila ampak moskega praviloma naredijo neplodnega...zato pa je taka veliak neplodnost v evropi in zda...ne zagovarjat njihovih nacel ker jih nemore taka je njihova mentaliteta in tak je ker oni ne zivijo v nasi druzbi z naso mentaliteto oni imajo druzbeno mentaliteto tako kto smo mi imeli pred 500, 1000 ali pa se vec let nazaj...
lunatix28
13. 10. 2013 21.01
+0
Oni nimajo elektrike in ponoči zato ne gledajo tv kot mi ampak seksajo...
ascension
13. 10. 2013 23.16
+3
Ker smo superiorna rasa je potrebno naše otroke čuvati za vsako ceno.. En evropski otrok je vreden 100.000 afriških otrok...!
Irnes Abdijanovi?
14. 10. 2013 00.05
-3
ascension....ti pa že nisi superiorna rasa...hahahahaha......da si biv v Hitlerjevih cajtih.....bi doživel Plinski tuš...;) samo ena rasa je superiorna.....Arijska rasa.....pod to se steje samo Germansko prebivalstvo.....norvežani...svedi.....fincii......use drugo je craap........tko je Hitler to vse obrazložu.......:D tko da ti ne spadaš v te skupine ;)
institoris
14. 10. 2013 11.11
+3
Irnes hitlerja občudujem je pa res da se je v nekih stvareh motil .. Arijci smo po moje Slovenci, Avstrijci, Nemci in zgoraj navedene države... No tebe res ni med njimi -:(
recikliran
13. 10. 2013 12.48
+28
velikokrat slišim, da ni fer da se nekdo rodi v afriki, drug pa v Nemčiji in da zato nima evropejec pravice tistemu branit vstop. Zakaj pa ne obrnemo vprašanja, a je fer da se je nemec rodil v klimatsko neugodni državi brez naravnih bogastev, kjer moraš biti zelo delaven in trd da sploh preživiš, medtem ko se je afričan rodil v naravno bogati državi, kjer vse raste in uspeva? A je to pa fer? In potem afričan iz najbogatejše regije na svetu beži v neko naravno siromašno Nemčijo! Tu je nekaj narobe, ker edini razlog, da je Nemčija taka kot je so Nemci sami. In s tem, da vsi bežijo tja parazitirajo na njihovem delu. Na naravnih bogastvih že ne, saj jih Nemčija nima. In čas je da se neha delat meglo in reče bobu bob. Meni je tudi to prav, če se nam slovecem prepove emigracija, bomo vsaj uredili zadeve doma. Če bi britanci bežali ob vsaki krizi, danes UK ne bi bil kar je, isto za Nemce.
gjmgjm
13. 10. 2013 13.00
+1
Nemcem nikoli niso prepovedali emigracije (zahodnim seveda), tudi v U.K. ni bila emigracija nikoli prepovedana. Zato pa so tam kjer so. Pri nas pa so še nedolgo nazaj streljali na tiste, ki so bežali od tu. S prepovedjo emigracije smo nazaj v komunizmu. Ne pa v neki super rešitvi zadev. Manjka nam znanja iz organizacije in prav je da se gre po znanje v tujino. Predlagam prepoved imigracije, ljudi s poklici katerih je pri nas že tako preveč in na zavodu. Nič pa nimam proti imigraciji poklicev, ki jih pri nas primanjkuje.
Ševednonaskradejo
13. 10. 2013 13.03
+4
Načeloma se strinjam. Vendar Nemčija po "naravni osiromašenosti" niti približno ni primerljiva z naravno siromašnostjo dežel pod žgočim afriškim soncem.
BoarischMB
13. 10. 2013 13.06
+4
Ja samo je razlika ce migrirajo prebivalci iz podobno razvitih drzav in znanjem kot pa negdo ki prvic vidi avto...Francija,nemcija,VK in ZDA so se sevda dogajale medseboj migracije zaradi takih ali drugacnih razlogov od verskih do delavnih ampak to so drzave ki so najbolj napredne...navsezandej pa ce so prebivalci teh dezel odsli izven teh katerih sem omenil so pa tudi znali ustavriti napredne drzavne tvorbe, torej s tem kar so oni prinesli od doma in ne to kar so se tam naucili od manj naprednih...Juzno Afriko,Avstralijo,novo zelandijo, kanada,ZDA,...to so vse ustavrili prebivalci omenjenih drzav, prav tako vso ekonomijo na vzhodu so tam ziveci nemci vodili in s tem so lovile vzhodne dzrave zahod ampak po drugi svetovni vojni so genocid naredili in so sli s casom nazaj in tako je se danes vzhod mentalno in ekonomsko za zahodom...v neko spanijo ali italijo pa ni bilo nikoli iz omenjeih drzav nekaj veliko stevilo migracije...mentaliteto ki so si jo omenjeni ustavrili v sveh stoletjih je tisto kar jih napredne in delavne naredi in ne migracije...oz vsaj ne generacijske migracije...
BoarischMB
13. 10. 2013 13.09
+2
V slogi je moc; pod saharska afrika je ena najbolj naravno bogata! kaj pravis bedarije? zakaj mislis da je interes koorporacijam da so to take zjahane drzave? zato ker diktatorja podkupi in skoraj zasotjn lahko kopljejo rudna bogastva...od kje pa mislite da pride ves material v evropo?! ali kje so najvecja in kje se bo se v prihodnosti povecalo intenzivno kmetijstvo?!?! prav afrika ja juzni del afriske celine je najboljsi zato...zato pa jim je v interesu da ni tam nic da je vse poceni za kupit...joj daj malo kaj preberite in si oglejte kake posnetke. nerazgeldane ovce!
BoarischMB
13. 10. 2013 13.11
+0
Tukaj jim je bilo tudi v interesu da se unici drzave v juzni afriki ki so bile vodene od belcev zato ker so bile anti liberalne in ker dejasnko so na nivo severne evrope vzignili ekonomijo in kulturo v drzavah ki so jih vodili...
BoarischMB
13. 10. 2013 13.13
-2
Anti liberalne mislim v druzbene kontekstu...
brezcasni
13. 10. 2013 13.37
-5
ti pa si model,nemčija je bogata ker je z vojsko zasedla pol sveta in pobrala vse kar se je takrat dalo potem pa ob kapitulaciji dobila ogromna sredstva za obnovitev in še nekaj primerovBMW JEdelal motorje za vojaška letala,Ikea je delala pohištvo za SS od tam denar zgodbam o uspehu
BoarischMB
13. 10. 2013 13.47
+3
haha take bedarije pa se ne...nemcija je po drugi svetovni vojno bila samo se rusevina...s nemsko mentaliteto in ponos so zgadili nazaj nemci svojo napredno drzavo! nekateri spet blebetacete namenoma neke lazi in bedarije! Drugace pa je pred prvo in drugo svetovno vojno tudi obstajala mogocna in mocna nemcija...drugace pa kaj afriska plemena se pa ne sirijo z vojno? kaj hodijo z rozicam prosit ce jim kdo odstopi zemljo?! daj lepo te prosim kje ti zivis? o cloveski sociolgiji nimas kaj veliko pojma...
mhm_mhm
13. 10. 2013 17.51
+1
Nemci in Japonci so pred stoletjem veljali za postopače, lenobe.. danes pa vsi vemo, kako so lahko sposobni!! Ekonomski razvoj ni posledica kulture, kot se še danes rado misli, ampak obratno - delovna kultura se razvije z ekonomskim razvojem. Zakaj v revnih državah vidimo ljudi postopati naokrog? Ker ni pravega dela, ni industrije. Zakaj je Afrika revna? Njenja zgodovina še zdaleč ni primerljiva z Evropsko... kolonizacija, izkoriščanje na tisoče najbolj sposobnih, moćnih ljudi je bilo odpeljano v suženstvo, celo mednarodna pomoč koristi bogatim - pomoč ni darilo, ampak kredit!! Ne kritizirajte brez poznavanja zgodovine.
Maja Mozgan
13. 10. 2013 12.33
+17
Smrt otrok izkoristite za brezvezne reklame...
BoarischMB
13. 10. 2013 12.35
+6
pametna...ko hocejo moralizerat se zmerja omenja otroke in zena...ko pa razni taki novi drzavljani skupinsko posiljuje in to skupinsko zena in celo deklice, torej otroke pa so mediji tiho...aha saj res pozitivna diskriminacija!
Mr. Prdo
13. 10. 2013 12.27
+23
Vprašat se je treba zakaj ljudje bežijo in ta problem odpravit.
recikliran
13. 10. 2013 12.28
+10
bežijo ker hočejo boljše življenje. Problem odpraviš edino tako, da evropa razdeli nagrabljeno bogastvo med njih. Si za, bi dal del svojega BDP-ja za njih?
recikliran
13. 10. 2013 12.35
+11
BoarischMB: nisi me razumel. Meni gre samo na živce hinavstvo. Vse to govoričenje kako jim je treba pomagat - me prav zanima kdo bi dejansko odstopil svoj denar za njih. Rezultat pa je točno tak, če hočemo tem ljudi pomagat to stane. In ne samo to, ti ljudje se ne prilagajajo kot smo mi vajeni, ampak nam bo že druga generacija solila pamet z islamskimi zakoni, dokaze lahko vidimo po vseh večjih prestolnicah. Zato pa pravim, nehajte vsi skupaj hlinit nek altruizem, ko še slovenskemu klošarju ne damo za hrano, a afričanu pa bomo al kaj?!
BoarischMB
13. 10. 2013 12.40
-3
Dajo tisti ki sami nimajo ponavadi...ja moralizera se hinavsko. V resnici pa vsak ve da ce hocejo dobro ziveti mora zato negdo slabo ziveti oz v obubnih razmerah za nase pojme...in seveda da stane, ce nebi takrat kolonije opustil in bi na tista ozemlaj zahodno zivlenje uvedli bi mogoce bila slika drugacna...ampak zakaj so kolonije opustile je bil denar, vzdrzevanje le teh je bilo drago, tja pa se tudi niso na veliko selili evropejci oz ne na vse konce saj se je naravni prirastek evrope zmanjsal v zadnjih stoletjih....stvari so vglavnem veliko bolj kompleksne kot je videti. Resilo se bo pa to vse tak da bo konec nase civilizacije in nasega rase oz bo nekje premesana...in ja ziveli bodo lepo vsi v nekih plemenskih zvezah in nekimi sulatni nad glavo itd.
Irnes Abdijanovi?
14. 10. 2013 00.16
+0
komi dobim unih 600 evrov....in da jih delim z nekom....?? ma ni šans........!!! afrika pa je itk pod zelo zelo velkim vplivom amerike....evrope...kitajske......kok zlata, srebra, dijamantov in drugih dragih kamnom kovin nakopljejo dnevno......pa afrika nima nič od tega...zakaj?? ker jih imajo v šahu....
BoarischMB
13. 10. 2013 12.24
+2
Kaj spet moralizerate?!?! Ce bi vam medijem bilo kaj za njih bi propagandirali da zahodne napreden drzave uvedejo svoj rezim in druzbeni red, ter migracijo zahodnega prebivalstva v te drzave po celem svetu in bi potem lahko imeli vsi podobno napredno zivlenje...Tako pa lih nasportno delate, v teh nekaj malih naprednih drzav se steka na tisoce priseljencev iz cisto drugacnih kultur kar bo posledicno to naso zahodno civilizacijo unicilio...samo poglejmo si Rhodesio v Afriki, ko so bili belci in crnci je laufalo, ko so crnska ljudska fronta oz rdeci prevzeli oblast je Zimbabwe danes ekonomsko unicen...prav tako je z Juzno Afriko nekoc cvetela od ekonomije in vsega danes je totalno unicena...pa te zelje pos tari zahodnjaki oblasti tam niso samo od belcev ki tam zivijo ampak predvsem od crncev, saj sami vidijo da je bilo prej boljse...vendar diktatorji ne popuscajo...prav tako je vse drugod po svetu, saj tudi v ZDA ko vdira mehiska mentaliteta je samo vprasanje casa kdaj se boo tam sesul sistem takega kot imajo...,mehika pa vemo kak je, korupcija,kriminal,droge itd. Pa lep dan se naprej in veliko srece clovestvu v prihodnosti pod roko sultanov in samodrzcev, vasa misel o svobodi in pravici vseh bo vasa smrt.