Tujina

VIDEO: Iraški voditelji pozvali k narodni enotnosti

Bagdad, 17. 06. 2014 10.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Iraški voditelji so stopili skupaj in pozvali narod k narodni enotnosti. Dejali so, da je treba ubraniti državo in zagotoviti njeno suverenost. Sicer pa so islamski skrajneži prodrli že v mesto Bakuba, ki je od prestolnice oddaljeno le 60 kilometrov.

Iraški voditelji so se na današnjem izrednem zasedanju za zaprtimi vrati dogovorili, da bodo državo pozvali k skupni narodni enotnosti. Med voditelji sta tudi premier Nuri Maliki, sicer šiit in sunit Usama Nudžaifi, zadnji predsednik parlamenta, ki se je razpustil ta mesec.

Sam poziv narodu pa je izrekel Malikijev predhodnik Ibrahim Džafari, ki je dejal, da je treba ubraniti državo in zaščititi njen ponos in njeno suverenost. Pozval je še k izogibanju sektaških zamer in nedržavnim akterjem prepovedal uporabo orožja.

Iraška vojska nad skrajneže z zračnimi napadi

Iraška vojska je potem, ko so skrajneži z neverjetno lahkoto zavzeli približno tretjino ozemlja v Iraku, pričela izvajate zračne napade. V javnost je prišel posnetek raketiranj, ki so jih izvršili 14. in 15. junija. Iz zraka so napadali poslopja in vozila iraških skrajnežev.

Medtem se številni pridružujejo Isilu, ki je v ponedeljek zavzel mesto Tal Afar na meji s Sirijo, pri Faludži pa so njihovi vojaki sestrelili vojaški helikopter. Z neverjetno lahkoto so zavzeli tudi mesto Tikrit in na spletu objavili fotografije, ki prikazujejo usmrtitev večjega števila pripadnikov iraških varnostnih sil. Kot so sporočili, so tam pokončali okoli 2.000 ljudi.

Proti skrajnežem se sicer trenutno borijo tako iraške kot kurdske sile, boju proti njim pa se prostovoljno pridružuje tudi vse več šiitov.

Zračni napad na poslopja in vozila islamskih skrajnežev
Zračni napad na poslopja in vozila islamskih skrajnežev FOTO: Reuters

V Bakubi srditi spopadi, skrajneži zavzeli policijsko postajo in večjo količino orožja

Po zadnjih informacijah naj bi islamski skrajneži vdrli tudi v Bakubo, ki je od prestolnice oddaljena le slabih 60 kilometrov. Tam potekajo srditi spopadi s predstavniki iraških varnostnih sil, poročilo pa pravi, da so med drugim zavzeli tudi glavno policijsko postajo, kjer so zaplenili večjo količino orožja.

Iraške oblasti so v strahu pred napadi poostrile nadzor ob naftnih črpališčih na jugu države.
Iraške oblasti so v strahu pred napadi poostrile nadzor ob naftnih črpališčih na jugu države. FOTO: Reuters

V napadu na policijsko postajo je bilo sicer ubitih najmanj 44 zapornikov. Poročila glede odgovornosti za žrtve pa se razlikujejo - predstavnik premiera Nurija al Malikija trdi, da so jih med napadom ubili skrajneži, nekaj drugih predstavnikov oblasti pa, da so padli pod streli varnostnih sil, ko so poskušali pobegniti.

Zaenkrat naj bi imele iraške oblasti še vedno nadzor nad mestom

Po napadu so nadzor nad mestom v celoti vnovič prevzele vladne sile in z njimi povezane šiitske milice. Če bi zavzeli Bakubo, bi bili namreč napadi na Bagdad zanje še veliko lažji.

"Bagdad bi bil kraljevi dragulj zanje, a tega ne smemo dopustiti," je za CNN dogajanje komentiral iraški veleposlanik Lukman Faily. "Kar želimo sporočiti ZDA, je to, da ne moremo čakati na jutri. Kmalu mora biti odločeno, oziroma moralo bi biti že včeraj," je dejal. "Moramo okrepiti našo vojsko z bojnimi letali, helikopterji in ostalo opremo, za dolge pogovore ni časa," je prepričan.

Skrajneži so usmrtili že na tisoče ljudi.
Skrajneži so usmrtili že na tisoče ljudi. FOTO:

Irak opozarja na prihod tisočerih bin Ladnov

V želji po ameriški pomoči v boju proti ekstremistom, ki so na krvavem pohodu usmrtili že na tisoče pripadnikov iraških varnostnih sil, je Faily dejal, da vstaja ekstremistov pomeni grožnjo za ves svet. "To kar ste imeli v Afganistanu z enim samim bin Ladnom, ni še nič. Zdaj boste imeli opravka z več tisoč takšnimi," je dejal v izjavi za ameriško televizijo CNN.

Večina Američanov ne želi posredovanja, Obama v Bagdad poslal 275 marincev

Predsednik ZDA Barack Obama se je po razglasitvi zmage v Iraku leta 2011 sedaj zaradi Isila znašel v škripcih. Vojni svojega predhodnika Georgea Busha je vedno nasprotoval, večina Američanov noče novega ameriškega vojaškega posredovanja, republikanci pa udrihajo po njem z vsemi silami, da vodi šibko zunanjo politiko in ogroža vse "Busheve pridobitve".

Ameriški predsednik Barack Obama
Ameriški predsednik Barack Obama FOTO: Reuters

Obama je v ponedeljek obvestil kongres, da pošilja v Irak 275 marincev. 170 jih je že tam, 100 pa jih je v rezervi v soseščini, najverjetneje v Kuvajtu. Ti bodo poskrbeli za pomoč obstoječemu varnostnemu kontingentu za varovanje ameriškega veleposlaništva in konzulatov. Veleposlaništvo v Bagdadu ostaja odprto, večina osebja ostaja, če bo potrebno, pa bodo vojaki pomagali pri evakuaciji.

V Perzijskem zalivu ameriška letalonosilka, ne izključujejo uporabe brezpilotnih letal

Obama je v Perzijski zaliv poslal letalonosilko in še eno bojno ladjo, njegova ekipa nacionalne varnosti pa mu pripravlja dodatne opcije pomoči Malikijevi vladi, ki si je, po mnenju administracije, zaradi sektaškega načina vodenje države sama kriva za to, kar se ji dogaja.

Washington razmišlja tudi o napotitvi posebnih enot, ki bi iraškim vladnim enotam pomagale pri urjenju in jih predvsem držale skupaj. Posebne enote pa so tudi koristne za usmerjanje letal proti ciljem med zračnimi napadi. Washington ne izključuje niti uporabe brezpilotnih letal.

Ban Ki Moon obsoja ubijanje ujetnikov in civilistov

Generalni sekretar ZN Ban Ki Mun je danes posvaril, da bi se lahko iraška kriza razširila prek meja države. "Obstaja resno tveganje za nadaljnje sektaško nasilje velikih razsežnosti znotraj Iraka in izven njegovih meja," je v Ženevi novinarjem dejal Ban.

Po poročilih, da so skrajneži doslej ubili že več deset zajetih iraških vojakov, žrtve pa so tudi med civilisti, je Ban danes ostro obsodil "vse te teroristične napade", pri katerih da gre za nesprejemljive kršitve človekovih pravic. O morebitnem mednarodnem posredovanju ni želel ugibati, ve pa, da "številne države razmišljajo o možnostih za pomoč iraški vladi".

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (77)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

LOPOVI V AREST
17. 06. 2014 20.27
+6
Tukej s tem Irakom mi vse skupaj nekaj zelo smrdi! Vsi zahodni mediji objavljajo Irak na naslovnicah - propaganda,... Le kakšen interes vleče Američane v Iraški pesek? Borilli se bodo proti skrajnežam, katere podpirajo v Siriji, sosednji državi Iraka. Mogoče priprava terena za napad na Iran - ogled njihovih zmogljivosti na terenu? (kvazi sodelovanje Irana in Amerike proti sunitskim skrajnežem) ???????
Blaž Cegnar
17. 06. 2014 19.51
+9
"WAKE UP NEO, THE MATRIX HAS YOU..." ZDA so poslale svojo vojsko v Irak zaradi sebičnih interesov, razsuli infrastrukturo, odstavili voditelje in potem mislili, da bo vse lepo in prav. Še naprej sponzorirajo skrajne skupine, tako kot v Ukrajini, po medijih pa širijo lažno propagando o tem, kako so sami rešitelji in varuhi demokracije in miru. V resnici pa njihovi multimilijarderji izvajajo svoje sebične interese, tako kot bi jih mi na njihovem mestu, ali pač? Kdo lahko zgledno pokaže, da se sam zavzema za dostojno življenje vseh? Za človeštvo je prišel čas, ko moramo vsi zgledno in vztrajno kazati, da nasprotujemo vojnam, nasilju in zlorabam življenja. PROBLEM: Apatičnost posameznika in sprejemanje zlorab življenje, dokler se ne gre za lastno rit. REŠITEV: Prevzemanje samo-odgovornosti tako zase, kot tudi za vsa ostala živa bitja in zgledno preprečevanje zlorab in izpostavljanje le-teh preko pisanja in govorjenja, do koder ima posameznik vpliv. NAGRADA: Vzpostavljanje družbe in sistema, kjer se nasilje in zlorabe življenja ne bodo sprejemale v nobeni obliki, s čimer bomo vsi drug drugemu zagotovili varnost in dostojnost, ne glede na to, kje se nahajamo.
Tunzl
17. 06. 2014 21.27
-2
moraliziranje tu nič ne pomaga, še manj pa slabšalen oris ZDA brez dokazov. Po svojem komentarju pa hitro na pametni telefon, igranje video igric ali razne nakupe, s čimer podpiraš tržni sistem t.i. multymiljarderjev, ki ga širijo ZDA. Licemerec....
Naveli?anec
17. 06. 2014 19.39
+9
Ljudi je preprosto preveč, zato pa vsepovsod vre, zarad avtomatizacije bo vedno več brezposelnih, vode zmanjkuje, ljudje so pa neumna gmota, ki se še kr naprej nenadzorovano razmnožuje, že davno bi blo treba uvest splošno pravilo samo enega otroka za cel svet, pa bi nas blo zdaj kake 2 milijardi, pa nebi na take oslarije študiral...
Naveli?anec
17. 06. 2014 19.35
+4
Upal bi si trdit da so skrajneži financirani s strani amerike, da bo lahko spet prevzela vodenje države, butast narod bi pa vse naredu, samo če jim omeniš da alah to hoče.....
Tone 12345
17. 06. 2014 19.22
+10
Ha ha!Kje je Sadam Husein ki je bil edini sposoben držat red v iraku!!Sedaj pa tam vlada demokracija!!
Heretik1
17. 06. 2014 19.08
+6
SMRT okupatorjem!
Heretik1
17. 06. 2014 19.08
+5
USA - tango down!
dado_alexy@yahoo.com
17. 06. 2014 18.51
-2
Ze to da nekaj par tisoc teroristov precka mejo je najmanj cudno?...se vam ne zdi?...kje so bili takrat avioni,helikopterji itd.?....bojim se da spet dobivamo pesek v oci!!....toliko posnetih in poslikanih hladnokrvnih likvidacij svet se ni videl!...spomnimo se kako hitro so americani zbombandirali SFRJ...BREZ CINCANJA...tu ko pa takle zganjajo pa cakajo ..bi-nebi!..ahh djte no:))?
srbin333
17. 06. 2014 18.23
+2
to je sramota da svojo državo moraš osvajati!!! amerika raus
Nefili
17. 06. 2014 17.15
+6
Tisočletja se človek bori proti človeku prav na plečih matere zemlje.Še malo pa nam bo zemlja napovedala vojno v kateri ne moremo zmagati.Ker zemlja se bo vretal naprej z nami ali pa brez nas.
soba666
17. 06. 2014 16.42
+1
tam doli ni in ni nikoli mira, moški egoti
tali?ni tom
17. 06. 2014 16.48
+10
mir je bil dokler je bil Sadam šef! ne moreš kar takole brez "palice" !amerčki pa bi zastonj nafto pa so ga pospravili in evo! miru ne bo dokler ne bo novega Sadama! oziroma človeka ki bo trdo držal vajeti v rokah in ki bo imel rešpekt od ljudi! vse ostalo je drvenje v katastrofo! bi pa po moje moral narod Iraka američane prijavit v Haagu! so krivi za tole!
soba666
17. 06. 2014 19.18
+0
zakaj pa sta se Iran in Irak desetletje borila, tudi ameri krivi? tako dolgo sta se tepla, da mi ni bilo več zanimivo, pa sem bila otrok; vem, da ni lepo drugim pameti solit, ampak če ne bi bilo njih bi bilo še več sr...ja; ta nafta pa je že zguljen izgovor
Americaner1777
17. 06. 2014 16.37
+0
prekelti republikanci če nebi prišel obama na oblast bi republikanci zakuhali še 1000 vojn in se zgovarjali na demokracijo obtožli bi pa demokrate če bi izgubili
Jezus Kristus
17. 06. 2014 16.00
+19
A ZDA lahko brez kakršnegakoli mednarodnega kritja iz zraka tolčejo po Iračanih, Rusi pa ne smejo imeti tanke na svojih mejah? Tole se ne bo dobro končalo ....
Americaner1777
17. 06. 2014 16.38
-5
strinjam se stabo vendar je irak prosil za pomoč ZDA
TRUTH 1
17. 06. 2014 15.50
+4
Je pa res da ni problem v sistemu ampak v ljudeh ki so brez srca in vesti
Gavrane20
17. 06. 2014 15.42
+12
Cakam in cakam se zmeri nobene novice o temu da je Ukrajinska vojska ubila 2 novinarja ... no pa saj bi lahko pricakoval da boste prikrivali take stvari ampak tokrat mas videoposnetke .. ki so prevec trden dokaz da bi se ga kar tako ignoriralo
blue3dragon
17. 06. 2014 15.15
+9
Se spominjam dneva, ko so napadli Irak, kar je bilo potrebno zaradi stabilnosti v regiji, skladiščenega orožja, razvoja demokracije in blagostanja iraškega ljudstva...
Ranunculus
17. 06. 2014 15.26
+7
Jaz se pa spomnim, ko sem pred kratkim gledal eno reportazo, ko je ena zenska govorila da je sedaj bolje kot pod Huseinom, ker imajo vec svobode, reckimo dostop do holivudskih filmov... ne vem, ce je sedaj se istega mnenja...
s3kar
17. 06. 2014 15.37
+2
Razumnež
17. 06. 2014 15.10
-13
Go GO USA... Pa republikanci naj prevzamejo, ker tole ni pa nč.
Ranunculus
17. 06. 2014 15.28
+3
Lahko tudi demokrati ostanejo, samo Hillary mora prevzeti, ona je ustrezno krvolocna...
Ka pa mislis
17. 06. 2014 15.01
+6
Izgnat kavbojce
TRUTH 1
17. 06. 2014 14.41
+12
Preklet bodi kapitalizem in ta amerika zionisticna
grumf
17. 06. 2014 14.36
+8
beda. Spet bo benz dražji.