Tujina

VIDEO in FOTO: Vroči boj za vladavino v Kremlju

Moskva, 05. 08. 2011 11.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Ker na mladih svet stoji, jim sledijo tudi politiki. Vroča je ruska predsedniška kampanja, saj Dmitrij Medvedjev stavi na pomanjkljivo oblečena dekleta, premier Vladimir Putin pa na moško moč mišic.

Čeprav bodo Rusi novega predsednika volili šele marca prihodnje leto, se je predvolilna kampanja že začela. Čeprav premier Vladimir Putin še ni uradno potrdil svoje kandidature na predsedniških volitvah, so vse glasnejši namigi, da se bo s svojim nekdanjim političnim zaveznikom Dmitrijem Medvedjevom le pomeril na tekmi za predsednikovanje.

Politična tekmeca se za glasove mladih volivcev potegujeta na različne načine. Predsednik Medvedjev stavi na pomanjkljivo oblečena dekleta, premier Putin pa na moč mišic in bolj moške argumente.

Tri zgolj v bikini oblečene mladenke so v centru Moskve naznanile neobičajen začetek tekme za mesto v kremeljski predsedniški pisarni. Mladenke, sicer podpornice ruskega predsednika Medvedjeva, so mladim predstavljale razloge, zaradi katerih je njihov kandidat najprimernejši za vodenje Rusije.

Skupina tako imenovanih Medvedjevih deklet se je zbrala prek internetne podporne strani pristašev predsednika Medvedjeva v socialnem omrežju Vkontakte, izbiro pomanjkljive garderobe pa je verjetno spodbudila rivalska kampanja protikandidata in sedanjega ruskega premierja Vladimirja Putina, ki ruske mladenke nagovarja, naj se slečejo v podporo nekdanjemu predsedniku Rusije.

Oba kandidata sta sicer pred dnevi zagotovila, da se bosta skupaj dogovorila, kdo izmed njiju se bo potegoval za predsedniško mesto na marčevskih volitvah prihodnje leto.

Medvedjeva skupina brhkih deklet je v bikinijih pritegnila pozornost snemalcev in fotografov, pomembnejša od pozornosti sedme sile pa je bila podpora moskovske mladine. Za vsako pivo, ki so ga mladci zlili v sode, so namreč moskovske lepotice odvrgle kos garderobe in se z njimi fotografirale.

"Nočemo se vmešavati v politične zadeve. Počnemo le, kar želimo, to pa je, da bi mladina podprla našega predsednika," je razložila zgolj v rožnati bikini oblečena brineta Veronika.

Kdo stoji za nenavadnim gibanjem, ostaja še vedno skrivnost, aktivistka Ana Sirotkina pa zatrjuje, da gre za svojevrstno ljudsko gibanje in lastno iniciativo mladih. "Za svoje početje nismo plačane. Sledile smo le objavi na spletu in odločile smo se, da si želimo biti del dogajanja," je svojo soudeležbo v nenavadni kampanji upravičila svetlolasa Sirotkina.

Medvedjeva dekleta ruske volivce prepričujejo, naj vozijo trezni.
Medvedjeva dekleta ruske volivce prepričujejo, naj vozijo trezni. FOTO: Reuters

Vrhunec parade lepote in gole kože je napočil, ko so dekleta zbrano pivo izlile v odtok in si nadele majice z napisom "Izberite pivo ali nas". Sporočilo je dotaknilo tudi naključne mimoidoče v bližnjem parku, a mladci niso dobili dokončnega odgovora, ali so lepotičke kompenzacija za dokončno odpoved alkoholni omami.

Skupina, ki si je nadela ime Medvedjeva dekleta, je zavrnila navedbe, da tekmujejo z internetno skupino podpornikov Putina "I Really Do Like Putin" (Res mi je všeč Putin), saj so z njimi za ponedeljek napovedale skupno kolesarjenje v podporo skupnim prizadevanjem za zmago kandidata, ki bo Rusijo popeljal na pot svetle prihodnosti.

Vladimir Putin je Rusiji predsedoval med letoma 2000 in 2008, po ustavni omejitvi tretjega potegovanja za predsedniško mesto pa je podprl svojega tedaj 45-letnega varovanca Dmitrija Medvedjeva, ki je sedel na predsedniško mesto.

Putin stavi na bolj možate adute v boju za naklonjenost volivcev.
Putin stavi na bolj možate adute v boju za naklonjenost volivcev. FOTO: Reuters

Putin polaga roke in poskuša ukrivljati ponve

Na nove prijeme pri novačenju volivcev se je dobro pripravil tudi premier Putin. Ruske lepotice tako imenovane Putinove vojske so v spletnem posnetku nagovarjale dekleta, naj "trgajo (oblačila) za Putina". Posnetek je nekaj privlačnih Rusinj spodbudil, da svojemu premierju pred objektivi televizije Russian TV pokažejo svojo naklonjenost s seksi pranjem avtomobilov pred moskovsko univerzo.

Med Rusi zelo priljubljeni premier se je odločil še za bolj možat pristop k kampanji. Poleg polaganja rok na poletnem taboru se je pred množico preizkusil tudi v zvijanju ponev zgolj s pomočjo lastnih mišic.

Sicer se še ni dokončno odločil, ali bo aktivneje vstopil v boj za predsedniško mesto, a po besedah virov blizu premierjeve pisarne naj bi se o tem izrekel kmalu. Razlog za to naj bi bil Putinov dvom v ustreznost kolega in varovanca Dimitrija Medvedjeva za nov mandat vodenja Rusije. Moti ga, da Medvedjev, s katerim se pozna in sodeluje že več kot dve desetletji, ne uživa zadostne podpore med politično in poslovno elito, zaradi česar bi le stežka izvedel politične reforme, če bi se za njih odločil.

Čeprav 58-letni Putin in 45-letni Medvedjev že večkrat nista želela povedati, kdo izmed njiju se bo potegoval za predsedniško mesto, javni predstavniki in diplomati zatrjujejo, da je odločitev v Putinovih rokah. Po javnomnenjskih raziskavah uživa Putin višjo podporo prebivalstva kot Medvedjev. Namigi, da se Putin vrača na predsedniški parket, so tako vse bolj verjetni.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Platon23
05. 08. 2011 17.18
rudra05.08.2011, 15:580 Tajkuna Abramoviča je ravno Putin zaustavil! Platon saj znaš človeka ocenit,že z njegovimi gestami in držo! Putin je živ človek in ne bo popuščal nikomur.Moje nenje! Tvoje naj bo tvoje. kot ponavadi ti govoriš o mnenjih it to tvojih lastnih! Kaj ma to opraviti z dejstvi?? JAz ti ne podajam nobenega mnenja ampak dejstva! Kto ti je povedal JA_TO_SEM_JS je eden redkih ki je "preživel" čistko zato ker mu je ravno on omogočil mesto predsednika! Zakaj govoriš o zadevah o katerih nimaš pojma in samo podajaš svoja MNENJA??? Preberi si knjigo da zveš kakšno dejstvo da neboš samo pri mnenjih ostal!
ja_to_sem_js
05. 08. 2011 16.15
rudra....tajkun Abramovič je preživel Putinovo čistko me ruskimi oligarhi. Eden redkih.
rudra
05. 08. 2011 15.58
Tajkuna Abramoviča je ravno Putin zaustavil! Platon saj znaš človeka ocenit,že z njegovimi gestami in držo! Putin je živ človek in ne bo popuščal nikomur.Moje nenje! Tvoje naj bo tvoje.
Platon23
05. 08. 2011 14.48
putin nikdar ne bo lutka? Zakaj pa ne? A zato ker je tebi in javnosti predstavljen kot neki mačo in bivši kgb-jevec??? Ja res logično razmišlanje da jih primerjaš z zakonci bravo presenečaš iz minute v minuto! Mogoče za začetek da bo nekoliko lažje branje si preberi knjigo od abramoviča da vidiš kdo stoji za putinom!Ali čakaš da ti vesolje razkrije vse???
rudra
05. 08. 2011 13.54
To je res. Želkja po avtoritativni oblasti bo prišla na dan slej ko prej- tudi pri Medvedjemu.Ja saj zakonci so tudi po 20 letih v zakonu pa se ločijo.Mogoče ne? Putin nikoli in nikdar ne bo lutka!
Platon23
05. 08. 2011 13.25
rudra05.08.2011, 13:150 Putin in Medvedjev se bosta še tako sprla,da se bo kar bliskalo po Rusiji! kljub tvoji vesolni modrosti ti manka nekaj logike in znanja na žalost upam da ne boš užaljen! Če ne vidiš da je tole malo za zabavo ljudi pač pove vse o tebi! Zakaj bi se onedva sprla?? Eden je bil predsednik prej insam rekel da bo medvedijev predsednik to se je zgodilo putni postane predsednik parlamenta no in itak nima veze kdo bo sedaj izvoljen dejstvo je da oba vodita rusijo že od leta 2000 hmmmmm kako se bosta sprla kajneda! No če te pa zanima kdo financira te dve lutki si pa kaj preberi o ruski olgarhiji! LP
rudra
05. 08. 2011 13.15
Putin in Medvedjev se bosta še tako sprla,da se bo kar bliskalo po Rusiji!
bamsy
05. 08. 2011 13.05
Jaz sem za Medota!
vukanovic
05. 08. 2011 13.05
Zivel Putin , Zivela Rusija
RED_line
05. 08. 2011 12.51
rudra
05. 08. 2011 12.29
Hec.To bi potem pomenilo politične kampanije v sodobni družbi so še vedno nagonske (čustvene) in ne progrmske.