Tujina

VIDEO in FOTO: Ukrajina postaja bojišče med Rusijo in Evropsko unijo?

Kijev, 26. 11. 2013 12.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, Reuters
Komentarji
6

Predstavnik ruskega predsednika Vladimirja Putina je v odzivu na kritike EU poudaril: "Neprimerno je govoriti o kakršnem koli pritisku.'' Ukrajinski premier Mikola Azarov pa je priznal, da je Moskva predlagala preložitev podpisa pridružitvenega sporazuma z Unijo.

Tesnejši odnos z Evropsko unijo ne gre na račun odnosov med vzhodnimi partnericami in njihovimi drugimi sosedami, kot je Rusija. Z vzhodnim partnerstvom smo lahko vsi zmagovalci. Predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy in šef Evropske komisije Jose Manuel Barroso

Predstavnik ruskega predsednika Vladimirja Putina Dmitri Peskov je dejal, da Evropska unija nima prav glede kritik Moskve po odločitvi Ukrajine za ustavitev priprav na podpis pridružitvenega sporazuma z Unijo. ''Neprimerno je govoriti o kakršnem koli pritisku,'' je poudaril.

Predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy in šef Evropske komisije Jose Manuel Barroso sta v skupni izjavi za javnost sporočila, da je "še vedno na mizi" sporazum o krepitvi trgovinskih in drugih vezi med Unijo in Ukrajino. Odločno pa sta se izrekla proti pritisku Rusije na Kijev. Dodala sta, da kratkoročni pomisleki ne bi smeli prevladati nad dolgoročnimi koristmi.

Ruski predsednik Vladimir Putin je pozval evropske voditelje, naj se v luči dogajanja glede podpisa pridružitvenega sporazuma med Ukrajino in EU vzdržijo "ostrih besed" na račun Rusije, saj da bi bil sporazum za rusko gospodarstvo "resna grožnja". Kot je pojasnil, bi v primeru podpisa evropsko blago ruski trg zaradi prostotrgovinskega dogovora med Moskvo in Kijevom doseglo praktično brez carin.

Ukrajinski premier Mikola Azarov se boji, da Ukrajina postaja bojišče med Rusijo in Evropsko unijo. Priznal je, da je Moskva predlagala Kijevu, naj preloži podpis pridružitvenega sporazuma z Unijo. "Rusija je predlagala preložitev podpisa in pogajanja" o obnovitvi tesnejših odnosov z Moskvo, je dejal. "Rusija nam ne daje zagotovil, Evropa nam ne daje zagotovil, torej kaj smo, bojišče," se je vprašal.

Azarov je tudi dejal, da se bo predsednik Viktor Janukovič udeležil vrha vzhodnega partnerstva v Vilni, kjer naj bi po prvotnih načrtih podpisal sporazum z Unijo, zdaj pa želi govoriti o morebitnih tristranskih pogovorih z Unijo in Rusijo o ukrajinskem gospodarstvu. "V začetku decembra bomo sedli za pogajalsko mizo in pripravili načrt za vnovično vzpostavitev odnosov (z Moskvo)," je napovedal.

Ukrajinska vlada je minuli teden ustavila priprave na podpis sporazuma z Unijo, ker naj bi kratkoročno ogrozil veliko delovnih mest v Ukrajini. Odločitev je sprožila množične proteste zagovornikov približevanja Uniji v Kijevu in drugih mestih.

Timošenkova gladovno stavka, manj množični protesti

Kijev ni izpolnil pogojev za podpis sporazuma z Unijo. Najpomembnejši med njimi je bil, da omogoči zdravljenje v Nemčiji zaprti nekdanji premierki in vodji opozicije Juliji Timošenko, ki je včeraj začela gladovno stavkati. Prav tako naj bi bila proti Rusija, ki ne želi izgubiti vpliva v nekdanjih sovjetskih republikah in želi, da se Ukrajina pridruži njeni carinski uniji.

Ukrajina je nato minuli teden zamrznila priprave na podpis sporazuma z Unijo, kar je sprožilo množične proteste na ukrajinskih ulicah, ki trajajo že tri dni. Danes se je na ulicah Kijeva zbralo manj protestnikov, zaenkrat ne poročajo o nasilnih incidentih.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Sieg Heil
26. 11. 2013 20.48
+12
Kaj pa oni vedo kaj je dobro za njih - to je eden izmed problemov demokracije. Tudi jaz in vsi katere sem poznal so bili za vstop v EU, zdaj pa vidimo kako je, ko si v uniji, katera je lutka amerike in izraela.
appollyon
27. 11. 2013 07.52
-8
Demokracija nima nič z gospodarskim sistemom ki povzroča krize in bedo! Demokracija je politična ureditev! In izgleda si se rodil že v sloveniji, zato ne veš kako je biti lutka kremlja, ki nas je obiral do kosti! Na srečo je bila tam tiha vojna ki jo je S.Tito dobro izkoristil in bil posrednik med državama ki sta imela med sabo embargo! Po razpadu Sovjetske zveze tudi jugoslavija ni mogla živt ker embarga ni bilo več!
Gavrane20
27. 11. 2013 10.19
+1
Appollyon ves ti me zlo zabavas delas se da ves kaj govoris v resnici pa nimas pojma in kr neki strelas v tri dni .. pejt v knjiznco se mal izobrazevat
appollyon
27. 11. 2013 15.12
+0
Ma daj si malo poglej, zadeve, in ne mi rečt da putin ni kapitalist, sej je naftna podjetja in province razdelil med sodelavce v KGB-ju! Na ploh pa nek ki se je rodil okoli leta 90 nima men za ovort kako je bilo včasih, ko smo tankali par ne par, ko smo po barvne televizije hodil v avstrijo, ko so v trgovinah imeli smo sol, kruh, moko in olje, še manj pa je bilo takih ki so govorili proti sistemu, ker s tem so ogrozili celo dužino! Dvomim da veš da je stalin pobil 22 miljonov evropejcev po 2 sv vojni, 6 miljonov več kot hitler med vojno!
janezpodre
26. 11. 2013 16.28
-8
Izgleda, da si tile Ukrajinci prav zares misljo, da si jih želimo v EU. Saj je že tko pol njihovih žensk tuki, misljo, da bodo še dedce prvlekle. Predstavljajte si nalitga debeluha, ki se vrti na drogu. Njet bo šlo.
appollyon
26. 11. 2013 16.25
+17
Naj se odločijo sami, samo naj na koncu ne krivijo Ruse ali evropejce za bedo ki jo imajo/bodo imeli!