Tujina

VIDEO in FOTO: Med žrtvami napada tudi tujci

Moskva, 24. 01. 2011 15.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
U.Z./M.R./M.K./STA
Komentarji
193

Eksplozija na moskovskem letališču Domodedovo je terjala 35 smrtnih žrtev, okoli 150 pa je ranjenih. Med njimi so tujci, ni pa Slovencev. Teroristično dejanje so že obsodile številne države.

Na najbolj obremenjenem moskovskem letališču Domodedovo je okoli 14.30 po srednjeevropskem času odjeknila eksplozija.

Slovensko veleposlaništvo v Moskvi spremlja razmere. Doslej ni podatkov o žrtvah iz Slovenije. MZZ

Umrlo je 35 ljudi, približno 150 pa je ranjenih – od tega jih je 20 v kritičnem stanju. Med žrtvami ali poškodovanci ni otrok, poroča državna televizija.

Teroristični napad

Kot kaže, se je z močjo sedmih ton eksploziva TNT razstrelil samomorilski napadalec, ki je pred tem zavpil: "Vse vas bom pobil!", poroča ruska agencija Interfax, ki jo navaja Reuters. Moški naj bi bil po potezah obraza sodeč arabskega izvora, star pa naj bi bil med 30 in 35 let. Vladimir Markin, uradni predstavnik Preiskovalnega komiteja Ruske federacije, je dogodek takoj označil za teroristično dejanje. Odgovornosti za napad ni prevzel še nihče, a so se na spletni islamistični strani kavkazcenter.com pojavili številni komentarji, ki hvalijo napad.

Eksplozija je odjeknila na najbolj prometnem ruskem letališču.
Eksplozija je odjeknila na najbolj prometnem ruskem letališču. FOTO: Reuters

Mediji so sprva poročali, da je do eksplozije prišlo na oddelku za prtljago, kasneje pa so sporočili, da je eksplodiralo v avli za prihode, do koder imajo dostop vsi, ki pričakajo potnike. “Eksplodiralo je zelo blizu nas, a k sreči nihče od strank in osebja ni bil ranjen,” je povedal lastnik gostinskega lokala Asia.

Eksplozija je bila tako močna, da sem najprej mislil, da je eksplodiral avtomobil bomba. Videl sem ljudi, kako so prihajali iz stavbe letališča na parkirišče, vsi so bili krvavi,” pa je dogodek za BBC opisal očividec.

Ruske oblasti so sporočile, da sta v napadu umrla dva britanska državljana. Med ranjenimi so državljani Tadžikistana, Nemčije, Italije, Francije ter Srb in Slovakinja.

Lokalni mediji so poročali o dimu, ki se je valil po letališču in paničnih potnikih, ki so stavbo zapuščali skozi zasilne izhode. Na prizorišče je bilo poslanih 50 reševalnih vozil, ki so ponesrečence prepeljali v bolnišnice, odgovorni pa so zaradi izrednih razmer poslali svoje zaposlene domov.

Poostrena varnost na javnih zbirališčih

Zaradi incidenta so na letališču uvedli posebne varnostne ukrepe, med njimi tudi uporabo naprav za blokiranje signala mobilnih telefonov. Policija je sporočila, da išče osumljence, ki bi lahko bili povezani s samomorilcem, ekipa preiskovalcev pa pregleduje videoposnetke varnostnih kamer. Vpoklicali so tudi posebne policijske enote.

Po eksploziji.
Po eksploziji. FOTO: Reuters

Ruski predsednik Dmitrij Medvedjev, ki je izrazil sožalje, takoj za tem pa obljubil, da bo krivce našel in kaznoval, je ukazal poostritev varnosti še na dveh moskovskih letališčih – Vnukovo in Šeremetjevo, pa tudi na podzemni železnici, avtobusnih postajah in drugih večjih zbirališčih ljudi. Zaradi dogodka je odložil svoje potovanje na Svetovni gospodarski forum v Davos, kjer bi jutri moral imeti otvoritveni govor.

Slovenska letalska družba Adria Airways je sporočila, da njeni leti v Moskvo pristajajo na letališču Šeremetjevo, zato eksplozija nanje ne vpliva. Njihovo letalo, ki je danes letelo v rusko prestolnico, je tam pristalo po voznem redu.

"Po eksploziji na letališču Domodedovo so tudi druga ruska letališča v pripravljenosti in so sprejela posebne varnostne ukrepe," je povedala tiskovna predstavnica letališča Vnukovo Yelena Krylova. "100-odstotno pregledujemo vso prtljago, ki jo dobimo, tudi ročno. Aktivirali smo vse tehnične varnostne sisteme, veliko pozornost posvečamo posnetkom na videokamerah,” je dodala. Pojasnila je, da so na letališču pripravljeni sprejeti k njim preusmerjene lete. Podobno so sporočili tudi z letališča Šeremetjevo. Potnikom pa svetujejo, naj zaradi poostrenih in dolgotrajnih varnostnih ukrepov na letališče pridejo prej, kot bi sicer.

Smrtnih žrtev je več kot 30, ranjenih okoli 150.
Smrtnih žrtev je več kot 30, ranjenih okoli 150. FOTO: Reuters

Sožalja z vseh strani

Odzivi na teroristično dejanje prihajajo z vsega sveta. Predsednik Evropskega parlamenta Jerzy Buzek je napad obsodil in poudaril, da za terorizem in nasilje ni opravičila. Izrazil je sočutje z ruskim narodom in izrekel sožalje svojcem žrtev. Obsodbam napada so se v imenu Evropske unije pridružili tudi predsednik Evropske sveta Herman van Rompuy, predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso in visoka zunanjepolitična predstavnica Catherine Ashton.

Napad je ostro obsodil tudi predsednik parlamentarne skupščine Sveta Evrope Mevlüt Cavusoglu, člani skupščine pa so spomin na žrtve počastili z minuto molka. Cavusoglu je izrazil pretresenost in zgroženost. "Za terorizem ne more biti nobenega opravičila, saj je v popolnem nasprotju z vsem, za kar si prizadevamo v Svetu Evrope," je poudaril.

Generalni sekretar ZN Ban Ki Mun je izrazil osuplost ob napadu in ostro obsodil to "obžalovanja vredno in neopravičljivo nasilno dejanje nad nedolžnimi". Ob tem je izrazil globoko sožalje družinam žrtev in izrekel solidarnost z rusko vlado in narodom.

Eksplozija na letališču v Domodedovu
Eksplozija na letališču v Domodedovu FOTO: Reuters

Generalni sekretar zveze Nato Anders Fogh Rasmussen je ob napadu izrazil solidarnost z ruskim narodom in vlado.Obsodil je to grozljivo dejanje in izrazil sožalje svojcem žrtev. "V tem boju smo skupaj. Prav zato moramo v svetu Nato-Rusija okrepiti sodelovanje v boju proti terorizmu," je poudaril.

Vodja britanske diplomacije William Hague je ob napadu izrazil pretresenost in izrazil sožalje družinam žrtev. Napad sta obsodila tudi italijanski premier Silvio Berlusconi in njegov zunanji minister Franco Frattini.

Tudi ameriški predsednik Barack Obama je ostro obsodil "to nezaslišano dejanje", je v Beli hiši sporočil njegov tiskovni predstavnik Robert Gibbs.

Na eksplozijo so se odzvali tudi ruski finančni trgi. Delnice na moskovski borzi so povprečno padle za več kot dva odstotka, za največ, za več kot pet odstotkov, pa delnice ruskega letalskega prevoznika Aeroflot.

Francoski predsednik Nicolas Sarkozy je v imenu svoje države izrazil solidarnost z ruskimi oblastmi. Nemški zunanji minister Guido Westerwelle je poudaril, da za to barbarsko dejanje ni opravičila. Obsodbam se je pridružila tudi kanclerka Angela Merkel. Vodja britanske diplomacije je ob napadu izrazil pretresenost in izrazil sožalje družinam žrtev.

Ministrica za obrambo Ljubica Jelušič je poslala sožalno brzojavko ruskemu vojaškemu atašeju v Sloveniji, polkovniku Vladimirju Kornejenkovu. V njej prosi, naj njeno sožalje prenese najvišjim predstavnikom v Moskvi ter družinam umrlih.

Sicer pa to ni prvi teroristični napad v Rusiji. Marca lani sta se na metroju v Moskvi razstrelili dve samomorilski napadalki, pri čemer je umrlo 40 ljudi. To je bil najhujši napad v zadnjih šestih letih.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (193)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

simevlado
25. 01. 2011 22.10
ne pipaj te mi putina dober clovk ;)
nekdo...
25. 01. 2011 10.32
V ANKETI BI MORAL BIT ŠE MOŽEN ODGOVOR NE POTUJEM KER NIMAM DENARJA NITI ZA OSNOVNO PREŽIVETJE KAJ ŠELE ZA POTOVANJE
slorus
25. 01. 2011 10.29
jurimuri1 25.01.2011, 06:00 bunto 25.01.2011, 05:21 132435 24.01.2011, 22:09 Ruske oblasti pravijo, da je prehitro sklepati, da so bili čečeni oz kdorkoli, bratje Slovani pa so že najdli krivci - Putina, Medvedeva ter vse rusi skupaj z njima
slorus
25. 01. 2011 10.22
Ruske oblasti pravijo, da je prehitro sklepati, da so bili čečeni oz kdorkoli, bratje Slovani
acviba
25. 01. 2011 08.04
hahahahaha mislem to so bols komedije kukr na HBO.najbol me je zvilo to,da se oglasajo in obsojajo to dejanje sami taki,ki majo 100x hujsi stvari nakuhane.kot da bi monty paytona gledav.skoda sam to,da ni nobeden od zoraj nastetih bil na letaliscu.
cirenij
25. 01. 2011 06.45
mladi_četnik te ni sram? Vsi ljudje ne glede na raso, vero,izgled, usmerjenost...imajo pravico živeti na tem svetu. Ko bomo to razumeli, bo svet lepši. Pa verjetno ne bomo dočakali. Ne bi bilo vojn, izkoriščanja, nadvlade...in takih, kot si ti.
jurimuri1
25. 01. 2011 06.00
TO JE PUTINOVO DELO
luckyss
25. 01. 2011 05.59
Osnovni problem vsega zla na svetu je to, da je z ljudmi tako zelo preprosto manipulirati - še posebej ko gre za velike množice. Torej medije, predvsem tv izkoriščajo za manipulacijo z ljudmi. Sedaj so "odkrili" še internet in "trezne" komentatorje!
bunto
25. 01. 2011 05.21
Za tem stoji sam PUTIN IN MEDVED
The5myles
25. 01. 2011 04.21
Naši bi protestno noto poslal teroristom.
tomazbodner
25. 01. 2011 03.44
Tezko bi bilo neopazno pretovoriti 7 ton TNT-ja v letalisce, in ce bi taksno kolicino eksploziva sprozil, cele stavbe ne bi bilo vec. Tako je 7 kg bolj verjetno...
KosezVeliki
25. 01. 2011 02.31
Storilci tega ogabnega dejanja se verjetno sedaj tolčejo po prsih kaj so dosegli. Ampak sporočilo tega barbarskega akta ostaja enako. To je ustvariti čimvejo manifestacijo strahu in obupa. Ta prisili ubogega siromaka doma za svojim TV-jem, da prične še z globljimi fantazijami in zarotami o tem, kako Putin in njegova mafija še vedno podtika bombe po Rusiji in skuša na ta način iztrebiti ubogi čečenski narod, ki je ogrožen z vseh mogočih strani. Celo tako ogrožen, da mu grozi lastno izumrtje. Romanticizem in mitologija je močnejša od bomb.
Zentrum
25. 01. 2011 01.53
Glavno, da so velesile obsodile to dejanje...... in svet gre naprej, ane?
HLAPCI.HLAPCI
25. 01. 2011 01.10
primitivizem na pohodu, spet
HLAPCI.HLAPCI
25. 01. 2011 01.09
_sLOVEnka_25.01.2011, 01:010 in se popolnoma izolirat od vsega sranja ki se dogaja po svetu. Ti in tebi podobni se komot lahko zaprete v sobo med 4 stene in se izolirajte. Ne bo nobene škode. Jaz sem zemljan, in mi je fajn se družit z ostaimi, potovat, sodelovat. Vi pa kar da, izolirajte se. Dajte se sami preden vas bodo drugi. Treba je stopit korak naprej - ne nazaj.
tuerk
25. 01. 2011 01.06
HThief - očitno nisi še bil na vseh letališčih na svetu, saj tvoj komentar ne drži!
spartanec_90
25. 01. 2011 01.04
mi točno vemo kdo stoji za tem !!!!
rawr..
25. 01. 2011 01.01
Nacional Socializem v vsako Evropsko državo. neevropejce nagnat ven, postavit zid in se popolnoma izolirat od vsega sranja ki se dogaja po svetu.
HLAPCI.HLAPCI
25. 01. 2011 00.35
Meni je popolnoma isto, bomba iz kovčka, ali bomba iz bombnika - v obeh primerih umirajo nedolžni ljudje. Malo se vprašajte kdo je komu ubil več ljudi, kdo je komu več porušil, pripadniki katere religije so več krat pritisnili na "gumb". Če nimaš bombnika da maščuješ svojo družino, da se braniš, - kovček boš dobil prej. Meni je popolnoma isto, bomba iz kovčka, ali bomba iz bombnika - v obeh primerih umirajo nedolžni ljudje
MERDE-AVE-MERDE
25. 01. 2011 00.26
marxon24.01.2011, 22:182 @lincoln2 S teboj se popolnoma strinjam da Islam nima veze s takimi napadi. Moramo pa priznati, da so tudi med muslimani žal psihopati, tako kot med vsemi verami. Jaz takih ljudi, ki delajo tako sranje nebi sploh imenoval za muslimane. Jaz tudi kristjanov ki sodelujejo v agresiji na vzhodnih državah ne imenujem kristajani. Kvečjemu extremisti, odpad, ološ od te vere.