Tujina

FOTO in VIDEO: Golden Gate ob obletnici zasijal v vsej svoji lepoti

San Francisco, 28. 05. 2012 10.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Najbolj prepoznaven simbol San Francisca je dopolnil 75 let. Rojstni dan znamenitega mosta Golden Gate, ki je dolg 2,7 kilometra, širok 27 metrov, visok pa 227 metrov, so proslavili s številnimi prireditvami in veličastnim ognjemetom.

Več deset tisoč ljudi je v nedeljo v San Franciscu proslavilo 75. obletnico odprtja znamenitega mostu Golden Gate. Domačini in turisti so se zbrali ob mostu, mnogi pa so tudi peš prečkali skoraj tri kilometre dolg most, medtem ko je pod njim plula flotilja ladij, tudi bojnih iz druge svetovne vojne. Na obrežju je bilo veliko glasbe, plesa in tudi starih avtomobilov ter motorjev.

Ob praznovanju je most ostal odprt tudi za avtomobilski promet, saj so se oblasti hotele izogniti ponovitvi nepopisne gneče, ki je nastala ob 50. obletnici mostu, ko se je leta 1987 nanj zgrnila množica 300.000 ljudi. Zaradi teže se je takrat osrednja cesta na mostu rahlo sploščila.

Drugi najdaljši most v ZDA so uradno odprli 27. maja leta 1937, najprej za pešce, dan pozneje pa tudi za avtomobile. Njegova gradnja je stala 35 milijonov dolarjev.

Most je dolg 2,7 kilometra, širok 27 metrov, visok pa 227 metrov. Ima šest voznih pasov za avtomobilski promet, čezenj pa je mogoče tudi peš in s kolesom. Do izgradnje mostu so ožino Golden Gate pri San Franciscu iz mesta v okrožje Marin na severu, kjer je naravni rezervat, lahko prečkali le s trajektom.

Enega najbolj prepoznavnih objektov na svetu so začeli graditi 5. januarja 1933. Zasnoval ga je inženir Joseph Strauss. Po odprtju je bil nekaj časa najdaljši viseči most v ZDA, vendar samo do leta 1964, ko so v New Yorku odprli most Verrazano, ki povezuje Brooklyn in Staten Island.

Golden Gate imena ni dobil zaradi barve, temveč po ožini Golden Gate, po kateri se po morju dostopa do San Francisca. V oranžno barvo so ga pobarvali deloma iz estetskih razlogov, pa tudi zato, ker je tako bolje viden v megli. V zgodovini je bil večkrat uporabljen za ozadje za hollywoodske filme in televizijske nadaljevanke.

Od leta 1937 sta Golden Gate prevozili več kot dve milijardi vozil, le trikrat pa so ga zaradi vremenskih razmer zaprli.

SORODNI ČLANKI

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

donkey33
29. 05. 2012 08.23
+1
Enkrat si želim tja :)