Tujina

VIDEO: Gadafija ustrelili zaradi spora

Tripoli, 22. 10. 2011 09.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
M.M./M.R./STA
Komentarji
306

Uporniki naj bi Gadafija po prijetju pretepli, nato pa naj bi ga eden izmed njih ustrelil. To pa samo zato, ker naj bi se sprli o tem, kdo ga bo odpeljal. Še vedno ne vedo, kaj bodo storili z njegovim truplom.

Tik pred usmrtitvijo. Mutasim je bil izredno miren.
Tik pred usmrtitvijo. Mutasim je bil izredno miren. FOTO: YouTube
Ljudje ob truplu Mutasima Gadafija
Ljudje ob truplu Mutasima Gadafija FOTO: Reuters

Posnetki iz Libije še naprej vznemirjajo svet. Tokrat so snemalci libijske državne televizije dobili ukaz od predstavnikov nacionalnega prehodnega sveta, naj posnamejo sina pokojnega Moamerja Gadafija, in sicer Mutasima Gadafija. Prijeli naj bi ga že 13. oktobra v Sirti, nato pa naj bi ga prepeljali v trdnjavo uporniškega gibanja Bengazi oziroma Misrato, točne informacije namreč še vedno ni. Truplo pa je razstavljeno v Misrati, kjer je tudi truplo očeta Gadafija. Na fotografijah, ki jih objavljajo tuje agencije, sta vidna oče in sin, kako mrtva ležita drug poleg drugega v hladilnici.

Mutasim je imel v nekdanjem režimu pomemben položaj v vojski. Leta 1975 rojeni Mutasim Gadafi je bil poklicni vojak in zdravnik, imel pa je tudi naziv svetovalca za državno varnost ter je poleg drugega sina Saifa al Islama veljal za možnega očetovega naslednika na čelu države.

Televizija je objavila tudi posnetke mrtvega Mutasima. Ob njem so ljudje, ki z modernimi mobilnimi telefoni snemajo in fotografirajo truplo. Na truplu so vidne strelne rane, in sicer na vratu in na prsih. Truplo leži na krvavi žimnici, z odejo je pokrit od pasu navzdol.

V spodnjem videu je posnetek Mutasima, ki kadi cigareto in pije vodo iz plastenke:

Kdo ga je ubil?

Človek, ki je bil priča Gadafijevi smrti, je povedal, da je 69-letni strmoglavljeni libijski voditelj umrl s strelom iz njegove priljubljene zlate pištole. Ubili naj bi ga borci uporniškega prehodnega sveta, pred tem pa naj bi se med sabo sprli. Za London Times je neimenovana priča pojasnila, da je Gadafija ubil pripadnik upornikov, njegovo ime pa ne pride v javnost, ker ga ščitijo prehodne oblasti.

"V čem je problem," naj bi Gadafi dejal upornikom, ko so ga ti našli. Nato pa naj bi se nanj spravili s pestmi, ga postavili na pokrov avtomobilskega motorja, da bi ga vozili po mestu. Nato pa je nastal problem, saj so Gadafija od upornikov z vzhoda želeli prevzeti uporniki iz Misrate. Vzhodnim borcem to ni bilo všeč, nato pa je eden izmed borcev vzel v roke pištolo in Gadafija ustrelil. "No, zdaj ga pa lahko mirno vzamete," je dejal borcem iz Misrate. Ta zgodba pa ni enaka tisti, ki jo podajajo predstavniki prehodnega nacionalnega sveta.

Domnevni Gadafijev morilec Sanad al Sadek al Ureibi
Domnevni Gadafijev morilec Sanad al Sadek al Ureibi FOTO: YouTube

Na spletu se je pojavil tudi posnetek, v katerem 22-letni Sanad al Sadek al Ureibi trdi, da je Gadafija z dvema streloma ubil on. Na posnetku je tudi pokazal prstan, ki naj bi pripadal Gadafiju.

Združeni narodi in Amnesty International so pozvali k neodvisni preiskavi Gadafijeve smrti, saj menijo, da je bil Gadafi linčan. Prehodne oblasti pa trdijo, da je Gadafi umrl v boju. Na posnetku, ki kaže okrvavljenega in še živega Gadafija, pa je mogoče slišati človeka, ki vpije, da mora Gadafi ostati živ. "Bog to prepoveduje," reče Gadafi, neki upornik, ki ga je tepel, pa govori: "To je za Misrato, pes." Nato ga Gadafi vpraša, ali razlikuje med dobrim in slabim, moški pa mu odvrne: "Utihni, pes!"

Zdravnik, ki naj bi pregledal Gadafijevo truplo, trdi, da je nekdanji voditelj umrl zaradi strela v predel trebuha. Preiskavo o Gadafijevi smrti so sicer že sprožile prehodne oblasti, kategorično pa so zavrnili obdukcijo. Kdaj bodo Gadafija pokopali, še ni znano, nove oblasti pa celo razmišljajo, da bi njegovo truplo vrgli v morje. Podobno so storili tudi Američani s truplom Osame bin Ladna.

Fotografirajo se s truplom

Sicer pa je vse več posnetkov in fotografij, kako se nekateri Libijci zgrinjajo v hladilnico zelenjavne tržnice, kjer sta razstavljeni trupli padlega libijskega voditelja Moamerja Gadafija in njegovega sina. Ljudje se celo uležejo poleg njiju in se z nasmehom na obrazu fotografirajo z njima.

Truplo Moamerja Gadafija je razstavljeno v hladilnici, ljudje pa se ob njem fotografirajo.
Truplo Moamerja Gadafija je razstavljeno v hladilnici, ljudje pa se ob njem fotografirajo. FOTO: Reuters
69-letnega Gadafija so pri begu iz Sirte v četrtek ranjenega prijeli borci nacionalnega prehodnega sveta. Kako je umrl, ni jasno, zato obstajajo domneve, da so ga ubili med ujetništvom, kar pa oblasti zanikajo.

Združeni narodi so že pozvali k preiskavi okoliščin smrti 69-letnega Moamerja Gadafija. To je storila tudi njegova vdova. Objavljeni so bili tudi posnetki Gadafija, na katerih je videti, kako so ga borci, ki so ga ujeli, zasmehovali in pretepali. Oblasti trdijo, da je že takrat bil ustreljen in da bi za posledicami ran umrl čez pol ure. Na posnetku je videti kri na njegovi glavi, ne pa tudi na drugih delih telesa, Gadafi pa je tudi še govoril in skušal vstati. Obstajajo tudi fotografije, ki kažejo Gadafija v vsej tej zmedi, nekdo izmed upornikov pa mu s pištolo meri v glavo. Na posnetkih je slišati strele, videti je zmedo, nato pa Gadafija, ki se več ne premika, oči so prazne, ljudje okoli njega pa ga držijo, tako da ga lahko posname kamera mobilnega telefona.

Vojaški poveljniki v libijskem mestu Misrata zatrjujejo, da na truplu v četrtek ubitega Gadafija ne bo opravljena obdukcija. "Nihče ne bo odpiral trupla," je poudaril predstavnik vojaškega sveta Misrate Fathi al Bashaagha, njegovim besedam pa sta pritrdila še dva vojaška poveljnika.

Danes si bo truplo predvidoma ogledal poveljnik upornikov Abdel Hakim Belhaj, obisk predsednika libijskega nacionalnega sveta Mustafe Abdela Džalila pa ni načrtovan. Slednji je danes ob obisku ranjencev v neki bolnišnici zatrdil, da preiskava Gadafijeve smrti že poteka.

Vrsta za ogled mrtvega Gadafija in njegovega sina.
Vrsta za ogled mrtvega Gadafija in njegovega sina. FOTO: Reuters
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (306)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pisky87
28. 01. 2014 09.39
žalostno da so upornii isti kot gadafi!!!!!
agent.brinko
23. 10. 2011 16.00
Po prebranem članku se bojim, da bo v Libiji še precej vroče ob prevzemanju oblasti, da ne pomoslim še na tuje bogataše, ki komaj čakajo, da začnejo s plenitvijo njiho0ve nafte, ki je bil tudi glavni razlog upora. Prihodnost Libije bo kruta, na žalost.
mac4_m
23. 10. 2011 15.50
na celem svetu se je pričel upor proti bogatim, in zgodovinsko je logično, da se bo povsod zaključil na enak način... Potem bo ta planet nekaj časa živel v sožitju in napredku. Dokler se novi ljudje ne bojo odločili obogateti in živeti na račun dela drugih. In tako vedno znova in znova...
vili.d
23. 10. 2011 15.36
+2
ne glede na to kakšna mnenja smo si ustvarili za Gadafija, eno pa prav gotovo drži. Zame je HEROJ v smislu dane besede, da bo umrl za domovino. Lahko bi zbežal, a je delil usodo z svojimi somišljeniki.
EMPATIJA
23. 10. 2011 14.49
Že danes bi nas moralo skrbeti to, da bodo morali naši mladi ljudje iz Slovenske vojske oditi v Libijo na misije. In da bodo morali izpostavljati svoja mlada življenja pred takšnimi barbari. To bi nas moralo ZELO RESNO skrbeti.
EMPATIJA
23. 10. 2011 14.40
Naj nas že danes skrbi to, da bodo morali naši mladi ljudje iz naše Slovenske vojske nekega dne oditi v Libijo na misije!!! In izpostavljati svoja mlada življenja takšnim barbarom. To nas mora ZELO skrbeti.
EMPATIJA
23. 10. 2011 14.12
Gadafi je bil trd, krut, ekscentričen in vase zagledan človek. Menda se je zelo rad tudi drogiral. Po vsej verjetnosti pa bo v Libiji nastal velik kaos in verjetno tudi državljanska vojna. Kajti preden se bo kaj konstruktivnega za drđavo sposoben zmeniliti tako velik narod, ki ima toliko nafte, a mu obenem ne manjka barbarov, plemen ter gadafijevcev, bo preteklo še kar nekaj nafte.
Platon23
23. 10. 2011 12.23
Jimi123.10.2011, 01:22 A to jih je pobil s tistim plinok ki so ga dobili od ZDA? Plin so spustili po naročilu ZDA da stestirajo njegovo učinkovitost! SEj vem da nimaš pojma!
BitterMan
23. 10. 2011 10.50
Če dodam...dolg teh treh držav Libiji znaša 200 milijard dolarjev...verjetno bo za "pomoč" in intervencijo treba Libijcem še kaj doplačati.
yarrick
23. 10. 2011 08.51
nanixxx17 23.10.2011, 00:55 Da bi evropa odj..... ameriko' malo verjetno, je pa možno glede na to dans američani obtožujejo da smo ZNOVa sprožili krizo, katera bo pokopala njihove banke in GOSPODARSTVO(kot d ga sploh še majo kaj razen orožarskih firm in farmacije).Vseeno pa dvomim, da bi se evropa obrnila PROTi ameriki v verjetni ww3...pa prosim ne klič hudiča ker NIHČE nebi smel več izkusiti grozot WW...
BitterMan
23. 10. 2011 08.43
2012 potečejo pogodbe s Francijo, ZDA in Anglijo za črpanje plina in nafte. Poleg tega so te države dolžne ogromne količine denarja libiji. Sedaj bodo iz tega dolga lepo poravnale stroške NATO pomoči in kitajci in indijci ne bod dobili pogodbe za črpanje nafte in plina, ko se ta obnovi.
Tone 12345
23. 10. 2011 08.18
Ne tam ni nafte
Tone 12345
23. 10. 2011 08.17
Iran, Severna irska.......itd????
Marko Varga
23. 10. 2011 07.53
Gadafija so ubili Nato lovci,no vsaj hudo ranili v napadu na odmikajočo se kolono iz mesta,kje so bila tu ogrožena življenja civilistov res ne vem,da bi po resoluciji ZN lahko napadli,kar se tiče te lažne resolucije so prav uporniki pobili več civilistov pri napadih na mesta,šlo je za čisto agresijo Nata na Libijo,tele uporniške podgane kot jih je upravičeno poimenoval Gadafi so samo opravilo delo na zemlji,da niso umirali borci Nata in te podgane iz raznih delov Libije so se že skregale okoli zega kdo bo linčal Gadafija in se nato slavnostno slikal ob njegovem truplu,seveda bo Nato in njihovi obveščevalci še naprej delali na razdoru med narodom,da bodo lahko opravičevali svoj obstoj,dokler njihove zahodne firme ne prevzamejo vseh poslov in pokorijo Libijo za vedno,tele podgane bodo pa postale sužnji zahodnih firm za katere bodo delali do konca življenja,seveda bodo dobili tudi kredite in razne lizinge od zahodnih bank,ves ta scenarij smo že videli na ostalih področjih,ki so jih okupirali Nato ogresorji pod lažnimi resolucijami ZN in tudi brez njih.
kkkkkkkyfgfdhfsdgd
23. 10. 2011 07.43
Kidu27 Če misliš da drugje drugače komentirajo pol si ti kle največji zaostali primitivneš te družbe!
Jimi1
23. 10. 2011 01.22
morjejeslano22.10.2011, 18:55 Spet si me izzval.... Husejina so obesili zaradi poboja cca 5000 Kurdov zaplinjenih z fosgenom..... Fotografije zločina sem si še v času Juge ogledal v reviji "Naša obramba". Še danes imam pred očmi matere, ki so umrle privijajoč dojenčke na svoja prsa, 2. zločin pa je bil pokol Šiitov v Basri po spodletelem uporu, dejansko pa so ga obsodili zaradi pokola Šiitske vasi, kjer je spodletel atentat na Sadama.... No po tvojem pa je bil tudi polkovnik Moamer pravi človekoljub.....
Silentman
23. 10. 2011 01.04
Skoda da ni bil odet v eksploziv. libijo bi zapustil castno in s seboj odpeljal se celo gruco teh uporniskih neandertalcev.
nanixxx17
23. 10. 2011 00.55
3. sv vojna bo lih zej.. samo, da evropa odje...e ameriko.. pol bo šel cel svet prot ameriki in bojo svet uničel... mogoče bo pa to 2012...
bobocat
23. 10. 2011 00.12
ZDA in NATO so dosegli svoje, važno je, da imajo Libijsko nafto in, da bodo investirali v izgradnjo Libije in dobro zaslužili, če bo nasilje veliko, pride v naslednji fazi borba proti terorizmu, nič novega, vse te scenarije smo videli že v Iraku, Afganistanu in jih bomo še kje? Nova svetovna ureditev (NSU) načrtuje vse tja do Azije in na koncu do Rusije! Bo naslednji Iran! Vse skupaj je šokantno a kdo ima takšno vojaško moč s silo podreja kogarkoli hoče. Tiste, ki se uprejo pa naredi za teroriste. Za brezobziren umor pa poleg drugih članic NATO pakta nosi posredno odgovornost tudi Slovenija kot njegova članica, če si to hočemo ali nočemo priznati.
m_t_h
22. 10. 2011 22.39
22:11: resnica.