Tujina

VIDEO: Brez težav z bombo na letališče

Moskva, 27. 01. 2011 09.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Le dva dni po krvavem terorističnem napadu na moskovsko letališče Domodedovo, je ruska novinarka, da bi preverila varnostne ukrepe, brez težav na letališče prinesla lažno bombo.

Ruska novinarka Life News je omenjeni poskus naredila zato, da bi se prepričala, kakšni so varnostni ukrepi na letališču. Po napadu je na vodstvo letališča namreč padlo več kritik, da na dan terorističnega napada varnostni organi niso zadostno opravili svojega dela, piše Jutarnji.hr.

Novinarka je z lažno bombo brez težav prišla na letališče.
Novinarka je z lažno bombo brez težav prišla na letališče. FOTO:

Novinarka je ugotovila, da je varovanje letališča izredno slabo. Kot je povedala, detektorji kovin ne delujejo, v izmeni pa delata le dva varnostnika, ki imata tudi službena psa, ki sta izurjena za odkrivanje eksploziva. Novinarka je svoj poskus izvedla tako, da je v škatlo za čaj dala baterije in kabel, na škatlo pa z velikimi črkami napisala 'bomba'. Škatlo je nato dala v torbico in si jo nato pripela za pas. Zatem je odšla mimo detektorja kovine, ki se je zelo tiho oglasil, vendar je varnostnik ni niti pogledal.

Ruski predsednik Dmitrij Medvedjev je vodilnim v varnostni službi FSB povedal, naj krivca za napad ''poiščejo v svojih vrstah''.
Tri dni po napadu so nekatere uslužbence FSB že zamenjali, premier Vladimir Putin pa je sporočil, da po prvih podatkih napad ni povezan s Čečenijo.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (33)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

KosezVeliki
28. 01. 2011 14.50
Al Kajda ali kakorkoli jih imenuješ...denar za operacje ne prihaja iz revnega Kavkaza, ampak iz krajev, kjer tacajo in serjejo kamele, in pod katerimi nogami se nahaja črno zlato (nafta). Danes morata še Mohamed in Alah uporabljati ameriške zelence za podmazovanje in privabljanje ljudi.
KosezVeliki
28. 01. 2011 13.27
Poslušej indijanc V Rusiji ni nikaršnih problemov. Tolikokrat zmitologizirani narod čečenov živi danes mirno, dela in se prebija skozi življenje na miren način. Gradijo svoje življenje, obnavlajo infrastrukturo, mesta, gradijo nova stanovanja, asfaltirajo ceste...vse to, kar so porušili med kaosom 90tih. Problem so samo tisti, ki so mladi, polni hormonov, nemirne krvi in prehitrih možganov,ki bi radi na hitro zaslužili brez truda. Ta denar pa lahko priskrbijo samo bradači, ki ga dobivajo od bogatih arabskih sponzorjev preko zapletenih kanalov skozi transkavkaško pot, Turčijo ali preko zahodne in vzhodne evrope.
Dejan Zajebancije
28. 01. 2011 04.35
Al Kaida? Se hecate? Pa to ni Amerika. Tam imajo take virtualne sovražnike. To je Rusija. Tu so čisto drugi problemi!
Gojcic
28. 01. 2011 01.33
Vsakega potnika bi morali vprasati, ce ima bombo s seboj, takoj za tem pa mu postavit vprasanje ali ste se zlagali na predhodno vprasanje. Tako bi lahko vsakega z bombo dobili. To delajo v Mogadisu na letaliscu in je zelo uspesno!
KosezVeliki
28. 01. 2011 00.53
Ta operacija Al Kajde na moskovskem letališču je bila profesionalno izvedena in premišljena. Verjetno planirana že dolgo vnaprej. Verjetno so bradači s turbani čakali na trenutek ko so se lahko pomešali med množico ljudi na letališču, vskočili v terminal ko je policija in varnost bila najbolj zamotena, ali pa so spoznali kakšno drugo varnostno luknjo v sistemu. Verjetno so imeli tudi kakšnega insajderja znotraj letališča (domnevam) ali človeka, ki jim je prodajal in zaupal varnostne informacije na letališču. Vsekakor niso to storili po receptu novinarke LiFE News, kajti sedaj bi že gnili v ruskih zaporih ali temnicah.
ad-hoc
28. 01. 2011 00.45
Citiram: KosezVeliki: Na drugem skenerju so mi zasegli spominek - vžigalnik za cigarete, ki je bil v obliki ročne granate in sem ga kupil na tržnici v Moskvi. Prosm lpo xD, ni čudn, d so ti ga zasegl
KosezVeliki
28. 01. 2011 00.37
Pa dejte ljudje božji, pa kaj vam je...?! V Moskvi sem bil llansko leto junija poleti. Ko smo prispeli z letalom Adrie na moskovski terminal Šeremetjevo smo šli skozi tri X ray skenerske preglede (prtljage in ljudi). Ko smo zapuščali Moskvo pa skozi tri iste skenerje detaljni pregled z velikim skenerjem. Celo sezuti smo se morali, oddati vso prtljago na pregled, vse denarnice, pasove, torbice in vso dodatno kramo. Ko smo vstopili v glavno X ray komoro, smo morali dvigniti roke v zrak, kjer te skener preslika do kosti (če slučajno nosiš kaj prepovedanega v svojem telesu). Na drugem skenerju so mi zasegli spominek - vžigalnik za cigarete, ki je bil v obliki ročne granate in sem ga kupil na tržnici v Moskvi.
Muay Thai 1
27. 01. 2011 23.44
Samo, da dodam svojo izkušnjo...po terorističnem napadu 11.september. Sem letel iz Parisa v Azijo...so celo izprazili dva terminala z psi ! Skozi detektor sem šel šele po fizičnem pregledu na letalo. In tako je pravilno, ker previdnost ni odveč...
Muay Thai 1
27. 01. 2011 23.40
Dejstvo je, da na letališču skozi detektor moreš spraznit vse žepe in vse predmete pustit na pultu oz. v predal, nato ga skenirajo. Torej oseba je šla skozi detektor z škatlico polno žic in v njej z napisom "bomba" ! Po takem terorističnem napadu bi morali policisti vsakega pacienta ročno pregledat spretno v rokavicah ...PRETIPAT posameznika! In za to obstaja vojaški protokol maximalnega nadzora ! Ker ko se gre za življenja napake so usodne. Dajte svoje življenje ali bližnjih na pladenj...pa boste morda dojeli o čem se gre ?!
hcaine7
27. 01. 2011 23.39
KosezVeliki27.01.2011, 18:579 In kje je tukaj prisotnost kakšnih kovin lepo vas prosim ? Če odmisliš ene 10 AA baterij in pa meter žice (slušalke se mi zdi), potem jih res ni. Se pa strinjam, da je test preenostaven.
risk07
27. 01. 2011 22.41
lahk bi si saj paket petard dala zram u torbico:)
iMiniCak
27. 01. 2011 20.25
Če je škatla, če je iz kartona, če je prazna, če je bil v njej čaj in če diši po čaju, potem je to škatla od čaja. Če piše na njej bomba, potem to še ni otroški vrtec, da bi bila novica. Čez radar gre vsak dan 100 kartonastih škatel, pa novirarji ne delajo panike.
KosezVeliki
27. 01. 2011 18.57
In kje je tukaj prisotnost kakšnih kovin lepo vas prosim ?
KosezVeliki
27. 01. 2011 18.53
Novinarsko bistroumje brez primere. V prazno škatlico v velikosti cigaretne, v kateri pa NI prisotnosti nikakršnega eksploziva, smodnika, tekočine, plastelina, belega praška RDX, agresivnih oksidatorjev, kemikalij...itd. preprosto posadiš AAA baterije, USB kabel in na njo napišeš bomba in si jo opasaš v torbico. 24ur.com, kdaj boste prenehali zavajati narod z obskurnimi novinarji tipa LiFE News ?
yarrick
27. 01. 2011 16.36
@boristhecar 27.01.2011, 12:40 Hja recimo da lahko narediš improvizirano eksplozivno sredstvo iz stvari ki jih detektor kovin ne zazna.Kaj pa potem? Le zakaj mi tole diši po "načrtovani" akciji?
David Rezar
27. 01. 2011 16.30
v ameriko naj gre ce si upa :)
Katarina Ostran
27. 01. 2011 15.34
Nekako slutim, da bomo še pred mesecem dni brali, da je bila ta novinarka umorjena... v Rusiji se s takšnimi zadevami mediji ne smejo šaliti, je preveč mafije in špijunov.
filipinc
27. 01. 2011 14.22
Ruske novinarke končajo klavrno če preveč drezajo v režim...
ietsspesiaals
27. 01. 2011 13.17
ma prov da z bombo ni teško not pridt sam glih tko lahko pa tud ne razn če si na škatlco napišeš bomba :D
boristhecar
27. 01. 2011 12.40
Svašta - na škatlco napišeš "bomba" in je tako to lažna bomba - neumnost, da večje ni! Sploh detektor kovin bi zaznal bombo v njeni torbici!!! Naj preveri s pravo bombo...