Tujina

VIDEO: Branson si mane roke. Raketoplan uspešno čez prvi test!

Los Angeles, 30. 04. 2013 10.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
N.Š.K./Reuters
Komentarji
6

Vesoljsko potniško plovilo podjetja Virgin Galactic je uspešno prestalo poskusni test nad puščavo Mojave. V 16 sekund dolgem letu je pilot uspešno preizkusil raketni pogon in prebil zvočni zid, kar je privabilo velik nasmeh na obraz Richarda Bransona.

Raketoplan SpaceShipTwo je uspešno preizkusil raketne motorje.
Raketoplan SpaceShipTwo je uspešno preizkusil raketne motorje. FOTO: Reuters

Poskusni let vesoljskega plovila za šest potnikov je eden zadnjih in ključnih mejnikov za zagon komercialnih poletov v vesolje. Vse skupaj naj bi se začelo prihodnje leto, čeprav so bile prve napovedi nekoliko bolj optimistične, saj so prvi komercialni polet v vesolje pri Virginu napovedovali že v letu 2013.

Bransonov nasmeh do ušes
Bransonov nasmeh do ušes FOTO: Reuters

Lastnik Virgin Galactica Richard Branson je bil nad uspešnim poskusnim letom zelo navdušen. Vesoljsko plovilo SpaceShipTwo in letalo, ki ga dvigne v zrak, WhiteKnightTwo sta skupaj poletela do višine 14 kilometrov. Na tej višini se je vesoljsko plovilo ločilo od letala in začelo padati. Pilota, ki sta bila v plovilu, sta vključila raketni pogon in se povzpela še za dobre 3 kilometre visoko ter dosegla hitrost 1,2 maha.

Zdaj plovilo čaka serija testnih letov, saj morajo doseči predvideno višino 100 kilometrov. A prvi mejnik je dosežen in presežen, kar je zagotovo razveselilo tistih 500 bogatašev, ki so že vplačali rezervacijo za svoje mesto na plovilu, ki stane kar 200.000 dolarjev.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

BASILEIA RHOMAION
30. 04. 2013 13.44
+1
Bek fui! Samo za tabogate.Če bi ti elitneži njihov denar porabli za izboljšanje kakovosti življenja na tem planetu,predvsem v Indiji bi bil svet lepši.Tako se pa mastijo s svojo lastno požrešnostjo,ki jih bo na koncu pokopala.Nekateri gredo celo tako daleč,da bi svoje bližnje za premoženje vse pobili to se že dogaja par tisoč let.Vrtimo se v večnem krogu.Bogati proti revnim,revni proti bogatim.
Misija1
30. 04. 2013 21.35
+1
Bluzis! Se posebej za Bransona to ne velja. Kot drugo, taksne zadeve vodijo v vse mogoce razvoje! Predvsem vojaske zadeve so vedno se kasneje obrodile sadove v civilnih sferah in resevale milijone zivljen (laser razvit v ZDA prvotno namenjen vodenju raket, danes pa ni elektronike, ki ne bi vseboala laserja v prvotni ali pa novejsi izvedbi (LED itd. in samo v medicini se letno resi na milijone oci, pa tudi pri operacijah na tisoce zivljenj! ). Pa je to samo en primer! Dalje pa se mi ne da nastevat, jih pa je se ogromno, tudi v jedrski fiziki (kemoterapije itd.)
kiki46
30. 04. 2013 12.24
+6
kako mi gredo na živce te reklame. in ko jo vidim, sploh nikoli ne pogledam videa
AlternativeFacts
30. 04. 2013 11.05
+28
Ampak vi pa ste manipulatorji. Fotka "Bransonov nasmeh do ušes" je iz leta 2009, ko je bil Virgin sponzor F1 ekipe Brawn GP. Pa za boga milega, še na fotki se vidi avstralska zastava in napis F1 a res tako zelo malo cenite obisovalce tega portala, da tako manipulirate z njimi?
mikkki
30. 04. 2013 11.34
+4
Haha. Imaš prav. Mogoče je pa to le članek o njegovem nasmehu do ušes in je potemtakem slika simbolna in primerna?
Bruhalnica24
30. 04. 2013 11.51
+8
Ne to je delo raziskovalnih novinarjev Popa...