Tujina

VIDEO: 'Pridejo, trdijo, da so iz Sirije in jemljejo naša mesta'

Ljubljana, 20. 09. 2015 16.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Sirski begunec je v hrvaškem Tovarniku ekipi 24UR dejal, da se "pravi" begunci iz Sirije sploh ne morejo vkrcati na vlak in ostajajo na dežju. "Ti ljudje ne prihajajo iz Sirije. Večina prihaja iz Iraka. Bogati so! Varni! Nimajo težav. Prihajajo in jemljejo naša mesta in nas odrivajo stran," pravi in iz obupa kaže na otroke, ki se stiskajo k materam. Mladi moški jih enostavno izrinejo in si tako zagotovijo svoje mesto na vlaku ali avtobusu.

Več videovsebin
  • Begunec iz Sirije: Večina prebežnikov ni beguncev!
    01:15
    Begunec iz Sirije: Večina prebežnikov ni beguncev!
  • Zgodba Sare iz Damaska
    01:58
    Zgodba Sare iz Damaska
Moški meni, da bi morala za sirske državljane, ki bežijo pred vojno, veljati drugačna pravila.
Moški meni, da bi morala za sirske državljane, ki bežijo pred vojno, veljati drugačna pravila. FOTO: POP TV

Razmere med begunci so izredno težke. Tako je eden izmed sirijskih beguncev, ki se z družino nahaja v Tovarniku, ekipi informativne oddaje 24UR dejal, da hrvaško vlado prosi, naj za Sirijce uredi drugačna pravila. Pravi, da se skušajo prebiti na vlak, ki jih bo prepeljal na varno, a da so nekateri moški, ki potujejo sami, izredno nasilni.

"Večina teh ljudi prihaja iz Afganistana in Iraka. Družine so tukaj. Sirijske družine, ki si zaslužijo azil, so tukaj. Porivajo nas, ne dovolijo nam na vlak," pravi jezno in kaže na ženske in otroke, ki se stiskajo v ozadju.

"Imamo starejše ljudi, imamo majhne otroke, a nam ne dovolijo na vlak. Ti ljudje pa ne prihajajo iz Sirije. Večina prihaja iz Iraka. Bogati so! Varni! Nimajo težav. Prihajajo in jemljejo naša mesta in nas odrivajo stran," pravi sogovornik novinarke 24UR.

"Poglejte naše otroke. Jočejo. Ženske. Ne morejo skočiti na vlak! Ti fantje pa prihajajo iz Afganistana in Iraka. Na vlaku ni Sirijcev! Malo nas je tukaj. Malo je beguncev iz Sirije! Ti fantje pa pridejo, trdijo, da so iz Sirije in jemljejo naša mesta! Skačejo na vlak, večinoma mladi fantje. Mi, ki imamo družine, starejše, otroke, ženske, pa ostajamo na dežju. Brez strehe nad glavo," je še dejal. 

Begunska družina se ne more vkrcati na vlak, saj jih vsakič izrinejo mlajši in samski moški.
Begunska družina se ne more vkrcati na vlak, saj jih vsakič izrinejo mlajši in samski moški. FOTO: POP TV

Da je res tako, potrjuje tudi zgodba, ki se je prav tako zgodila v hrvaškem Tovarniku, ko se je načelnik policije sam osebno angažiral in ukazal svojim policistom, naj naredijo kordon do avtobusa, v katerega so nato vkrcali družino, ki je več dni čakala na vkrcanje. Med njimi so bili bolni, starejši in majhni otroci.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3