Tujina

VIDEO: Beg v Evropo z bolnimi sinovi: štiriletnika zaradi avtoimune bolezni v Budimpešto prinesli kar v potovalki

Budimpešta, 14. 08. 2015 08.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
N.Š.K./STA
Komentarji
0

Oče, mati in trije sinovi so zbežali iz Sirije, ker sinovi, ki bolehajo za zelo hudo avtoimuno boleznijo, niso dobili ustrezne zdravniške oskrbe in bi umrli. Najstarejšega so, da bi ga zaščitili pred zunanjimi vplivi, do Budimpešte prinesli kar v potovalki. Zanj in za njegovega bratca skrbijo v tamkajšnji bolnišnici.

Sirska družina je pobegnila z vojnega območja v Turčijo, od tam pa v Evropo, saj vsi trije njihovi otroci bolehajo za avtoimuno kožno boleznijo bulozno epidermolizo (EB). To je nenalezljiva kožna bolezen, za katero je značilna izredna občutljivost kože v stiku z zunanjimi dejavniki, spremembe pa se kažejo tudi na drugih telesnih organih, kot so oči, prebavila in dihala. V Siriji zdravil za to bolezen že dlje časa ni, tudi zdravniška oskrba ni ustrezna, zato se mu je zdravstveno stanje hitro začelo poslabševati. Obupana starša sta se na zahtevno pot v Evropo odpravila, saj upata, da bodo sinovi v Evropi vendarle dobili ustrezno zdravljenje in s tem možnosti za preživetje.

Mali Mohammed je z mamico in bratcem ostal v bolnišnici v Budimpešti, njegov triletni bratec pa v nehumanih razmerah begunskega kampa na sirsko-turški meji.
Mali Mohammed je z mamico in bratcem ostal v bolnišnici v Budimpešti, njegov triletni bratec pa v nehumanih razmerah begunskega kampa na sirsko-turški meji. FOTO: ENEX

Najstarejšega od treh sinov sta, da bi ga zaščitila pred zunanjimi škodljivimi vplivi, iz Turčije v Budimpešto prinesla kar v večji potovalki. 4-letnika in njegovega komaj šestmesečnega bratca so sprejeli v bolnišnico v Budimpešti, medtem ko je triletni bratec ostal pri starih starših v begunskem taborišču v Turčiji. Vsi trije otroci imajo hudo obliko EB in bi brez ustrezne zdravniške oskrbe umrli.

Mali Mohammed je skupaj s svojo mamico in bratcem na oddelku intenzivne nege otroške bolnišnice v Budimpešti. Dečka so oskrbeli in mu nudijo podporno zdravljenje, saj je zaradi bolezni v zelo slabem stanju. Kot je dejala zdravnica, ki ga zdravi, deček okreva, a potrebuje dolgotrajnejše zdravljenje in operacijo. Zato si njegov oče, ki je trenutno v Belgiji, prizadeva, da bi zbral dovolj denarja za operativni poseg.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1