Tujina

VIDEO: Astronavta ustavila puščanje amonijaka na vesoljski postaji

Washington, 12. 05. 2013 09.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Vesoljske smeti so najverjetneje krive za uhajanje amonijaka iz hladilnega sistema na Mednarodni vesoljski postaji. Astronavta sta morala tako na izredni vesoljski izhod. Za zdaj sta uhajanje amonijaka zaustavila.

Uhajanje amonijaka sta astronavta uspešno ustavila.
Uhajanje amonijaka sta astronavta uspešno ustavila. FOTO: Reuters Video

Ameriška astronavta sta med sobotnim izrednim vesoljskim izhodom zaustavila uhajanje amonijaka iz hladilnega sistema Mednarodne vesoljske postaje (ISS), a za zdaj še ni jasno, ali so problem uhajanja amonijaka rešili tudi trajno, je sporočila ameriška vesoljska agencija Nasa.

Astronavta Chris Cassidy in Tom Marshburn sta po petih urah in pol na zunanji strani postaje uspešno zamenjala črpalko in rele za nadzor pretoka amonijaka, kar naj bi bil izvor puščanja. Za zdaj puščanja ni več, bodo pa črpalko še naprej pozorno spremljali, če bi se težava morda ponovila.

Amonijak se na ISS sicer uporablja za hladilno tekočino energetskih sistemov postaje. Uhajanje so opazili v četrtek in naj bi povzročalo težave na enem od segmentov ISS, posadka pa naj ne bi bila ogrožena.

Ekipa na ISS je opazila majhne bele kose, ki so uhajali stran od postaje, nakar so o incidentu obvestili njihov nadzorni center v Houstonu.

Nadzornik programa ISS Michael Suffredini je dejal, da so težavo najverjetneje zakrivile t. i. vesoljske smeti, ki so priletele v hladilni sistem, a je hkrati dodal, da amonijak v manjših količinah uhaja že leta.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Biofanatik
13. 05. 2013 07.13
Dakota 100
12. 05. 2013 10.35
-21
Spet en ZF film.
BASILEIA RHOMAION
12. 05. 2013 10.46
+19
A za tebe je ZF film če zaustavita puščanje???