Tujina

VIDEO: Philae si verjetno ne bo več opomogel

Berlin, 12. 02. 2016 15.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Številni so spremljali zgodbo sonde Rosetta in laboratorija Philae. Zdaj je očitno vsaj zgodbe slednjega konec. Ostaja namreč le malo upanja, da bi iz laboratorija dobili še kakšen signal.

Laboratorij Philae je na kometu 67P/Čurjumov–Gerasimenko v takih pogojih, da si verjetno ne bo več opomogel, menijo pri Evropski vesoljski agenciji (ESA). Kontrolorji bodo laboratoriju, ki je od v stanju mirovanja, tako prenehali pošiljati ukaze z Zemlje in se bodo tako tudi poslovili od njega. Zadnjič so stik z njim  vzpostavili pred sedmimi meseci.

"Ostaja malo upanja, da bi iz laboratorija dobili še kakšen signal," je dejal vodja projekta Philae, Stephan Ulamec iz nemškega vesoljskega centra DLR.

Septembra se bo zaključila tudi misija Rosette, ko bo načrtovano strmoglavila na komet.

Po podatkih DLR je laboratorij prekril kometni prah, ki je onemogočil polnjenje baterij s sončno energijo. "Prenehali smo pošiljati ukaze," je o laboratoriju, ki je bil med ljudmi zelo priljubljen, povedal Ulamec. Njegove premike so lahko spremljali tudi prek Twitterja.

Povezava med matično sondo Rosetta, ki bo okrog kometa 67P/Čurjomov-Gerasimenko krožila do septembra, in laboratorijem v velikosti pralnega stroja bo vzpostavljena še mesec ali dva. "Na laboratoriju imamo še vedno sprejemnike, ničesar nismo izključili," je poudaril Ulamec.

Njegova zapuščina je sicer ogromna, so poudarili pri Esi:

Philae je na kometu 67P/Čurjomov-Gerasimenko, ki je od Zemlje oddaljen okoli 311 milijonov kilometrov, pristal 12. novembra 2014, potem ko se je ločil od sonde Rosetta. V nekaj dneh mu je z različnimi instrumenti uspelo zbrati dragocene podatke, saj je na kometu odkril led in organske molekule.

A ker je pristal na lokaciji, ki je bila v senci, se njegove baterije niso mogle polniti in kmalu je prešel v stanje mirovanja. Kasneje se je še večkrat prebudil, zadnji signal s površja kometa pa je poslal 9. julija lani.

Januarja so kontrolorji poslali ukaz, naj zavrti kolesa, da bi tako odstranil prah s svojih solarnih panelov. To bi namreč omogočilo ponovno polnjenje baterij in povezavo z Zemljo, kar jim ni uspelo.

Znanstvenik iz Evropske vesoljske agencije Mark McCaughrean je poudaril, da misije Philae ne morejo uradno zaključiti, saj to, da laboratorij ne oddaja signalov, ne pomeni, da je dejansko mrtev.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ramzess
13. 02. 2016 11.30
+0
To le s kometom naj bila prevara. In če ni bila, ne bi bilo prvič, da je zveza prekinjena za javnost, ne pa za posvečene, ki delajo naprej, zunaj oči javnosti. Podobni primeri so bili denimo s tehnologijo poslano na Mars, uradno kao izgubili stik, ... zgodba za javnost, ... v resnici pa zamenjali frekvence in tajno delali naprej.
Ramzess
13. 02. 2016 11.52
+0
Baje naj bi na Marsu našli zvezdna vrata, neke stare civilizacije, ... še prej pa baje ena na Zemlji, nekje na BV, pod plaščem vojne so jih Američani spakirali in odpeljali v ZDA ... nadaljnja zgodba ni znana, a ne odobrava aktiviranja takih vrat, ...
Racio
13. 02. 2016 18.35
Ramzess
13. 02. 2016 19.02
Če so slike točne in verodostojne, potem ni baje.
Lex11
13. 02. 2016 20.00
DrFake
12. 02. 2016 19.10
-1
Kometni prah....., ta je kar sočna ja :), "sploh pa je v vakumu polno vlage tako da se je kar po celi površini nalimal na panele :). Vrli kozmični strokovnjaki so tudi polni izjav o kozmičnem ledu, ki spreminja smer za 90 stopinj in poleg tega še utripa od lesketanja zaradi sonca z druge strani zemeljske oble ....
Racio
13. 02. 2016 18.34
Tudi statika privlači prah, če še ne veš...
Lex11
13. 02. 2016 20.00
+0
najboljša je bila tista,ko so napisali,da so na kometu našli kisik...haha,kakšni šaljivci! :D