Tujina

VIDEO: Po 167 dneh trdno na tleh

Washington, 12. 03. 2015 08.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Atronavt Barry Wilmore ter kozmonavta Elena Serova in Aleksander Samokutjajev so se vrnili na trdna tla. Samokutjajev je skupno v vesolju preživel 331 dni, saj je bila to že njegova druga misija na ISS, Wilmore je skupno visoko nad našimi glavami preživel 178 dni, Serova pa 167.

Na Zemljo so se vrnili z ruskim sojuzom.
Na Zemljo so se vrnili z ruskim sojuzom. FOTO: NASA/Bill Ingalls

Po 167-dnevni misiji na Mednarodni vesoljski postaji (ISS) so se na trdna tla uspešno vrnili vodja ekspedicije 42 Barry Wilmore (poglejte nekatere njegove posnetke, ki so nastali na ISS) iz Nase ter kozmonavta Elena Serova in Aleksander Samokutjajev iz Ruske vesoljske agencije (Roscosmos).

Samokutjajev je skupno v vesolju preživel 331 dni, saj je bila to že njegova druga misija na ISS, Wilmore je skupno visoko nad našimi glavami preživel 178 dni, Serova pa 167.

Sojuz - 1
Sojuz - 1 FOTO: NASA/Bill Ingalls

Med svojim bivanjem na postaji so bili vpleteni v številne raziskave, kako mikrogravitacija vpliva na celice, seveda so opravili opazovanja Zemlje, prav tako pa je Wilmore opravil 25-urni vesoljski sprehod, ko je s kolegom iz Nase Terryjem Virtsom pripravljal sidrišče za nova vesoljska plovila, ki jih razvijajo pri Boeingu ali SpaceX.

Virts je tudi prevzel kontrolo in postal vodja ekspedicije 43, poleg njega pa sta na ISS še Anton Škaplerov iz Roscosmosa in Samantha Cristoforetti iz Evropske vesolje agencije (Esa). V dveh tednih se jim bodo pridružili še astronavt Scott Kelly ter kozmonavta Mihail Kornienko in Gennadi Padalka.

Kelly in Kornienko bosta prva človeka, ki bosta na ISS preživela leto dni, to je nov korak ameriške agencije na njihovi poti do Marsa.

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Sirius.2
12. 03. 2015 11.47
+2
Pa kaj bi američani brez rusov.
nik500
12. 03. 2015 10.16
-1
novi astronavti grejo gor za eno leto

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.